IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради колебливия валутен курс унгарците губят вяра във форинта

Секторът на IT услугите е преминал почти изцяло към базирани в евро договори за нови проекти в Унгария

16:56 | 31.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Спадът на унгарския форинт след нашествието на Русия в Украйна кара някои унгарци да се обръщат към еврото вместо към местната валута, която е изгубила над половината от стойността си, откакто премиерът Виктор Орбан дойде на власт през 2010 г., пише Ройтерс.

Подобно на други страни членки на ЕС като Полша, Чехия или Румъния, Унгария съвсем не е близо до приемането на еврото, като правителството на Орбан изключва този ход в обозримо бъдеще, тъй като според него това ще доведе до загуба на суверенитет в икономическата политика.

Но форинтът, който е подложен на натиск заради дефицити в Унгария и спора с Брюксел за върховенството на закона, блокиращ европейски средства, отново се представя най-слабо в региона и някои унгарци вземат нещата в свои ръце.

Допитването от април на Евробарометър сред страните, които все още не използват единната валута, показа, че подкрепата за приемане на еврото е най-висока в Унгария и съседна Румъния, където плащанията в евро отдавна са норма при продажбите на употребявани автомобили и жилища под наем.

Както спадът на форинта с 8% спрямо еврото от началото на тази година, така и волатилността му, илюстрирана от промяната в курса му с близо 4% за два дни по-рано този месец, засилиха още повече привлекателността на еврото, въпреки че употребата му все още е ограничена в рамките на по-широката икономика.

Малко след нашествието на Русия в Украйна в края на февруари Ласло Суч, адвокат в кантората Reti, Varszegi & Partners, започнал да получава повече обаждания от корпоративни клиенти, които го питали как могат да компенсират служителите си за спадовете на форинта.

По думите му повечето обаждания идвали от компании за финансови и бизнес услуги и от сектора на промишлеността.

Макар че служители и потребители в други европейски страни са изправени пред сходен натиск от растящите цени на енергията и храните, отслабването на форинта е допълнително предизвикателство.

Макар че с малки изключения плащането на заплати в евро противоречи на унгарските закони, повечето компании избират извънредни повишения между 5% и 10%, а други предлагат допълнителни плащания в края на месеца, свързани с движенията в курса на форинта, отбелязва Суч.

Секторът на IT услугите, където мнозина работят като независими подизпълнители и плащат на чуждестранните си клиенти в евро, е преминал почти изцяло към базирани в евро договори за нови проекти в Унгария в последните три-четири месеца, допълва той.

Унгарската централна банка, която започна да повишава лихвите, за да намали цените, като добави още един процентен пункт тази седмица, е отказала коментар.

Наличните данни показват, че преходът към еврото до момента остава ограничен, но в някои сектори компаниите вече на практика обвързват цените си към еврото.

Правителството съобщи, че последните му налични данни показват, че еврото е съставлявало 35,1% от нефинансовите корпоративни депозити спрямо 34,7% през януари, което според него показва, че няма доказателства за ръст на евроизацията.

Но в събота кабинетът на Орбан неочаквано обяви, че ще позволи на компаниите да плащат данъци в евро или долари наред с форинти, ход, който според някои анализатори може да намали значението на националната валута.

Форинт само в „специални случаи“

Агостин Деим, който управлява малка компания за IT услуги с партньор, казва, че преминал към цени в евро през март, когато форинтът се срина под психологическата граница от 400 спрямо еврото.

Той допълва, че докато преди една година компанията рядко правела оферти в евро, сега те съставлявали около половината от оборота, а друга една четвърт е обвързана с валутния курс на еврото в унисон с по-широка тенденция в индустрията.

„Когато не можете да кажете какво ще се случи на следващия ден… и да изпратите ценови оферти с едномесечен краен срок, рискът при сделки във форинти става твърде голям“, отбелязва Деим.

Акос Делиага, който управлява Talk-A-Bot, казва, че компанията му за IT услуги, в която работят 15 души, определя цените в евро още по-отдавна, като предлага базирани на форинта цени само в „специални случаи“ като поръчки в държавния сектор.

„Неизненадващо нашите колеги искат много силно да им плащаме в евро или поне заплатите им да бъдат обвързани с еврото“, пише той в отговор по имейл.

Волатилността на форинта кара някои собственици на имоти в Будапеща и Западна Унгария да определят цени в евро.

Макар че такива оферти все още са малцинство и в повечето случаи са свързани с луксозни имоти, броят им се е утроил спрямо миналата година, сочи допитване на унгарския имотен сайт ingatlan.com.

„Унгарските собственици не искат да губят стойността на активите си. Те я определят в евро, така че ако валутният курс се промени, са застраховани“, коментира говорителят Ласло Балог.

Някои магазини за луксозни мебели в околностите на Будапеща също показват цените си в евро.

Жужа Мошойго, съсобственик на Vivax, казва, че компанията за търговия с офис мебели е възприела базирани на еврото цени миналата година.

„Проект за обзавеждане на офис може да струва между 100 хил. и 200 хил. евро. Много по-лесно е да определяме цени в евро, отколкото да коригираме постоянно цените спрямо движението на форинта“, казва тя.

„Трудно е да планираме в евро, но във форинти това ще бъде напълно невъзможно“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
защо пак фалиралото евро, а не рубли? Тия унгарци защо не слушат гюлето Орбан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ние трябва да приемем еврото защото в момента сме с евро заради борда, но банките ни цакат при всяка обмяна ... а освен това не можем да ползваме печатницата на евро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Selqnin
преди 1 година
Евтин форинт, значи евтини унгарски стоки и стимулиране на износа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Selqnin
преди 1 година
Евтин форинт, значи евтини унгарски стоки и стимулиране на износа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
мдааам , то пък тия дето са обърнали взор към еврото благоденстват ... ей аман от блудкавите блумбъргови буламачи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още