Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Исландия остава най-силният пазар на имоти в света, но ръстът на цените се забавя

Ако България беше включена в класацията на Global Property Guide, макар и с данни за третото тримесечие на 2017 г., щеше да попадне в топ 5

Исландия остава най-силният пазар на имоти в света, но ръстът на цените се забавя

Снимка: Архив Ройтерс

Исландия продължава да е най-горещият пазар на имоти в света, но темповете на ръст на цените осезаемо се забавят през четвъртото тримесечие на 2017 г., показват данни на онлайн портала Global Property Guide.

България отново не е включена в подреждането. Изданието не оценява пазара на имоти у нас, откакто Националният статистически институт (НСИ) спря да публикува публичен и прозрачен индекс на цените на имотите, още повече и че индексът за последните три месеца още не е готов. GlobalPropertyGuide не ползва и данните на Евростат за цените на жилищата в България.

Данните на НСИ за третото тримесечие обаче показват, че на годишна база ръстът на цените у нас достига почти 9%, което би ни наредило в топ пет на класацията на изданието.

Цените на жилищата в Исландия се увеличават с 12,88% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната 2016 г. Спрямо третото тримесечие се отчита намаление от малко над процент.

Следва Хонконг с ръстове от съответно 12,81% и 2,54%, а на трето място е Ирландия, която изпреварва Румъния и вече е най-силният пазар на имоти в ЕС, с повишения от съответно 11,92% и 2,22%.

Топ 5 на най-силните пазари на имоти в света според изданието се допълва от Макао и Черна гора, а топ 10 – от Канада, Филипините, Холандия, Чили и Латвия.

Египет, който в изданието на класацията за третото тримесечие на 2017 г. беше на второ място по ръст на цените, се срива до последната позиция и през четвъртото тримесечие става най-слабият пазар на имоти в света с годишен спад на цените от 11,5% и 7,4% за тримесечието.

Вторият най-слаб пазар на имоти в света е Катар с понижения от съответно 10,43% и 1,58%, а третият – Украйна с намаления на цените от съответно 7,97% и 1,63%.

Сред пазарите с най-силен спад на цените се нареждат още Монголия, Русия, Дубай, Израел, Китай, Австрия и Швейцария.

От регионална гледна точка Европа се представя най-добре в класацията. От 23 наблюдавани пазара в региона в 15 се отчитат ръстове на цените.

В Азия пазарът се развива на две скорости на фона на доброто представяне на Хонконг, Макао и Филипините. Слаби обаче остават пазарите в Сингапур, Тайван, Южна Корея и Индонезия, а в Нова Зеландия и Япония се наблюдава плавен, но траен спад на цените.

Пазарът на жилища в Близкия изток изглежда няма да се възстанови скоро на фона на войните и напрежението в региона, които засягат не само имотния сектор, но и икономиката като цяло. През 2017 г. икономиката на района се разширява със само 1,1% - най-слабият темп на растеж от осем години.

В Америките настроенията също са смесени подобно на Азия, особено на пазарите в Южна Америка.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Банките с техните отрицателни лихви по паричната маса ,имотните агенции и строителната мафия надуха нов имотен балон в София и цялата страна .
Дано по скоро се спука и по малко хора да изгорят този път !

Още от Анализи
Ще има ли София зелени коридори?