IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа привлича все повече инвеститори в проблемни кредити

Проблемните кредити за бизнес имоти в Германия, Великобритания, Ирландия и Испания в момента се радват на най-голям интерес

15:55 | 18.04.13 г.
Европа привлича все повече инвеститори в проблемни кредити

Европа се превръща в привлекателен пазар за инвеститорите в необслужвани кредити, които търсят по-висока доходност и възможности за диверсификация, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu.

Въпреки че пазарът в САЩ беше изключително активен през миналата година и все още остава основен фокус на инвеститорите, Европа става все по-привлекателна, тъй като в момента банките имат в балансите си проблемни кредити за около 1 трлн. евро, посочват от Ernst & Young.

Кристофър Сийфърт, партньор в компанията, коментира: „Тази година проучването ни показва нарастващ апетит сред инвеститорите от двете страни на Атлантика към европейски проблемни кредити като възможност да диверсифицират инвестициите си и да получат по-висока доходност от един зараждащ се пазар“.

Даниел Меър от компанията пояснява, че проблемните кредити за бизнес имоти в Германия, Великобритания, Ирландия и Испания в момента привличат най-голям интерес. Резултатите от анкета сред потенциални инвеститори сочат, че инвеститорите планират да се насочат към тези държави през следващите 12 месеца.

Продажбите на „лоши“ кредити в Европа може да се увеличат, ако инвеститорите станат по-уверени в стабилността на икономиката и на еврото и са способни да отговорят на очакванията на продавачите. Последните събития в Кипър определено поразтърсиха инвеститорите, но предвид реакцията на пазарите изглежда негативният ефект не е бил чак толкова сериозен, отбелязват експертите. Така или иначе продажбите на проблемни кредити в Европа са все още в начален стадий.

Същевременно в доклада се посочва, че инвестиционната активност в САЩ започва да намалява, тъй като намаляват възможностите за инвестиции в проблемни кредити. От друга страна някои сделки не са приключили, тъй като продавачите и купувачите не успяват да постигнат споразумение за цената.

„Икономиката на САЩ продължава своя бавен, но стабилен ръст, възстановява се и пазарът на имоти, цените се покачват, макар и неравномерно. Предизвикателствата обаче остават, но това следва да спомогне за преодоляването на пропастта между продавачите и инвеститорите и да подобри условията за сключването на сделките“, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още