IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони се забавя значително

Бъдещето на индустрията вече не се крие в Китай

09:00 | 27.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

През тази година пазарът на смартфони ще нарасне със значително по-слаб темп, след като експлозивното търсене в Китай се очаква да спадне, пише CNBC.

В световен план продажбите на смартфони се очаква да нараснат с 10,4% през 2015 г. до 1,44 млрд. бройки. Това представлява голямо забавяне спрямо ръста от 27,5% от миналата година, сочи доклад на IDC. По-рано компанията прогнозираше, че ръстът тази година ще е 11,3%.

А в Китай, пазарът, който генерира една трета от всички продажби на смартфони миналата година, продажбите се очаква да нараснат само с 1,2% през 2015 г. Това е драматичен спад спрямо 19,7% ръст миналата година.

„Китай със сигурност остава много важен пазар. Въпреки това фокусът ще бъде повече върху износа, отколкото върху потреблението, тъй като вътрешният растеж ще се забави значително“, твърди Раян Рейт от IDC.

Кой е следващият голям пазар?

През следващите няколко години пазарът на смартфони ще бъде задвижван от „постоянно спадащите“ средни цени на телефоните, а глобалните продажби се очаква да достигнат 1,9 млрд. бройки годишно до 2019 г.

Но Китай се присъедини към Северна Америка и Западна Европа, превръщайки се в пазар с много потребителите на смартфони и по-малък брой потенциални купувачи.

През последната година китайските производители на мобилни устройства се опитват да разширят бизнеса си отвъд вътрешния си пазар.

Xiaomi, наричана още „китайския Apple”, наскоро навлезе в Индия и Бразилия и има планове да се насочи към Русия и Турция.

Китайският конкурент на Xiaomi – Huawei, също поглежда отвъд Китай и се фокусира върху чуждестранни пазари.

„Индия привлича голяма част от вниманието, което Китай получаваше преди, и сега е пазарът с най-голям потенциал за развитие. Интересното за наблюдение ще бъде възможността производството да се насочи от Китай и Виетнам към Индия“, коментират от IDC.

Страхува ли се Apple?

Инвеститорите са притеснени от забавянето на китайския пазар на смартфони, както и от по-големите икономически тревоги, които могат да окажат влияние върху продажбите на чуждестранните производители на смартфони в Китай.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кък изпрати имейл до репортера на CNBC Джим Креймър в опит да успокои инвеститорите за представянето на компанията във втората по големина икономика в света.

„Очевидно не мога да предскажа бъдещето, но представянето ни до този момент през тримесечието е обнадеждаващо. Освен това продължавам да вярвам, че Китай представлява добра възможност в дългосрочен план, тъй като проникването на LTE е много слабо и най-важното – развитието на средната класа през следващите няколко години ще бъде много голямо“, коментира Кук.

iOS няма да убие Android

Това, което е ясно, е, че мобилната операционна система на Apple – iOS, няма да срази доминацията на конкурента си Android на Google през тази година. IDC прогнозира, че Android ще има 81,1% пазарен дял през 2015 г., a iOS – 15,6%. Всъщност IDC смята, че Android ще доминира до 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още