IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли отрезвяване на пазарите след забавяне на темпа на печатане на пари?

Федералният резерв засега няма да покачва лихвата, посочи Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets

20:56 | 30.08.21 г.
Ще има ли отрезвяване на пазарите след забавяне на темпа на печатане на пари?

“Според мен Джером Пауъл (гуверньорът на Федералния резерв) относително добре менажира начина, по който предаде тази новина на пазарите. Възможно е и самите пазари да са очаквали новините да са още по-лоши”, каза той.

Николай Майстер коментира историческите оценки, които пазарите дадоха след срещата на Федералната комисия за отворени пазари. След като стана ясно, че печатането на пари ще започне да намалява, Пауъл подчерта, че това няма да бъде свързано с покачване на лихвите. Това са двата начина за стимулиране на икономиката. Лихвите са традиционният начин, а тези като намаляване на темпа на печатане са по-скоро нетрадиционен финансов инструмент за количествени улеснения.

“Пазарите се опасяваха, че ще има оповестяване на по-ранно покачване на лихвите, но това не се случи. Пазарите на ДЦК (държавни ценни книжа) също го приеха добре”, смята експертът.

Той напомни, че и при предишни мерки на Федералния резерв не е ставало дума за намаляване на размера на баланса. Сега също не може да се каже, че Фед има такива намерения, а по-скоро иска да спре неговото увеличаване.

“Предния път, когато съобщиха за спиране на увеличаването на баланса, се стигна до сътресения на пазара на акции. Оттогава нататък, поне две три конференции, Джером Пауъл много внимава как ще съобщи намаляването на печатането на пари”, разкри Николай Майстер.

Според него процесът по намаляване на темпа на печатане е закъснял. Майстер смята, че той вероятно няма да бъде рязък и в продължение на четири месеца ще се намалява с 0,25%.

„По-важното е дали изобщо тази мярка идва навреме. По-голямата тема е дали инфлацията ще се окаже преходна, както смятат от Федералния резерв, или ще бъде дългосрочна. Това не е нещо, което е лесно да се предвиди. Много добри икономисти има и в двата лагера (Федералния резерв и Европейската централна банка). Ситуацията няма прецедент в историята и няма как да вземаме индикатори от миналото, за да се правят паралели за правилно или грешно. Единственото, което може да се направи, е да се изчака и да се следят показателите“, съветва изпълнителният директор на Intercapital Markets. 

Той прогнозира, че ако печатането спре по-рано и покачването на лихвите също започне по-рано, това може да попречи на икономиката да се върне до нивата и преди пандемията с няколко тримесечия или година.

„Ако инфлацията обаче се окаже непреходна, а остане висока, ако след този преходен период се върне на нива по-високи от тези, които Федералният резерв прогнозира, тогава може да не се наложи да се вдигне кракът от газта по-рязко, а направо да се удари спирачка, което да донесе сътресения на пазарите и на икономиката”, смята специалистът. 

Николай Майстер е на мнение, че количествените облекчения не са добра новина за пазара. Пазарите по-скоро се надяват, че всеки път, когато “икономиката кихне”, пазарът ще бъде залят с много нови напечатани пари. За участниците на пазара такъв тип действия са истинската добра новина. 

Все повече експерти твърдят, че има откъсване между фундамента на икономиката и този на пазарите. Според него е нормално пазарите да реагират предварително, имайки предвид, че в цените на акциите са включени и очакванията за състоянието на компаниите, чиито книжа се купуват след известен период от време. Дори сега има много компании на пазара, за които има прекалени очаквания за ръст, посочи гостът.

“Ще трябва да дойде в един момент някакво отрезвяване и въпросът е дали то само ще отрезви пазарите или ще бъде толкова рязко, че да се отрази на икономиката”, коментира той.

Николай Майстер посочи, че пазарите винаги ще служат за правилното разпределение на ресурсите и няма по-добро средство от тях за постигане на тази цел.

„Често на пазарите са се случвали периоди, в които емоциите, страха или алчността са надвишили рационалната оценка. В момента се намираме в такъв период и не е ясно колко дълго ще продължи той. Много мои колеги смятат, че предстои отстъпление и въпросът е дали веднага да се излезе от пазара, или да се изчака той да се покачи още", потвърди той.

Досега на пазарите на ДКЦ и тези на акции се смяташе, че Федералният резерв ги движи.

Николай Мастер обаче смята, че Фед рискува много в желанието си да направи плавно излизането от необичайния период на печатане на пари. Рискът за банката е, в опитите да постигне това, да попадне в ситуация, в която да трябва да прави каквото и да е, стига пазарите да са доволни. „Тогава пазарите стават водещи, а не отговорността за ниска инфлация и пълна заетост“, анализира ситуацията експертът.

Защо пазарите реагират с нови върхове? Има ли откъсване от фундамента на икономиката и пазарите? Рискува ли Фед като нарушава излизането от необичайната политика за печатане на пари в желанието си да угоди на пазарите? Как ще се движат лихвите? Ще започне ли Фед да придобива акции и да се отказва от ДЦК?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Ad hoc виж още

Коментари

Финанси виж още