IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple се сбогува с част от принципите си заради Apple Watch Hermes

Компанията най-сетне навлезе на пазара на луксозни стоки, но това си има цена

13:30 | 11.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple се насочва към пазара на луксозни стоки със своя нов умен часовник, струващ 1500 долара. Устройството е дело на технологичния гигант и френския производител на луксозни стоки Hermes. Но главният дизайнер на Apple Джонатан Айв се противи на идеята компанията да се превърне в производител на екслузивни продукти - определяща характеристика на луксозните стоки, пише Wall Street Journal.

По думите на Айв Apple не мисли в тази насока след представянето на Apple Watch Hermes.

“Не се чувствам добре с думи като ексклузивно”, категоричен е той. Същевременно за първия съвместен проект с луксозна марка Айв се стреми към най-доброто.

Hermes International, чиито клиенти чакат с месеци, за да си купят чанта Kelly, е сред най-големите къщи за луксозни стоки в света и се ползва със специален статут.

Именно тази ѝ аура може да оправдае високите цени на Apple, в момент, в който компанията иска да се идентифицира като нещо повече от производител на технологични устройства. Apple Watch Hermes се оказа най-скъпият продукт на фирмата, представен по време на събитието на компанията, което се проведе в сряда. В рамките му бяха представени новите версии на iPhone, iPad и Apple TV. Айв и творческият директор на Hermes Пиер-Алекси Дюма обясниха как се е родила идеята за часовника, давайки съвместно интервю след представянето.

За да създаде Apple Watch Hermes, Apple нарушава част от традиции си. Миналата година Айв се свързва с Hermes, предлагайки ѝ започването на общ проект, а това се случва още преди Apple да обяви първия си умен часовник.

“Това е нещо крайно необичайно за Apple - да говори за все още необявен проект”, коментира 48-годишният Айв. По думите му двете компании се съгласили да работят заедно, след като обсъдили въпроса по време на обяд в Париж, където се намира седалището на Hermes. Това се случва през октомври миналата година.

За показването на часа от устройството Apple адаптира три шрифта, които Hermes отдавна използва на своите часовници. На циферблата на устройството не се показва нито името, нито логото на Apple. Допускането на символите на Hermes да засенчат тези на Apple е първият път, в който американската компания приема нещо подобно, коментира Айв.

"Аз съм в Apple от 23 години и това е първият подобен случай. Не знам за нищо подобно", допълва той.

Новият часовник не е най-скъпото устройството нито за Apple, нито за Hermes. Часовниците на френската компания се предлагат на два пъти по-високи цени.

Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още