Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Графика на деня: Торонто е най-застрашеният от балон пазар на имоти в света

Хонконг оглавява класацията на UBS на най-недостъпните пазари за купувачите на жилища

Графика на деня: Торонто е най-застрашеният от балон пазар на имоти в света

Снимка: Архив Ройтерс

Торонто е най-застрашеният от балон пазар на имоти в света, показва глобалният индекс на швейцарската банка UBS.

Индексът, изчисляван от финансовата институция, изследва риска пред пазара на имоти в глобалните финансови центрове. Стойности над 1,5 се приемат за балон, от 0,5 до 1,5 – за увеличен риск от корекция, а под 0,5 до -0,5 – за балансиран пазар, също както и националният индекс на банката за Швейцария. При стойности под -0,5 се смята, че пазарът е подценен.

Стойността на индекса за Торонто достига 2,12 пункта, много над критичната граница от 1,5, сочат данните на банката. През последните пет години цените на жилищата в канадския град нарастват с 50%, а през последната година местната администрация въведе и някои ограничения за покупка на имоти, за да ограничи спекулата, най-вече от страна на чужденци, особено китайци.

За 13 години цените в града се удвояват, докато реалните наеми и доходи нарастват със съответно 5% и 10%.

Вторият най-застрашен от балон пазар на имоти в света е Стокхолм със стойност на индекса 2,01.

На трето място е Мюнхен, следван от Ванкувър, Сидни, Лондон и Амстердам.

Графика: UBS

В групата на градовете, застрашени от силна корекция на пазарите на имоти, попадат Париж, Сан Франциско, Лос Анджелис, Цюрих, Франкфурт, Токио и Женева.

От глобалните финансови центрове според UBS справедливо оценени са пазарите на жилища в Бостън, Сингапур, Ню Йорк и Милано, а Чикаго се нарежда сред подценените пазари.

UBS нарежда и Хонконг на първо място като най-недостъпен пазар на имоти в света. Квалифициран служител трябва да работи 20 години към 2017 г., за да си купи средностатистическо жилище в централен район в мегаполиса. Площта му за Хонконг достига скромните 14 кв.м. За сравнение, през 2007 г. са били необходими 11 години работа.

В Лондон периодът към 2017 г. достига 16 години за жилище с площ 60 кв.м в централен район срещу 12 години през 2007 г. В Париж срокът за покупка е 14 години сега спрямо 12 преди 10 години.

В Сингапур обаче периодът, който квалифициран служител трябва да работи, за да си позволи средностатистическо жилище в центъра, намалява за 10 години от 15 до 11 години. В Цюрих се увеличава до 6 години от 4 години, а в Ню Йорк – до 11 години от 9 години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ще има ли София зелени коридори?