Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Защо Netflix избра отново да поеме по необичаен път?

Управленската структура с двама съизпълнителни директори не е особено популярна и е свързана с много рискове

Защо Netflix избра отново да поеме по необичаен път?

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Решението на Netflix да повиши главния директор по съдържанието до съизпълнителен директор – изненадващ ход за споделяне на властта със съоснователя Рийд Хейстингс, създаде рядка и нелогична промяна в мениджмънта: управление на двама изпълнителни директори, пише Wall Street Journal.

Малко компании в S&P 500 имат подобна структура, а редица от тях наскоро изоставиха този подход и предпочетоха да останат само с един изпълнителен директор.

През февруари Salesforce.com завърши 18-месечния си експеримент с двама главни изпълнителни директори, като остави Марк Бениоф начело на компанията. Германският софтуерен гигант SAP също се отказа от модела на съизпълнителни директори след по-малко от шест месеца. През декември Oracle заяви, че няма да се върне към същата структура след смъртта на единя главен изпълнителен директор – Марк Хърд. По този начин компанията остави Сафра Катц начело на управлението.

Според експерти по корпоративно управление човешката природа пречи на много от структурите с двама главни изпълнителни директори да успеят. Наличието на двама лидери може да обърка служителите за това кой държи властта за крайното вземане на решения. Освен това могат да се появят търкания, свързани с конкуренцията, а това може да доведе до конфликти на високо ниво, посочва Чарлс Елсън, директор на Weinberg Center for Corporative Governance към Университета на Делауеър.

Още по темата

Съизпълнителните директори рядко проработват“, посочва той. „Две глави не са по-добри от една“, допълва анализаторът.

При обявяването на главния програмен директор Тед Сарандос за съизпълнителен директор дългогодишният главен изпълнителен директор Рийд Хейстинг заяви, че компнията формализира начина, по който вече е управлявала бизнеса си. Сарандос стои начело на създаването на съдържание и управлява централата на Netflix в Лос Анджелис. Сарандос, който влиза и в борда на компанията, се сочи и за евентуален наследник на Рийд Хейстингс.

За разлика от някои други случаи на избор на съизпълнителни директори, Сарандос и Хейстингс изглежда имат различни профили. Сарандос ще остане главен директор по съдържанието, като ще съблюдава усилията на гиганта в областта на програмите и развлеченията, докато Хейстингс ще продължи да се фокусира върху общата стратегия на компанията и технологиите.

„От гледна точка на ежедневното управление на Netflix не очаквам големи промени“, коментира Хейстингс в публикация в блога на организацията.

Хейстингс е известен се необичайния си подход. През септември ще излезе мениджърската му книга, наречена „No Rules Rules”, посветена на над 20-годишната история и навици в компанията. Във видео до инвеститорите от четвъртък Хейстингс посочва, че е планирал още десетилетие в компанията.

Дори и с ясни отговорности динамиката на съвместното управление може да бъде предизвикателство, твърдят експерти. Сред най-големите американски публични компании по приходи само две в момента имат структура, предвиждаща съизпълнителни директори, посочва компанията за пазарни проучвания Equilar. Това са застрахователната American Financial Group, управлявана от братята Карл Линднър III и Крейг Линднър, както и Markel Corp., холдингова компания, която през 2015 г. реши да има съизпълнителни директори.

Кризата с коронавируса само усложнява управленските въпроси. Когато през април SAP се отказа от своята структура с двама изпълнителни директори, тя се позова на нужната от по-ясно взимане на решения по време на кризата. Съизпълнителният директор Дженифър Морган напусна компанията, докато Кристиан Клайн пое изпцяло ръководството.

„Повече от всякога сегашната обстановка изисква компаниите да предприемат бързи, решителни действия, които най-добре се подкрепят от много ясна лидерска структура“, посочи компанията по това време.

Понякога назначаването на нов главен изпълнителен директор може да накара някои от старшите директори да напуснат компанията, ако сметнат, че са подценени и не са избрани за тази позиция. Скоро след като Walt Disney обяви по-рано тази година ръководителя на нейните паркове и на подраздението за потребителски продукти Боб Чапек за нов главен изпълнителен директор, друг ключов директор – Кевин Майер, се оттегли от Disney и стана главен изпълнителен директор на TikTok.

Ситуацията в Netflix е различна. Сарандос отдавна е смятан за вероятен следващ главен изпълнителен директор. Освен това компанията обяви, че Грег Питърс, главният продуктов директор, ще поеме допълнителната роля на главен оперативен директор. Хейстингс обяви, че е искал Питърс да поеме повече работа в компанията.

„В крайна сметка той трябва да знае всеки детайл в Netflix по-добре, отколкото аз днес“, пише Хейстингс в блога.

Онези, които са били в ролята на съизпълнителни директори, твърдят, че този модел постига успех, ако има ясно разграничение между ролите, а отношенията са базирани на доверие. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Как технологиите променят бизнеса, здравеопазването и работните процеси?