IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската лира достигна едноседмично дъно спрямо долара

Вчера положителните новини, свързани с долара, движиха пазара

14:13 | 16.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Във вчерашното си изявление председателят на Фед Джанет Йелън призна, че икономическият ръст в САЩ е слаб, но политиката на Фед е била в полза на този ръст, а не в неин ущърб. Тя допълни, че икономиката на САЩ се е възстановила от последиците от кризата по-бързо, отколкото икономиките на страните членки на Европейския съюз. Федералният резерв е приложил мерки, чрез които да се стимулира потреблението и спадът на безработицата, но въпреки това растежът е слаб и не успява да достигне целевата граница от 3% през нито една от годините на сегашната експанзия.

Вчера положителните новини, свързани с долара, движиха пазара, като индексът за потребителските цени на САЩ (CPI) записа ръст от 0.6% на месечна база спрямо 0.3% от миналия месец. Ръст отчетоха и продажбите на дребно, достигайки 0.8% на месечна база спрямо 0.4% от миналия месец. Това от своя страна доведе до поскъпване на двойката EURUSD, която достигна 1.0520 долара за 1 евро. Въпреки временното повишение зелените пари не се задържаха дълго на това ниво и направиха корекция до 1.0608, тъй като инвеститорите решиха да приберат печалбите си.

Британската лира от своя страна достигна едноседмично дъно при 1.23827 спрямо долара, повлияна от една страна от данните за САЩ, а от друга от данните за промяната в средните месечни доходи във Великобритания, които записаха ръст от 2.6% въпреки очакваните 2.8%. Безработицата в страната се е понижила, а заетостта се е повишила, но това забавяне в увеличението на доходите подсказа за опасенията от това как потребителите ще подкрепят икономическия растеж по време на излизането от Европейския съюз.

Двата бенчмаркови сорта петрол Brent Crude и WTI Crude се понижиха съответно с 30 цента до 55.67$ за барел и 26 цента до 52.94$ за барел. Причината за това са опасенията, че свръхпредлагането на петрол в САЩ ще намали ефекта от взетите мерки от страна на ОПЕК за ограничаване на предлагането му. Припомняме, че миналата седмица запасите от лек суров петрол достигнаха връх от 518.12 милиона барела. Златото от своя страна записа повишение от 0.03%, търгувайки се днес на цена около 1233.50 долара за тройунция.

Днес по-важните данни, които инвеститорите ще следят, са данните за седмичните молби за помощи за безработицата от САЩ, които ще повлияят на долара и имат потенциал да раздвижат пазара. Данните за безработицата са важен индикатор за състоянието на цялостна икономика, защото потреблението е силно свързано с пазара на труда. Безработицата се докладва на седмична база, като данните от миналата седмица бяха за 234 000 безработни, а очакваните са за 243 000. Стойност по-ниска от очакваната може да бъде в подкрепа на долара и това да доведе до неговото поскъпване. Други данни, които ще окажат влияние върху долара, са данните за разрешителните за строеж и производствения индекс във Филаделфия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/USD

След вчерашните данни от САЩ за индекса CPI, всички валутни двойки в комбинация с щатския долар показаха висока волатилност през първия половин час след излизането на новината. Фактът, че ефектът от нея беше неутрализиран от пазарите в последващите часове, ясно говори за изтощаване на долара в краткосрочна перспектива. Дори и на фона на засилващата се вероятност Федералният резерв да увеличи основната си лихва през март, имаме добра възможност за вход дълги позиции в GBPUSD. Двойката затвори вчерашното денонощие с пин бар, чиято по-голяма структура бе генерирана от публикуването на данните за CPI индекса. Ускорението от вчера дава добра възможност да бъде тествана зоната на съпротива от 1.25581.

USD/CAD

Зелените пари дават добра възможност за продажби спрямо канадския долар, отчитайки мечия импулс от последните 5 дни. Двойката има чисто техническия потенциал да тества зоната около 1.30138. В зависимост от публикуваните данни за щатската икономика днес в 15:30 българско време, очакваме там да се създаде висока волатилност. При по-ниски стойности от очакваното е много вероятно да видим продължаващо низходящо движение до зоната на 1.29970.

EUR/CAD

При тази валутна двойка вече е в ход сценарият с графичната фигура „флаг“, за която писахме в анализа си от 1-ви февруари. Вече имаме първоначален пробив на подкрепата на флага, както и на нивото 1.38350, последвани от корекция, даваща ни възможност за по-удобен вход. При влизане с къси позиции около сегашните нива, можем да очакваме движение до 1.3355, което е около 500 пипа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още