IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите в САЩ няма как да снижат инфлацията до междинните избори

Ако овладяването на цените наистина е основен приоритет за тях, те трябва да оставят Фед да си свърши работата

19:55 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските демократи имат проблем. Те са изправени пред междинни избори (за Конгрес и частично за Сенат – бел. прев.) през ноември с инфлация, изпреварваща ръста на заплатите, което означава, че стандартът на живот пада. Но един президент или една политическата партия могат да направят много малко по въпроса, пише за Financial Times Мегън Грийн, старши сътрудник в Brown University и главен икономист на консултантската компания Kroll.

Избирателите не могат да пропуснат инфлацията, след като потребителските цени са се повишили с 9,1% през юни на годишна база. Според проучване на Morning Consult повече от половината гласоподаватели обвиняват политиката на президента Джо Байдън, който превърна справянето с инфлацията в свой основен икономически приоритет.

Друго проучване на Morning Consult показва, че по-голям дял от избирателите смятат, че президентът има голям контрол върху инфлацията; повече от Федералния резерв (чийто официален мандат включва ценовата стабилност), Конгреса или големите компании.

Не е чудно, че президентът обяви инфлацията за „проклятието на нашия живот“. Има някои фискални политики, които правителството би могло да приложи, за да охлади инфлацията, но те биха намалили само някои периферни цени - по-скоро положителен имидж, отколкото действително въздействие.

Твърдението, че фискалните стимули на Байдън от 2021 г. са прегрели икономиката и са повишили цените, не е съвсем правилно. Проучване на клона на Фед в Сан Франсиско установи, че около половината от инфлационния скок идва от фактори от страната на предлагането: проблеми с веригата за доставки, пандемичните локдауни в Китай и войната на Русия срещу Украйна. Само около една трета идва от повишеното търсене. Дори стимулите да са подхранили инфлацията, тази година те се оттеглят. САЩ преминават през най-голямото съкращаване на фискалните разходи в историята си, което ще охлади търсенето.

Но тъй като цените на бензиностанциите в САЩ се повишиха с повече от 40 процента през последната година, а цените на храните с повече от 10 процента, избирателите все още не са усетили ефекта. Цените на енергията са отговорни за приблизително половината от ръста на инфлацията в САЩ, но никой президент не би могъл да разполага с инструментите да ги намали до деня на изборите. Съобщението на Белия дом през април, че ще освобождава по над 1 милион барела петрол на ден от Стратегическия петролен резерв, стабилизира цените за известно време. Но Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява, че това компенсира само около една трета от доставките, загубени заради войната в Украйна.

Администрацията призовава други производители да увеличат доставките. Байдън изпрати свои висши представители да посетят венецуелския лидер Николас Мадуро и според информациите обмисля облекчаване на санкциите срещу страната в замяна на петрол. След това Байдън отиде в Саудитска Арабия за разговори с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, оперативният владетел на кралството. Той обаче си тръгна без публичен саудитски ангажимент за увеличаване на производството.

Досега светът не се е съгласил с предложения от американската администрация таван на цените на руския петрол. Въпреки че това може да помогне за намаляване на цените на петрола, то със сигурност не е перфектно решение. Индия и Китай вероятно ще купуват петрол на цени малко над тавана, а ОПЕК+ ще възрази срещу намалението на цените.

Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още