IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как финансовите директори могат да се подготвят за шокове?

Миналите кризи предлагат уроци за навигиране през турбулентни времена

11:48 | 19.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От турбулентността на ковид локдауните, през ускореното въздействие на климатичните промени, до конфликта в Украйна - главните финансови директори трябва да се справят с все по-широк набор от непредвидени сценарии, причинени от фактори извън техния контрол, пише за Financial Times Клаудиа Кустодио, асоцииран професор по финанси в бизнес училището към лондонския Imperial College.

Инвазията в Украйна представлява специфично предизвикателство за глобалната икономика, което много европейски страни смятаха, че е извън пределите на вероятното през 21 век - война на прага им. Отвъд опустошението, преживявано от украинците, този конфликт тласна световната икономика в катаклизъм.

Това се случва на фона на глобална инфлация, която е на най-високите си нива от 40 години в Обединеното кралство и САЩ, и енергийна система, която се бори да балансира императивите за достъпност, сигурност и разширяване на възобновяемата енергия, за да отговори на амбициите относно изменението на климата.

И все пак можем да извлечем поуки за въздействието на войната от минали конфликти. С колеги от Imperial College London и Stockholm School of Economics проучихме покупките на материални запаси от 650 компании в Мозамбик, страна, където политическите конфликти, нестабилността и престъпността са рутинна пречка за частните предприятия.

Проверихме покупките от всяка компания на артикули за препродажба на клиенти през 22-месечен период на политически конфликти, придружени с насилие, в радиус от 10 км от местоположенията им. Установихме, че средно тези в райони с локални конфликти намаляват инвестициите в запаси с до една пета. Този ефект беше още по-лош за по-малките фирми, които претърпяха най-големи щети и намалиха инвестициите с една трета.

Докато някои от малките предприятия спряха да търгуват, за тези, които останаха активни, този проблем продължи почти два месеца. Това показва, че редовните конфликти могат да поставят бизнеса в постоянно състояние на ниски инвестиции поради нарастващата несигурност и липсата на търсене на продукти и услуги.

Политическият конфликт с насилие е само още един сценарий, който главните финансови директори ще трябва да вземат предвид при своите финансови прогнози и риск мениджмънт. Съществуват и убедителни доказателства за последиците от изменението на климата и необходимостта от спешни действия от страна на правителствата и бизнеса.

В друго скорошно проучване с изследователи от Imperial College, Nova University в Лисабон и Университета в Цюрих ние проучихме как повишаващите се глобални температури засягат бизнеса в САЩ. Открихме, че покачването на средните дневни температури с 1°C е свързано с намаляване на продажбите на компаниите с около 2%, поставяйки дългосрочни предизвикателства пред техните операции.

Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още