Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Може ли електромобилите да сринат енергийните системи?

Колите ли са причината Норвегия да консумира два пъти повече електричество от Швеция през февруари

Може ли  електромобилите да сринат енергийните системи?

За най-големите градове в Европа електрическите автомобили изглеждат добро решение: те са тихи, ефективни и не отделят допълнителни вредни емисии в и без това рекордно замърсения градски въздух. Само че през последните седмици възниква нов въпрос - какъв ще е ефектът от масовото им налагане върху неща като електростанции, електропреносни мрежи, цена на тока?  

Още по темата

Апокалиптичните прогнози в тази посока привидно получиха потвърждение в началото на февруари, когато една статистика обиколи всички заинтересовани от автомобилите издания. Според нея на 4 февруари потреблението на електричество в Норвегия е било над два пъти по-високо от това в съседна Швеция, съобразено с броя на населението, и почти пет пъти по-високо от това в България например.

В наши дни медиите не се бавят твърде много с ваденето на заключения. Какво отличава Норвегия от Швеция? Най-очевидният отговор е: броят на електромобилите.

В последното десетилетие норвежците всячески субсидират покупката на автомобили с батерии и в момента са най-развитият пазар в света в това отношение. През миналата година 54% от всички продадени в страната леки превозни средства са чисти електромобили (BEV), и още 29% се падаха на зареждащите се от мрежата хибриди (PHEV). Така че заглавия от типа "Електромобилите тласкат Норвегия към рекордно потребление на ток" се появиха даже в някои от най-уважаваните световни медии.

Какво обаче се крие зад всичко това – вижте в анализа на Automedia.bg!

По статията работи: Automedia.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
2
 
8
преди 3 дни
Само си представете какво ни чака ако трябва да подменим изцяло автомобилния парк с електрически - гора от зарядни станции и бой за свободно място по улиците , кадаиф от спъващи кабели по тротоарите, нови трафопостове, подстанции, нови гигаватови централи.
Сто пъти питам и не получавам отговр - ко праим с цената на Кобалта и Лития ?
Има много по-прости и приемливи решения - например високообортна (450k rpm) Газова Турбинка, с една-единствена въртяща се част - ротор на магнитни лагери, захранвана с течен или компресиран 250бара МОН Газ.
Може да върти ел.генератор или директно колелата на колата през скоростна кутия или пневмо-привод.
В пъти по-евтина, лека, дълговечна и непретенциозна от батериите.
Резервоара се зарежда за секунди, има десетилетия живот, не се влияе от студ и топлина.
100% еко-чиста, за разлика от батериите.
Можеш да си произвеждаш МОН Газа от вода, сам, в мазето, гаража или задния двор.
Или да запазим съществуващата мулти-трилионна Дизелова Икономика - заводи, поточни линии, като само сменим Горивото - петролния Дизел, със супер-евтин, 100% Карбон-Неутрален Зелен Биодизел, добиван от Фъстъци, отглеждани в хипер-интензивна Вертикална Аеропонна Ферма - 1000 пъти по-високи добиви на 100 пъти по-ниска цена.
https://biodizel.alle.bg
2
 
3
 
7
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Всяка зима щом започнат големите студове пускат подобни статии за да плашат хората. Явно от хора с интереси в енергетиката. Проблемът с недостига на електроенергия има решения, но този със замърсяването на въздуха в градовете - не и без електрификация на транспорта.
2
 
2
 
6
преди 3 дни
Няма профилна снимка
те имат евтин ток и е студено и там има много крипто ферми поради тези причини, може би и това допринася за голямата ел. консумация
5
 
3
 
5
Dr. Vatnikov до: TomaNeverni
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Не можеш да пишеш правилно, а дрънкаш глупости...

Кажи сега за консОмирането - т'ва нещо като кръстоска между кон и сом ли е?
6
 
1
 
4
zelka007 до: TomaNeverni
преди 3 дни
ти цех ли имаш та теглиш по 30кВт ... ?! а с теслата пътуваш всеки ден софия-бургас-софия ... !! добър си ... :)))

ни ток плащаш у вас ни кола караш ... само пишеш пред компа и гледаш телевизия ...

Още от Анализи
Конкурентът на Tesla Lucid излезе на борсата през задна вратичка