Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите превземат и пазара на луксозни имоти в София

Дисбалансът между търсене и предлагане на ново строителство ще се запази тази година, според консултантска компания

Инвеститорите превземат и пазара на луксозни имоти в София

Снимка: Unique Estates

Пазарът на луксозни имоти в София продължава да отчита ръстове и през второто тримесечие. Така за полугодието средният ръст на продажбите достига 41%, а при наемите – 18%, отчита консултантската компания Unique Estates.

Продължава да се засилва интереса на българи, които живеят и работят в чужбина, към покупка на имот в родината. Много от тях използват летните си почивки, за да договорят сделки, коментира управляващият партньор в компанията Весела Илиева.

Растат и сделките в луксозния сегмент от пазара на имоти в столицата с инвестиционна цел. Търсенето е основно за апартаменти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар. Така активността води до намаляване на срока за реализиране на сделка до около три месеца, отчита компанията.

Купувачите, които смятат да ползват имотите за собствени нужди, търсят както апартаменти, така и къщи, като предпочитат новото строителство и затворени комплекси. Предлагането на такъв тип имоти обаче е ограничено и се очаква дисбалансът да се задържи до края на годината.

Инвестиции и опит за спекулации

Оперативният директор на компанията Светослава Георгиева откроява две основни групи клиенти на пазара – такива, които искат да стигнат до сделка, и такива, които проучват пазара.

И през второто тримесечие на 2017 г. се запазва тенденцията за ръст на сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел. Причините са подобряващите се условия за финансиране от страна на банките, ръстът на пазара и липсата на добри инвестиционни алтернативи.

В луксозния сегмент купувачите най-често са с бюджет до 300 хил. евро, като търсенето е основно за апартаменти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар.

Увеличават се и клиентите, които търсят печалба от препродажба в рамките на година. Най-често това са хора с бюджет около 150 хил. – 200 хил. евро, които купуват жилища за ремонт в централните части на София. В стандартния случай те инвестират около 50 хил. евро в пълно обновяване на имота и го препродават в рамките на няколко месеца, като търсената цена е 250 хил. – 280 хил. евро. Такива сделки обаче са редки заради липсата на предлагане.


Последни новини

Коментари (0)


Още от Анализи
Пазарите на имоти в страните от Южна Европа се връщат към силен растеж