IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще попадне ли жилищният пазар във Виена в капана на краткосрочните наеми?

През миналата година австрийската столица се присъедини към девет други европейски града и призова ЕС да въведе регулации за краткосрочните наеми

15:43 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните 10 години един и същ град оглавява световната класация за най-добрите места в света по качество на живот – Виена. Според глобалния индекс за качество на живот на Mercer австрийската столица е непобедима, пише FT.

Със засилването на туризма, обаче, в столицата на Австрия – градът на Моцарт, Зигмунд Фройд и Густав Климт, се увеличава чувствително и броят на посетителите. През миналата година туристите се увеличават с 6% на годишна база, което изправя града пред модерни предизвикателства, включително нарастващото търсене на жилища за краткосрочно настаняване на туристи.

Ако местната администрация не успее да разреши тези предизвикателства, някои прогнозират, че жилищният сектор във Виена ще се сблъска с много проблеми, посочва изданието.

Драстично се увеличава броят на имотите във Виена, достъпни за краткосрочно наемане. В Инерещат (първи окръг на Виена), например, броят на листингите за Airbnb и Homestay се увеличава с 42% за две години - от 574 през юни 2017 г. до 813 през юни 2019 г. Това показват данни на AirDNA, която проследява краткосрочния пазар на наеми.

„Това би могло да окаже косвено влияние върху критериите за качество на живот в дългосрочен план“, казва Слагин Паракатил, главен директор на Mercer.

През миналата година Виена се присъедини към девет други европейски града и призова Европейския съюз (ЕС) да въведе регулации за краткосрочните наеми. През декември обаче Airbnb си осигури правна победа относно статута си на онлайн платформа, което означава, че няма нужда да спазва разпоредбите, прилагани към агентите за собственост в ЕС.

Междувременно търсенето на жилища в Инерещат, където живеят 16 465 души, е „несъмнено високо“, казват от EHL-Immobilien, агенция за недвижими имоти. Предлагането на нови жилища в целия град намалява, цените се повишават постоянно от 2004 г. насам, а населението нараства – от 2010 г. насам увеличението е с 12,3%, показват данни на националната статистика.

Повечето купувачи са принудени да гледат отвъд Инерещат, където цената на средностатистическо жилище достига 13 297 евро за кв.м, според данни на Immopreise.at. За нови мезонети в първокласни сгради цените достигат и 30 хил. евро за кв.м.

Купувачите в първи окръг обикновено са заможни, по-възрастни австрийци, както и чужденци, казва Ричард Буксбаум, ръководител на жилищния отдел в агенцията Otto Immobilien. „Сложно е отдаването под наем на имоти в дългосрочен план в сгради, построени преди 1945 г., така че апартаментите в тези стари сгради обикновено се купуват и след това се обитават от собствениците им“, допълва той.

Същевременно краткосрочните наеми са извън регулациите на наемния пазар, което води и до увеличаването на броя на жилищата, отдавани на туристи.

Все пак съществуват и квартали, където предимството е на дългосрочните наематели. Адия Тришлер, 38-годишна университетска преподавателка от Ню Йорк, е наела апартамент с две спални в Пенцинг, в западната част на града, за 1 000 евро на месец.

Най-новите жилищни сгради на Виена са в контраст с бароковата архитектура на града. Един такъв проект са трите кули, известни като „TrIIIple”, с изглед към река Дунав. Жилищата там струват от 314 хил. евро до 825 хил. евро.

TrIIIple е един от трите виенски проекта, привличащи интерес от чуждестранни инвеститори, казва Алекс Кох де Горейнд от Knight Frank. Другите са Park Apartments Belvedere и The Ambassy в дипломатическия квартал срещу Пратера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още