Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Паник атака: Covid-19, рационалност, пазар и общество

Дали моментът, точно в разгара на пазарната паника, е добър за дългосрочна покупка на акции?

Паник атака: Covid-19, рационалност, пазар и общество

Снимка: Pixabay

Автор: д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС, бивш главен дилър и портфолио мениджър и създател на невроикономиката в България

Паник атака: състояние, при което настъпва внезапен и силен страх, който предизвиква сериозни физически симптоми като сърцебиене, замайване, стягане в сърдечна област, изпотяване и неудържимо треперене, задъхване, усещане за загуба на контрол, страх от инфаркт и смъртта. Тези симптоми нямат нищо общо с фактическо здравословно състояние на индивида. В много от случаите паник атаката се предизвиква от преживян сериозен психологически стрес. (вж. Mayo Clinic USA).

Паника vs Рационално

Когато мозъкът види или чуе нещо, което е страшно (според него) или е неразбираемо (според него) и поради това страшно, то емоционалния ни център (амигдала но не само) изпраща сигнал за страх – бий се или бягай (Fight or Fly). Тогава когнитивните ни способности (префронталния кортекс и други мозъчни структури) и рационалното мислене се включват за да оценят толкова ли е страшна ситуацията и какво точно се случва. Когато рационалното ни мислене не може да оцени дали е страшно, какво точно се случва, какво решение да вземем, ние копираме/следваме реакцията на други индивиди. Но не какви да е индивиди, а на такива, които са подобни на нас – същата социално-икономическа група, съсловие, общност, образование, богатство, политическа ориентация, подобна сума инвестирана на капиталовия пазар и т.н. Точно тук се появят и паникьорите, които усилват паниката (М. Константинов обяви, че ще умрат 120 000 българи) а такива като него – нетърпеливи оракули-експоненциалисти – имаше достатъчно и по света. В същото време светилата в науката като Майкъл Левит (нобелист) и Дидие Рау (инфекционист) трябваше да доказват, че не са масови убийци, тълкувайки числата на заболеваемост и предлагайки хлороквина за лечението на короната…

Като следствие на горните процеси пред калифорнийския магазин от веригата Costco в САЩ на 14 октомври се изви грандиозна опашка за продукти включително и тоалетна хартия. При нас се случи същото, но в София изкупихме и аналгина и витамин D. Защо? Нима ще свършат продуктите в най-силната икономика в целия свят или дори в София?! Защото индивидите от тази социална група имат пари само за такова действие и по този начин техните мозъци групово (не може всички други да са глупаци – и аз ще купувам макарони и тоалетна хартия) си връщат (илюзорното) усещането за контрол върху неясната и плашеща ситуация – Covid-19. На друго ниво - премиер-министри и президенти - се оказа, че също гледат един от друг и обясняват пандемичните си действия, с действията на колегите си. И тръгна Макрон на посещение в болниците за да изучи инфекционизма за 2 часа, и тръгна Путин в болниците за да „одобри“ лечението на болните, и тръгна Тръмп на посещение на кораба-болница USNS “Comfort” за да се увери, че всичко в най-добрата армия е правилно...Разликите бяха малко (Швеция) и за малко (Великобритания).

Паника vs Пазари

Подобен е процеса и при „играчите“ на валутния пазар и/или фондовия със суми под 5 000 лв. Обикновено те са най-шумни и тяхното мнение извира отвсякъде. Както в една от случките разказана от героя на Ярослава Хашек – Швейк: „…най-много се пенеше един калдъръмджия, който беше вложил в играта всичко на всичко осем крони в пари…“ (Приключенията на добрия войник Швейк, стр. 182). Но така действат на българския капиталов пазар и небанковите-финансови инвеститори, които влизат заедно и излизат заедно от определени инструменти и конструират инвестиционните си портфейли по много подобен начин. И така. Водещите борсови индекси спаднаха в средата на март 2020 г. с около 30%. И започнаха всички държави една надпревара за това кой колко и как ще „даде“ и на кого и за какво – за повече от 7 трилиона щатски долара. За да си върнат илюзията за контрол върху ситуацията. В едно интервю, в разгара на пазарната паника, от 18.03 по Bloomberg TV Bulgaria показах графика на смъртност и заболеваемост от Covid-19 към 17 март (без признаци за експоненциалност за нещастие на оракулите-експоненциалисти!):

и графика с реакцията на MSCI World Index при епидемии и пандемии за периода 1970-2020 г:

И изразих мнение, че моментът, точно в разгара на пазарната паника е добър за дългосрочна покупка на акции. Само няколко дни по-късно започна връщане от дъното и индексите в САЩ възстановиха над 23% (към 10.04). В случая имам комфорта да говоря, след като прогнозата е направена предварително. Вижте развитието на MSCI World и как се възстановява…В допълнение винаги при дълбок спад за кратко време, следва и почти толкова рязко рали – вижте историята, на който и да е финансов актив или индекс. Както вече казахме – всяка група гледа към себеподобната си и действа в синхрон с нея. Малките изпаднаха в паника и загубиха – както обикновено. Някои от средните инвеститори с помощта на ксанакс (срещу паник атаки) и/или платени съветници изкараха някой долар. Големите – спечелиха. Както обикновено излязоха и влязоха отново на разпродажбата. В Българска невро-когнитивна лаборатория ООД, чрез изследване на мозъка с функционален ядрено-магнитен резонанс доказах, че финансовите решения с хипотетични и реални пари са различни като умствен механизъм и участие на мозъчните дялове. Така е и при различните обеми инвестирани пари – малък, среден, голям. Има разлика и в това дали се управляват собствени или чужди пари. Всичко това ангажира по различен начин мозъчните дялове и води до различна степен на отдаване на влиянието на паниката и ирационално мислене.

Паника vs Общество

В двете си крайности предложенията са за количествени облекчения, кредитни програми, данъчни и социални стимули, пари на глава от населението (някои казват на калпак) или нека слабите фалират – ще останат най-добрите, ще отпаднат неефективните и най-добрите останали ще дадат работа на населението и така чак до следващия път или докато дойдат роботите (някои чакаха танковете). Добре. Обществото е вече силно сегментирано и това, което е добре за едни е лошо за други. Но пазарите са вечни и те ще бъдат единствената защита на парите и богатството (освен златото и Караваджо) при положение, че реалните лихви са отрицателни (дори за дългосрочната крива на доходност) а това ще продължи дълго време – Вервайте ми! Това означава, че борсовите индекси ще бъдат единствения начин за проявление на инфлационните очаквания и ръст на капитала.Те ще продължат да се покачват – дългосрочно. Докато Тръмп не се обиди на Путин и не се сбият. Тогава ще дойде времето на дългите позиции в злато и щатски долари. Русия няма пари за истинска война – тя няма да бъде ядрена. Добре. Но сега имаме трета вълна паника. Тя е от и за очакваната световна рецесия. В момента отново всички се надпреварват за това колко дълбока ще е тя – Световна банка, ЕЦБ, МВФ, МеВеРе, ФЕД и някои други паникьори. Китай си мълчи защото неговата статистика и без това от години е манипулирана. Така както и Гърция влезе в еврозоната с фалшиви макроикономически данни. Помнете – защото човешките индивиди са миопични и забравят предишните случвания. Лошо. Какво казвам ли? Това, че рецесия ще има и ще има отново пазарен тест на ниските нива от средата на март 2020 г. Казва и това че обратното изкупуване на мега тонове акции от американските компании ще спре – защото сега им трябва ликвидност и това ще се отрази на профитабилността, дивидентите но не и на бълдъзата ми. Но при инвестиционен хоризонт от 5-7 години, поне към момента и преди да видим дали рецесията ще бъде V или U или Ш, няма по-добра инвестиция от избора на някои акции – но не във всички сектори и всички държави и континенти. Времето на учебникарската диверсификация на портфейлите приключи. Дойде времето на невроикономиката и Ксанакса. (Само по лекарско предписание приемайте Ксанакс. Използва се за лечение на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния или депресия, свързана с други заболявания, и за лечение на панически разстройства).

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 11 месеца
И на мен много ми допадна статията. Със сигурност шеговитият тон помага да се преглътнат, някои много сериозни истини, за които обикновенно не се коментира особено.

Комплименти на явтора и за избралите да споделят с нас неговото виждане.
0
 
3
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Финансистите трябва малко да претръпнат за да нямат проблеми, но това идвало с опита! Дето викал Тъпанчев, като му пишели двойка: "Защо да се ядосвам, като ще ми мине?!" :D :D :D
0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ето една добра статия според мене. Рядко се срещат статии в които е казано повече от това, което е написано.

Още от