IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Роснефт“ ще раздаде рекорден дивидент за 2021 г.

От решението ще спечели най-много руската държава, тъй като тя е най-големият акционер

15:50 | 30.05.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руският петролен гигант „Роснефт“ е обещал рекордни дивиденти на акционерите си на фона на растящите цени, но някои чуждестранни инвеститори може да срещнат трудности да получат плащанията, съобщава Bloomberg.

Управителният съвет на компанията е препоръчал дивидент от 23,63 рубли (0,38 долара) на акция за втората половина на 2021 г., с което годишният дивидент ще достигне исторически връх от 41,66 рубли (0,67 долара). Новината следва обявлението миналата година на руския газов гигант „Газпром“, който предложи най-високото плащане в историята, възползвайки се от кризата с доставките в Европа.

От решенията на двете компании ще спечели най-много руската държава, тъй като тя е най-големият им акционер. Много чуждестранни инвеститори може да срещнат трудности с получаването на плащанията след ограниченията, наложени от президента Владимир Путин.

Руските компании трябва да превеждат пари, дължими на инвеститорите или кредиторите от „враждебни държави“ на специални банкови сметки в рубли, се казва в указ от март. Прехвърлянето на средства от тези сметки – или обмяната им в друга валута – е възможно само със специално разрешение, посочва Руската централна банка.

Големият дивидент на „Роснефт“ следва рекордна печалба за 2021 г., след като световното търсене на петрол се възстанови от пандемия, увеличавайки цените. Политиката на компанията определя плащания от 50% от нетната печалба по международните стандарти за финансова отчетност.

Акциите на „Роснефт“ поевтиняха с 2% до 393,50 рубли към обяд в Москва, изтривайки по-ранния си ръст, тъй като по-широкият пазар в Русия също отчете спад. Акционерите ще гласуват препоръката за дивидент на годишното си общо събрание на 30 юни.

Вторият по големина акционер в петролния производител е BP с дял от 19,75%. Британската енергийна група обяви в края на февруари, че ще продаде дела си в „Роснефт“ в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Следващият по големина акционер е QH Oil Investments, който се управлява от Катарския държавен инвестиционен фонд, и е с дял в размер на 18,46%. Катар, за разлика от Великобритания, не е включена в списъка с „враждебни страни“, публикуван от руското правителство през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Нацик, на тебе не ти се мърда от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
в русия може да си купиш колкото искаш... бегом марш! ... или викаш не ти се мърда от немската дюнерджийница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 1 година
Нали Русия беше фалирала? Жалко, че орязаха руските акции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още