IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Германският излишък по текущата сметка ще остане най-голям в света

Берлин отново ще наруши препоръчания от Европейската комисия горен праг от 6 процента тази година

21:56 | 07.09.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският излишък по текущата сметка се очаква да остане най-големият в света тази година въпреки общия спад, който се дължи на по-високите разходи за внос на петрол и природен газ, съобщи днес Мюнхенският икономически институт Ифо (Ifo), цитиран от Ройтерс и БТА.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия от години призовават Берлин да повиши вътрешното търсене и вноса, за да намали световните икономически дисбаланси и насърчи световния растеж, включително в еврозоната. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също критикува Германия, че прави твърде малко за намаляване на търговския си излишък със САЩ, обвинявайки Берлин в "много лоша" търговска политика.

Германския канцлер Ангела Меркел отговори, че икономическата и финансова политика на Берлин вече е превърнала частното потребление и държавните разходи в основен двигател на растежа на най-голямата европейска икономика.

По оценка на Ifo германският излишък по текущата сметка, който измерва потока на стоки, услуги и инвестиции - ще остане най-големият в света през 2017 година на равнище 285 милиарда долара, следван от Китай с излишък от 190 милиарда долара и Япония - 170 милиарда долара.

Цялостният излишък на Германия се дължи главно на търговските потоци, посочва Ифо в анализа си, допълвайки, че по-силното търсене от други страни от ЕС и от САЩ е увеличило износа през първото полугодие.

Очаква се германският излишък по текущата сметка да се свие до 7,9 процента от БВП през 2017 година спрямо 8,3 процента през предходната година.

Това се дължи главно на цените на енергоносителите, отбелязва Ifo.

По-високите цени на петрола и газа повишават германския внос, което намалява търговския излишък. Въпреки това обаче оценката на Ifo означава, че Берлин отново ще наруши препоръчания от Европейската комисия горен праг от 6 процента тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
коки
преди 6 години
DIW Economic Outlook: German economy continues steady upswing with no sign of overheating....more :http://***.diw.de/sixcms/detail.php?id=diw_01.c.564110.en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Никой не те кара да "оправяш" света и не е нужно. Просто констатирам факта че всички говорим за работата "печатницата", а нормалното и следствие инфлацията липсва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
Нито съм Ванга, нито съм Драги, че да имам отговора или поне всичката информация по въпроса.Моите лични наблюдения са:По-високата безработица, стагниращите заплати в Европа и САЩ - хората не натискат работодателите за по-високи запл, спадащото качество особено на електроника и техника - правят "буфери" в цените. По мои наблюдения стоки като мобилни устройства, периферия, бяла техника (от тая, която ти прецаква гърба като всяка година носиш по стълбите) - нови технологии, модерни функции, но основни компоненти - некачествени. Цените на енергията - производителите не планират експоненциално нарастване на цените на енергията (петрол/газ) както беше преди, когато всички се кълняха в 250 долара на барел. Валутният курс играе роля - при ръста на еврото тази година доста потенциална инфлация се скри.За пример във фирмата, в която работя, елиминирахме едно ниво доставчици, намалихме брака и доставните цени, върнахме вътрешната ни инфлация на нива от 12та година.Толкова мога да измисля сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Това което пишеш, даже и да е вярно не ми помага да разбера защо няма инфлация? Дългове, лихви, улеснения, изкупувания и почти никаква инфлация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
Това е некст левел простотия, ЕЦБ не изкупува облигации само на първичните пазари, но и на вторичните, съответно от своите 2 трлн количествени улеснения е взела близо 413 млрд немски, 205 испански, 334 френски,291 италиански и тн. в облигаици КУМУЛАТИВНО, което идва от две места - съотношение на конкретната икономика към цялата икономика на ЕС и наличност на държавен дълг на вторичния, както и емисии на първичния пазар. Ако следиш прес конференциите на ЕЦБ ще чуеш често следния въпрос - с този темп на изкупуване на активи (60 млрд/м) ЕЦБ изкупува наличностите на почти целия дългов пазар.Too much memes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
Германия е абсолютен опашкар по отношение на финансовата дисциплина. Във FT за 2015 четем следното: Nordeas numbers show the ECB will have bought ?450bn of German bonds since March 2015 by the end of this year. https://***.ft.com/content/0a1959e7-8e1f-34b1-91b1-ccb87df04dec Значи за 2015 се вземат 450 милиарда заеми, числото за 2016 е подобно. А като включим корпоративните облигации на немски предприятия купени от ЕЦБ излиза, че имаме около 2 трилиона $ нови заеми от 2015 насам. Някой *** в счетоводството не мислиш ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
levski1
преди 6 години
Това са пълни глупостти. За 2016 ЕЦБ е купила фирмени облигации за около 10 млрд евро, като не всички са немски. А тези трансфери са в рамките на Германия и не влизат по никакъв начин в т.н текуща сметка. Относно т.н. Бум интересни факти са ниво на експорт, бюджетен баланс, безработица. Там Германия е отличник. А правителството на САЩ харчи в повече по 500 млрд на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
fri
преди 6 години
Значи, Берлин може отново да наруши препоръчания от Европейската комисия горен праг от 6 процента тази година- а други държави от Източна Европа (и не само) не могат дори да се ползват от правата си,като винаги са набеждавани, че уж нарушават някакви закони в ЕС??-- Кога ще дойде краят на това безобразие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 16
studioaa
преди 6 години
Тази информация е изключително заблуждаваща и тя създава илюзия за голям икономически успех, който реално не съществува. Нека обясня - при определянето на т.н рекорден излишък не е отчетено колко пари са отишли от ЕЦБ във Франкфурт за финасиране на германския дълг или германските корпоративни облигации. А това са рекордните около 2 трилиона $ или 50% от БВП от цяла Германия от 2015 насам. Това е равносилно на ликвидна инжекция от 11 трилиона $ за САЩ. Значи парите останали от изтегления кредит се определят като "излишък" само счетоводно, но този "излишък" ще трябва да бъде върнат заедно с лихвите, което значи, че той не е никакъв показател за генериран просперитет, а показва огромен инвестиционен балон, който е пред пукане. Опитът показва, че най-успешните години или boom са предвестник на мощен bust или ние сме на около 3 години от пукане на балона меркел. Явно е, че Дойче Б***нката е неспасяема, но кои други предприятия ще потънат заедно с нея. Аз лично залагам на RWE, VW и Bayer.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още