IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как финансовите директори могат да се подготвят за шокове?

Миналите кризи предлагат уроци за навигиране през турбулентни времена

11:48 | 19.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спадът на приходите се обяснява най-вече с по-ниските производителност на труда и способност за доставка на стоки при по-високи температури, както и с ограничен капацитет за адаптиране към промените в температурите, когато фирмите са изправени и пред финансови ограничения.

Какво могат да научат финансовите директори от това изследване? Има три ключови стъпки, които те могат да предприемат, за да намалят въздействието на подобни външни кризи. Първо, прилагането на стабилен подход към планирането, анализа на сценариите и управлението на риска е от ключово значение. В миналото повечето финансови мениджъри са планирали очаквани кризи, които е било много вероятно да засегнат бизнеса им, като изложеност към цените на суровините или доставката на специфични материали.

Днес финансовите директори трябва да вземат предвид много по-голям спектър от рискове и резултати, произтичащи от местни проблеми и глобални бедствия като пандемия. Преди десетилетие малко бизнеси биха били изложени на кибератаки, прекъсване на глобалните вериги за доставки или извънредна международна енергийна ситуация, като потенциална криза за тях, докато сега това е реалност за повечето компании.

Второ, западните компании трябва да извлекат поуки от своите колеги в развиващите се икономики, където управлението на сътресенията, турбуленциите и нестабилността отдавна е важна част от бизнес операциите. В свят, който изпитва по-голяма волатилност, несигурност, сложност и неяснота, финансовите директори на запад имат какво да научат за адаптивността, гъвкавостта и справянето с криза от бизнеси в страни като Мозамбик.

Мениджърите в тези страни трябваше да се научат как бързо да адаптират своите операции, мениджмънт и финансови практики, за да се справят с различни предизвикателства, като политически конфликти с насилие, висока инфлация или институционални празноти.

Трето, финансовите директори трябва да се ангажират с учене и развитие през целия живот, за да гарантират, че техните стратегии остават подходящи за текущия бизнес пейзаж. В проучване на случаен принцип с колеги от Stockholm School of Economisc и Roterdam School of Management открихме, че в Мозамбик мениджърите, които са получили обучение по финанси, са променили практиките си в резултат на това. Те са оптимизирали краткосрочното финансово планиране, включително управлението на оборотния им капитал, което вероятно е облекчило съществуващите финансови ограничения, което пък е довело до по-високи инвестиции.

Тъй като световната икономика продължава да изпитва непредвидени предизвикателства, финансовите директори ще трябва да преразгледат своите финансови стратегии, за да могат да издържат на неочаквани шокове и да изградят по-голяма устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още