IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите трябва да отчитат чувствата на хората

Те са важен показател за социалното им поведение

17:42 | 14.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Отразява ли това нашата субективна реалност или просто сме се научили да преекспонираме всичко, добро или лошо? Не съм сигурен, но Gallup не са единствени в намирането на ясни доказателства за широко разпространен психологически стрес, категоричен е Тим Харфърд.

„Това изглежда като нещо, което е напът да експлодира“, коментира Нобеловият лауреат Даниел Канеман, говорейки на неотдавнашна конференция в Оксфорд за изследване и политики в областта на благополучието. Осуалд, един от авторите на изследването на Федерика Либерини, също говори там и представи мрачна поредица от слайдове за психическия стрес и доверието в правителството. „Имаме нужда от подробни данни за чувствата на негодувание, разочарование, гняв и изоставаност“, посочи Осуалд.

Но не трябва да забравяме да събираме данни и за по-положителни емоции. На същата конференция Каръл Греъм от института Брукингс се фокусира върху надеждата. Тя е важна, каза Греъм, защото „хората, които вярват в бъдещето си, е много по-вероятно да инвестират в него“. Надеждата предизвиква положителни действия.

Например, проучване, проведено от Греъм и Келси О’Конър, установи, че в САЩ хората, които имат надежда за бъдещето, обикновено живеят по-дълго – и че този им оптимизъм е по-добър знак за ниска смъртност, отколкото доходите. Друго проучване (на Греъм и Джулия Позуело) установи, че в квартал с ниски доходи в Лима (Перу) младите хора имат високи амбиции. Повечето са имали за цел да отидат в университет, въпреки че никой от родителите им не го е правил. Колкото по-големи са стремежите към бъдещето, толкова по-обещаващи са действията в настоящето. Например амбициозните студенти са по-малко склонни да злоупотребяват с наркотици и прекарват повече време в училищна работа.

Междувременно в Сейнт Луис (Мисури) Греъм и О’Конър установиха, че младите афроамериканци с ниски доходи имат по-високи образователни стремежи (и ги подкрепят повече), отколкото младите бели хора с ниски доходи. Това е въпреки факта, че обективно белите респонденти са изглеждали в по-добра ситуация. Те имат повече доходи, по-голям достъп до здравно осигуряване, по-вероятно е и двамата им родители да са в домакинството и поне един от тях да има известен колежански опит.

Както и в други области, има разлика между обективните обстоятелства на хората и тяхното усещане.

Чрез изучаване на това разминаване можем да се надяваме да създадем по-добри, по-откликващи политики. Ако не го направим, тогава оптимизмът си има обратна страна, ясно изразена чрез заглавието на предстоящата книга на Греъм: „Надежда и отчаяние“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още