IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на нулев COVID ограничава достъпа на Китай до международни таланти

Подходът на Пекин може да има дългосрочни последици за интернационализацията на работната сила в страната

20:18 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че политиката на Китай за нулев COVID беше забележително успешна в ограничаването на вируса и поддържането на смъртността до нищожна част от тази, наблюдавана в САЩ и Обединеното кралство, тя също така сериозно засегна икономиката на страната. По-специално, въздействието върху достъпа на Китай до международни таланти бе тежко, пише за Financial Times Хуейяо Уан, основател на Центъра за Китай и глобализация.

Трансграничният поток от хора е значително намален - миналата година пътуванията във или извън Китай на граждани от континенталната част са намалели със 79 на сто в сравнение с 2019 г. За чуждестранните граждани спадът е още по-драстичен – над 95% спрямо нивото през 2019 г.

Тези спадове ще започнат да се смекчават с последните действия за улесняване на влизането в Китай. Но продължаването на строгия имиграционен и карантинен контрол вече навреди на бизнеса. Базираният в Китай персонал на чуждестранни мултинационални компании не успя да се върне в централите за споделяне на знания, обучение и работа в мрежа. По същия начин за служителите на китайските мултинационални компании е трудно да се опитат да изградят лични връзки и да придобият опит от първа ръка на местните пазари.

Това прекъсване се усложнява от изселването на чуждестранни таланти. Европейската търговска камара в Китай изчислява, че до половината от европейските граждани в страната може да са я напуснали от началото на пандемията. През май 74 процента от респондентите в проучване на Американската търговска камара в Китай заявиха, че мерките за нулев ковид са възпрепятствали способността им да привличат или задържат квалифициран чуждестранен персонал. Една трета каза, че висши ръководители или основни чуждестранни работници са отказали назначения в Китай поради последната вълна от COVID.

Семейната инфраструктура, която поддържа международната работна сила, също ерозира. Британската търговска камара в Китай изчислява, че 40 до 60 процента от чуждестранните учители ще напуснат тази година. Двуезичните училища, които често водят до обучение в чужбина за китайски ученици, са засегнати от този недостиг на учители, както и от регулаторния контрол.

Има обаче някои ползи за местните служители, които се придвижват бързо към повишение, тъй като мултинационалните компании са принудени да ускорят локализацията и да се откажат от стария модел, според който ключовите роли се заемат от чуждестранни ръководители.

През януари Volkswagen обяви плановете си да съкрати 30% от работещите за фирмата в Китай чужденци през следващите две до три години. Проучване сред членовете на Европейската търговска камара в Китай в края на април установи, че през следващата година около 60 процента планират да локализират персонала на всички нива. Apple, която преди пандемията резервираше 50 места в бизнес класата на полети между Сан Франсиско и Шанхай всеки ден, сега разчита повече на местни инженери за решаването на проблеми.

Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още