IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке защити стимулите и провокира нови разпродажби на долари

Еврото достигна триседмичен връх от 1,3580 спрямо зелените пари

11:09 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бернанке защити стимулите и провокира нови разпродажби на долари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поевтиня допълнително спрямо еврото и японската йена след вчерашното изказване на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и сигналите, които той даде относно бъдещата монетарна политика на централната банка. Според Бернанке основният лихвен процент ще остане на сегашните си нулеви стойности за дълъг период от време, дори и след прекратяването на програмата за стимулиране на икономиката.

Доларовият индекс, измерващ представянето на „зелените пари“ срещу няколко основни валути, продължава да отстъпва, записвайки трети пореден ден на отрицателна територия. Основният движещ елемент за щатската валута през последните месеци е монетарната политика на Фед, а по всичко изглежда, че банката няма намерение да жертва стабилността на местната си валута, за да спре анемичния растеж и да подпомогне изоставането на трудовия пазар.

В края на миналата седмица бъдещият председател на Фед Джанет Йелън също подкрепи политиката за стимулиране на икономиката. Йелън вероятно ще смени Бернанке в началото на следващата година и по всичко изглежда, че няма да има промяна в антикризисния курс, който монетарната институция вече следва.

Във вчерашните си коментари Бернанке не пропусна най-важната тема, а именно възстановяването на трудовия пазар. Според него безработицата е показала "изразително подобрение", откакто Фед прилага програмата за стимулиране чрез изкупуване на активи, и преди тя да бъде прекратена макроикономическите показатели ще трябва да покажат трайно подобрение.

Министерството на търговията на САЩ ще публикува малко по-късно днес доклада си за продажбите на дребно. Очакванията са за ръст от 0,1% през октомври след ноемврийското понижение от 0,1%. Отделен доклад ще измери инфлацията през октомври. През септември тя беше 0,2% на месечна база.

Еврото формира дневен връх при 1,3580 спрямо долара тази сутрин, което е най-високата цена за двойката EUR/USD за последните три седмици. Доларът отстъпва минимално спрямо йената, но за момента остава малко над психологическата подкрепа на 100,00.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира във възходящ канал, който запазва валидността на евровия тренд от месец юли насам.

Еврото намери подкрепа и спря спадовете при долната граница на канала – 1,3300, след което започна да възстановява възходящия тренд. Вероятността от нови ръстове се усилва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още