IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фиксирането на веригите за доставки у дома крие големи рискове за САЩ

Кризите с бебешките храни и ваксините показаха опасностите на самодостатъчността

20:56 | 18.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Разгръщането на цялата мощ на федералните военни доставки за осигуряване на бебешко мляко през Атлантическия океан може да изглежда като доста груба употреба на сила. Но глобалните затлачености във веригите на стойността отварят всякакви вълнуващи възможности за държавна намеса, особено в САЩ. Има само един проблем: няма много признаци, че администрацията на Байдън е разбрала важността на международната търговия, както и тази на изливането на долари при осигуряването на доставки на жизненоважни стоки, пише Алън Бийти за Financial Times.

През май президентът се позова на Закона за отбранителното производство (DPA) - законодателство, датиращо от Корейската война - за внасянето на бебешка храна от Германия до САЩ, за да се справи с внезапния недостиг на бебешко мляко. Това е сериозен здравен проблем, разбира се, и вид пазарен провал, при който федералното правителство може определено да играе роля. Но използването на федерални доставки както в този случай, така и при създаването на ваксини срещу Covid-19 по-рано през пандемията, макар и ефективно в краткосрочен план, пренебрегна международните измерения. Подобни проблеми вероятно ще се появят при усилията на правителството да гарантира и други стратегически важни вериги за доставки като полупроводниците.

Недостигът на бебешко мляко не се нуждае от повече федерални разходи за преодоляване на пазарните провали при нормални обстоятелства. Както Скот Линчикоум от Cato Institute наскоро свидетелства пред Конгреса, кризата е резултат от разрушителна търговска, регулаторна и (вероятно) дългосрочна политика в областта на доставките.

САЩ налагат мита върху вносните бебешки храни, за да защитят своите производители на млечни продукти, а Службата по храните и лекарствата (FDA) затруднява чуждестранните производители, включително от Европа, да получат разрешение за техните продукти. Не е нужно да сте европейски педиатър, за да смятате за невероятно континент като Европа, който толкова избягва рисковете по отношение на хранителните регулации, да тъпче бебетата си с опасно мляко. Това, плюс тромавите държавни поръчки, използващи системата на предпочитания кандидат, създаде вид пазарна концентрация, която става все по-очевидна в икономиката на САЩ. Ставаше въпрос за прекъсване на доставките само от една компания, Abbott, което се разпространи в цяла Америка.

Това е отличен пример за това как националната самодостатъчност не осигурява сигурност на доставките. Гъвкавите пазарно-ориентирана търговия, регулиране и снабдяване биха били по-добри от това федералното правителство да реагира последващо чрез наемане на самолети, които да разнасят бебешко мляко по света.

Дори когато федералните доставки са превантивни и ефективни, както при разработването на ваксините срещу Covid, разбирането на международното измерение би ги подобрило. В подробно скорошно изследване Чад Боун от Peterson Institute разглежда как федералните пари са били използвани за разработване на ваксини през 2020 г. и началото на 2021 г., както чрез изтегляне (на ангажименти за закупуване), така и чрез натиск (през субсидии за изследвания и производство).

Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Освен това ако не печата долара щеше да е 2 евро вече а цените на петрол и газ още по нагоре за теб :) Ти явно не си забелязал,че топ 1 производител на газ в света е САЩ, топ 1 производител на петрол в света е САЩ отново. Много "ляб" имаш да папкаш още :) Оплачи се на дяда ти иван и му препоръчай да принтира и той малко рублаж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ами печатай си и ти кво те бърка :) Може да работиш с рубли и да си печатиш колкото искаш. *** също може :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 1 година
обаче този на снимката ще ги довърши, агент на Путин е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
През май месец тази година САЩ са откраднали най-много от света за всички времена! Търговски дефицит му викат и печатане на зелена макулатура. И екстаз на наивни хамстери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още