Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

В кои технологични компании да инвестираме през 2019 г.?

IBM и Nvidia са сред добрите избори, смята Димитър Цонев, независим финансов експерт

В кои технологични компании да инвестираме през 2019 г.?

Снимка: Admiral Markets

В последните 3 десетилетия и особено в последните 10 години след глобалната финансова криза технологичният сектор се превърна в синоним на бърз растеж на фондовите пазари. На практика всички са чували за компании като Facebook, Apple, Amazon, Google и Netflix, по-известни като FAANG. Освен тях има още не по-малко популярни компании като Microsоft, IBM и Nvidia. Но кои са най-интересните технологични компании за инвестиции през 2019 година?

Една от тях определено е гореспоменатата IBM. Технологичният гигант претърпя серия от трансформации през последните години, което доведе до низходящ тренд през последните 5 години след пика на цената на акциите на компанията от 215 долара в началото на март 2013 г. В края на 2018 г. цената на IBM  падна до нива под 106 долара, което е спад от повече 50% спрямо най-високата ѝ цена.

IBM започна 2019 г. като най-евтината акция в Dow Jones, въпреки това се представи най-силно през януари, като натрупа ръст от над 18% .

„Изглежда, че IBM е променила стратегията си и прави нещо доста успешно. Самата компания започна да се трансформира от такава гледна точка, че те заговори за супрекомпютър, за криптовалути, отиде и в облачните технологии. Изключително интересни сектори, където IBM не участваше преди“, заяви Димитър Цонев, независим финансов експерт. Освен това IBM придоби 60% от американската софтуерна компания Red Hat.

„Ние смятаме, че тази акция е много интересна и всеки инвеститор, търсещ стойност (value), може да се насочи към нея за дългосрочна инвестиция. Смятаме, че IBM е това, което беше Microsoft през 2008 година, защото тогава Microsoft не бе толкова интересна акция и след подобна трансформация книжата поскъпнаха 7 пъти за последните 10 години. Именно защото се насочи към облачни технологии и други подобни сектори, където растежът е над 20% на година“.

Друга технологична акция, която Цонев смята за интересна и е по-тясно свързана с криптовалутите, е Nvidia.

“Nvidia направи връх близко до 290 долара през 2018 година, като започна възхода си от 23 долара през 2015 година. Това е растеж над 10 пъти“, отбеляза финансовият анализатор. Цонев препоръчва инвестиции в компании, свързани с криптовалутите, вместо директно в дигиталните активи.

Nvidia е добър пример за висока корелация между акция и криптовалути. Когато криптовалутите започнаха да предлагат добра възвръщаемост, Nvidia започна да покачва цената на акциите си много агресивно. Въпреки това, само за няколко месеца по време на разпродажбата в края на 2018 година, акцията се срина до нива около 125 долара. Това бе близо 60% корекция. Именно мечият тренд при криптовалутите през 2018 г. също допринесе за понижението.

„Ако вярвате в криптовалутите и ако очаквате завръщане на криптовалутите през 2019 година, може би Nvidia е една акция, към която може да насочите вниманието си“, коментира още Димитър Цонев.

гледано: 2515   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Анализи
Кой подпали Нотр дам?