IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отстъпи спрямо основните конкуренти след речта на Бернанке

Британският паунд достигна 2-седмичен връх спрямо долара в петъчната търговия

09:15 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът отстъпи спрямо основните конкуренти след речта на Бернанке

Доларът приключи петъчната сесия с ръст спрямо йената, но отбеляза отстъпление в сравнение с еврото на фона на изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке относно бъдещата монетарна политика на щатската централна банка.

Зелените пари достигнаха сесиен връх от 100,87 спрямо японската валута – най-високото ниво от 10-ти юли насам. Двойката USD/JPY все пак отстъпи, установявайки се на ниво от 100,61 в края на сесията при дневен спад от 0,18%. На седмична база американските пари се смъкнаха с 0,66 на сто.

Американската валута отстъпи спрямо еврото, като EUR/USD удари сесиен връх от 1,3154 в петък преди да се установи на 1,3139. Сесията в петък приключи при дневен и седмичен ръст от съответно 0,23% и 0,62 на сто.

Търсенето на долара намери известна подкрепена след речта на Бен Бернанке в сряда. Председателят на Фед обяви, че централната банка планира да ограничи месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара до края на годината, ако икономическата ситуация го позволява.

Той отбеляза, че възстановяването на националната икономика продължава се развива с умерени темпове, но отново подчерта, че паричната политика ще остане гъвкава в обозримото бъдеще.

Паундът нарасна до 2-седмичен връх спрямо долара в петък. GBP/USD скочи с 0,29%, за да се установи на ниво от 1,5268, удължавайки печалбите за седмицата до 1,15%.

По-рано през седмицата протоколът от заседанието на Централната банка на Англия през юли показа, че британските банкери са гласували единодушно в полза на запазването на текущата програма за количествени улеснения, оставяйки за следващия месец решението си относно лихвените проценти.

Канадският долар подобри позициите си спрямо американските пари в петък, като USD/CAD отстъпи с 0,11% до 1,0367, пренебрегвайки по-лошите от очакваното данни за инфлацията в Канада през юни.

Националната статистическа служба на Канада обяви, че инфлация на потребителските цени е нараснала с 1,2% на годишна база. Резултатът остана доста под заложената от централната банка цел от 2 на сто.

Австралийският и новозеландският долар намериха подкрепа, след като Китайската централна банка премахна на долната граница на лихвените проценти за банките, което се очаква да спомогне за привличането на повече кредитополучатели.

AUD/USD удари сесиен връх от 0,9235 преди да се установи на ниво от 0,9180, или ръст от 0,11% на дневна база. Спрямо седмица по-рано покачването пък бе с 0,99 на сто. Двойката NZD/USD пък приключи петъчната сесия при 0,7931, отбелязвайки дневен и седмичен ръст от съответно 0,38% 1,68 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още