IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на цивилизациите - Орбан зове за консервативна съпротива

По-малко травестити, повече Чък Норис, обобщи унгарският премиер политиката за сигурност на страната си

08:32 | 05.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Орбан при произнасянето на речта си. <em>Снимка: Dylan Hollingsworth/Bloomberg</em></p>

Орбан при произнасянето на речта си. Снимка: Dylan Hollingsworth/Bloomberg

Конференциите на CPAC (Conservative Political Action Conference) са сред най-важните консервативни събития в САЩ. Всеки, който е поканен тук, има какво да каже. На настоящото издание в Далас, Тексас, обаче лекциите се откриват от необичаен гост: Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се приближава до трибуната, на сцената, и крещи на присъстващите „AWAKE NOT WOKE"; буден, а не събуден.

Орбан се представя за съюзник, стреми се да сближи редиците си с присъстващите и бившия президент Доналд Тръмп. За щастие Тръмп го подкрепял. В изказването си министър-председателят се спира на идеята за предполагаема културна война, която ще реши положението на Запада и неговото предстоящо падение. Той, Унгария и американските консерватори искали да предотвратят това в битка срещу глобалистката левица. Ето кратка стенограма на една безумна реч пред частично опиянена публика в Тексас.

Страна под обсада

Унгарецът уцелва правилната нотка още в началото. Със спокоен тон той се прави на важен, шегува се малко, обижда пресата, използва правилните ключови думи. Орбан разказва как страната му в сърцето на Европа се бори за християнството от 500 години, как самият той е „старомоден борец за свобода" и най-дългогодишният министър-председател в Европа, но и баща на пет деца и пет внука. И най-важното: „Аз съм лидер на страна, която ден след ден е под обсадата на прогресивните либерали“.

За да оправдае себе си и присъстващите, той споменава за въведения в Унгария „принцип на нулева толерантност към расизма и антисемитизма", след което обяснява, че християните не могат да бъдат расисти, защото вярата им забранява това. Предисторията за всичко това: Орбан беше критикуван за десни изказвания по време на изява в Румъния. Той заяви, че европейците трябва да избягват да се „смесват" с неевропейци: „Не искаме да се превърнем в нация от смесени раси", защото страните, в които това се случва, „вече не са нации". Заради това изказване от преди седмици един от най-дългогодишните му съветници, Цуца Хегедюс, подаде оставка. В изявлението си за оставката тя казва, че е възмутена от "откровено расистката" и „чисто нацистка" реч, която би се харесала на Йозеф Гьобелс.

В Далас Орбан не стига толкова далеч, колкото в Румъния, но се представя за консервативен борец срещу предполагаемата либерална световна конспирация и прогресивна хегемония; лидер на последния малък християнски бастион в сърцето на ЕС. Колониалистите са се надигнали отново и са се съюзили с либералите, твърди той - това е врагът. Настоящата администрация на САЩ оказвала „идеологически натиск" върху Европа и Брюксел. Бившият американски президент Барак Обама дори се опитвал да промени унгарската конституция, но правителството му отказало. „Ето защо демократите ни мразят толкова, колкото и вас“.

Стар комунистически трик

Изказването на Орбан беше обявено под заглавието How We Fight („Как се борим"). Ето защо премиерът обясни на аудиторията как консерваторите трябва да дадат най-добър отпор: Просто не говорете с либералите, а правете нещо свое, иначе няма да се получи. „Това е културна война", казва той, а либералите имат „марксистки планове". Противоотровата? „Трябва да възстановим живота на нашите църкви, семейства и институции", предупреждава той. Унгария е „нацията на Давид срещу пробудените глобалисти". Той казва, че основата са общите християнски ценности. „Политическата левица не познава граници", казва той, тя искала да отдели западните цивилизации от християнските им корени.

Орбан разказва за постигнатите от него като министър-председател резултати, като например „нулева нелегална имиграция", защото Унгария е построила стена. Миграцията е „решаващата и последна битка за бъдещето", най-важното, което Унгария може да завещае на своите деца и внуци. Нещо повече, Унгария е изградила „стена от закони" около тези деца, за да ги предпази от джендър идеологията; в училище няма сексуално образование без съгласието на родителите. Държавно регулираното образование е „стар комунистически трик", каза още Орбан.

Когато унгарският правителствен ръководител прочете откъс от унгарската конституция за семейството, което се определя като съюз между мъж и жена, публиката се изправи от столовете си, за да го аплодира. Орбан се хвали, че през последните десет години броят на браковете се е удвоил, а броят на абортите е намалял наполовина. Ако семейството загине, Западът ще загине, убеден е премиерът.

„По-малко травестити, повече Чък Норис" - така Орбан обобщи политиката за сигурност на страната си и дори твърди, че унгарската столица Будапеща е „един от малкото големи европейски градове", в които е безопасно да се ходи по улиците през нощта. Той също така с гордост говори за стройна държава, ниски данъци и освобождаване от данъци на многодетните жени. „Така че, ако все още не си женен, трябва веднага да си намериш унгарска съпруга“, каза той към американските мъже пред него.

„Западът е във война със самия себе си", казва Орбан. „Но глобалистите могат да отидат по дяволите, аз съм дошъл в Тексас!" - изрича той, като отново получава бурни овации от публиката. „Тук съм, за да се обединим", призовава той и казва, че през 2024 г. предстоят президентски избори в САЩ, както и парламентарни избори в ЕС в Брюксел. Консерваторите в САЩ и Унгария трябва да се борят и да си върнат институциите във Вашингтон и Брюксел. Според него това е „битката за западните цивилизации". „Трябва да координираме движението на войските си", предупреждава Орбан.

След около 35 минути странната реч приключва. Унгарският министър-председател маха на публиката, стиска няколко ръце, взема отпечатаната си реч и слиза от сцената. Така CPAC ще продължи до събота вечерта с проявата на много консервативни оратори. Акцентът е появата на бившия президент Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Този Орбан има много правилни възгледи за някои неща. Започвам да го харесвам. И колко смислено говори. А нашите политици звучат така: "Мън-мън, то евросъюза така каза, мън-мън, солидарност, мън-мън, то няма виновни". Като им чуя нередактирани записи на изказванията, направо се чудя до кой клас са учили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
analog
преди 1 година
"баща на пет деца и пет внука" Ей така се поддържа чиста кръвната линия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Некоректен
преди 1 година
И дежурните грантаджии отново на амбразурата! От истината боли, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Горкото панелно гномче, за това ли мечтаеш, Тексас да се отдели?? Еех, тая тишина в спалнята до какви мозъчни *** води! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Патриот е - душа даваза наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Аа, орбанчо май забрави за големия скандал, когато депутати от неговата партийка бяха арестувани по *** на голямото гей парти в Брюксел...иначе дрънка. Типичен комунист по маниер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
*** = г-а-щ-и ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Импе , то баш обратните нали депутати от неговата партия ги спипаха в клуб на обратните без *** ... малко е лицемерно е той да говори затова , щото си ги кътка и развъжда в близкото обкръжение ... :))) ... Питай ингилизите , дали им допада да няма икономически мигратни по цеховете с ръчен труд и нивите ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ниски данъци в Унгария - 27%ДДС (20% у нас) , данък дивидент 15% (10% у нас) , ДОД 15% (10% у нас) ... Може би има в предвид , че може и по-високи да са ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Не виждам нищо "странно" в речта на този велик държавник. Всичко което казва е смислено, достойни и оправдано. Да не говорим, че като виждаме как го приемат в Тексас, най-вероятно от следващата година Тексас ще бъде свободна страна. Няма никакъв расизъм в това да не желаеш твоята страна да бъде завладяна от мигри-нашественици - и да я защитаваш от това. Това, че искаш нeгърите да си живеят в Нeгрия, но не искаш те да нахлуват на оpди в държавата ти (нито пък ти да нахлуваш в тяхната държава), не е расизъм, а патриотизъм. Унгария е на унгарците, както Танзания е на танзанийците. Нещо неясно? Прав е и за противoeстественичеството. Пропагандирането му сред деца, трябва да се третира като престъпление срещу държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още