IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple продължава да властва над S&P 500

Защо не само феновете на марката се надяват, че коледните празници ще насърчат продажбите на гиганта

11:21 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акцията на Apple има тегло от 3,5 на сто от S&amp;P 500. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акцията на Apple има тегло от 3,5 на сто от S&P 500. Снимка: Ройтерс

През изминалите дванадесет месеца борсовият индекс S&P 500 отчете много по-сериозен ръст от бенчмарка на сините чипове Dow Jones. Това се дължи преди всичко на факта, че силните компоненти Apple, Google и Facebook са включени в S&P 500, а не в Dow Jones. Поради сериозната тежест на производителя на iPhone всяка една нестабилност на цените на акциите му се отразява върху целия S&P 500. Затова и инвеститорите отделят специално внимание на развитието на курса на концерна. 

Сега търсенето на новия iPhone наистина изглежда поне толкова силно, колкото се надяваха експертите, пише в свой анализ специализираното борсово издание WallStreet Online. През уикенда след пускането на iPhone 6 и iPhone 6 Plus групата успя да продаде повече от десет милиона броя от телефона, като с това маркира нов рекорд. Онова, което обаче прави инвеститорите още по-оптимистични, е фактът, че тези продажби са постигнати без важния и голям китайски пазар, където телефоните ще започнат официално да се продават малко по-късно през октомври. През миналата година iPhone 5c и 5s се продаваха в Поднебесната империя от самото начало на продажбите. 

След бичия пазар от последните няколко месеца пазарната капитализация на производителя на iPhone нарасна до 604,5 млрд. долара. Акцията има тегло от 3,5 на сто от S&P 500 и е далеч преди следващите две компании Exxon Mobil (с тегло от 2,4%) и Microsoft (1,9%).

Заради падащите цени на петрола книжата на петролния мултинационален концерн са под силен натиск от месеци. Производството на компанията през 2013 г. спадна до четиригодишно дъно. Фактът, че САЩ и ЕС наложиха санкции на няколко руски компании от петролния сектор, също обременява Exxon Mobil, защото компанията все още поддържа важно сътрудничество с руския петролен гигант "Роснефт".

За сметка на това акциите на Microsoft са в подем. Инвеститорите оценяват факта, че новият главен изпълнителен директор Сатя Надела преструктурира енергично групата и за тази цел е готов да съкрати 18 000 работни места. Увеличението в тримесечния дивидент с 0,03 долара до 0,31 долара убеди инвеститорите в това, че Надела възнамерява да върне повече пари на акционерите.

Някои анализатори обаче не са настроени твърде оптимистично за краткосрочната перспектива на Apple.

Представянето на Apple Watch, носимото устройство на концерна, не се превърна в революция, каквато предизвикаха навремето iPhone или iPod, които създадоха нов масов пазар. Точно това обаче трябва да направи отново Apple, ако иска акциите да продължават да се купуват масово и да поскъпват стабилно, пише в анализ и германското икономическо списание Wirtschaftswoche. Дали истерията по новия iPhone 6, който все пак излезе навреме за коледните празници, ще е достатъчна за пазарната сила на Apple в дългосрочен план?

В индустриалните страни всеки потенциален потребител вече има смартфон. Всеки нов модел „изяжда“ собствените приходи от стария модел. Apple например сериозно намали цените за предходните модели iPhone 5 и 5s. Не всички инвеститори разпознават крайния преход от растящ към зрял пазар. Те се позовават на развиващите се пазари, където все още има растеж. Там обаче има силна ценова битка, преди всичко от страна на китайските марки Xiaomi, Coolpad и Oppo.

За текущата година Apple очаква ръст на приходите от само 5,5 на сто, което няма нищо общо  с предишния темп на растеж – 9% през 2013 г. и цели 45% през 2012 г. Свива се и маржът на печалбата – от 43,9 на сто през 2012 г. до 37,6 на сто през 2013 г. За тази година се очаква леко възстановяване до 38,6%.

Въпреки това обаче през последните 16 месеца цената на акциите на компанията се повишава с 82 на сто, докато останалите книжа в САЩ отчитат за същия период средностатистически ръст от 18%. А това означава, че акциите на Apple са станали по-скъпи. Това се доказва и от чистата статистика. Съотношението на борсовата стойност към печалбата на компанията възлиза на 14,4. Само преди година то бе 11.

Поради голямата тежест на Apple акциите на компанията оказват значително влияние върху S&P 500. Ако приемем, че книжата на Exxon се обезценят с 5%, то тогава ръст от „само“ 3,4% при Apple ще е достатъчен да задържи курса на S&P 500 на същото равнище. Затова инвеститорите следва да продължат да следят внимателно курса на книжата на Apple, защото неговото представяне може да продължи значително да влияе на развитието на S&P. Една промяна в настроението към акциите на производителя на iPhone може да се отрази значително върху пазара като цяло. Ето защо не само феновете на Apple се надяват, че коледните празници ще насърчат продажбите на гиганта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още