IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на нулев COVID ограничава достъпа на Китай до международни таланти

Подходът на Пекин може да има дългосрочни последици за интернационализацията на работната сила в страната

20:18 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тази локализация отразява разширяващия се набор от умения и техническа компетентност на китайските работници. Това може също така да засили бъдещата икономическа динамика на Китай, като се има предвид, че китайските мениджъри в мултинационалните компании често после се присъединяват към местни фирми или основават собствен бизнес.

Пандемията и реакцията на Пекин също така засегнаха студентите. Затварянето на китайските граници изпразни кампусите от чуждестранни студенти, които наброяваха почти половин милион през 2018 г. Това ще забави дългосрочната интернационализация на работната сила в страната, като се има предвид, че над 60 процента от международните студенти заявяват, че възнамеряват да работят в Китай след дипломирането си. Имам информация, че китайското посолство в САЩ помага на чуждестранните студенти да се върнат в Китай, а китайското посолство във Франция също е започнало да помага на френски студенти да се върнат.

Въздействието върху външното образование е по-смесено. През 2020 г. много китайски студенти отложиха или промениха плановете си за обучение в чужбина, но оттогава търсенето на образование в чужбина се възстанови. От май 2021 г. броят на студентските визи, издадени на китайци за обучение в САЩ, достигна повече от 90 000. А миналата година броят на китайските студенти в Обединеното кралство се върна приблизително до нивото от 2019 г., след спад от 32 процента през 2020 г.

Има известни доказателства, че пандемията е засилила по-дългосрочните тенденции студентите да избират по-близки дестинации – като Хонконг, Сингапур или Япония – или да останат в Китай за следдипломно обучение. Тези модели отразяват редица фактори, включително повишаващото се качество на най-добрите китайски университети, намаляващата премия към заплатата за образованите в чужбина и нарастващото схващане, че Западът е враждебен към китайските студенти.

Но само местните таланти няма да са достатъчни за бързо развиващия се китайски пазар. На национална конференция миналия септември президентът Си Дзинпин подчерта, че усилията за култивиране на местни таланти „не трябва да означават изолация“ и акцентира върху „глобалната привлекателност и конкурентното предимство“ (на местната икономика – бел. прев.)

Органът, натоварен с тази задача, е Националната имиграционна администрация, която през последните две години беше заета да държи коронавируса извън Китай. След като границите отново бъдат напълно отворени, агенцията ще поднови усилията си за подобряване на имиграционната система и привличане на чуждестранни работници. Колко са нетърпеливи те да се върнат, само времето ще покаже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още