Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво бе по-важното през миналата седмица

Марио Драги не даде конкретни индикации за бъдещата форма на програмите за количествени облекчения

гледано: 761   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

ЕС и Еврозоната

Телевизионният дуел между канцлера на Германия Ангела Меркел и Мартин Шулц не се отрази значително на подкрепата към двете партии. Според индекса pollytix-Wahltrend, който се изготвя ежедневно от средната стойност на редица анкети, SPD е загубила малко подкрепа през последната седмица, докато предимно по-малките партии са отчели слаби ръстове.

 

Разходите за труд в Германия са нараснали през второто тримесечие с 2,3 на сто спрямо същия период година по-рано. Брутните разходи за заплати са нараснали с 2,9 на сто, допълнителните разходи – с 0,3 на сто. За ЕС средното повишение за периода е с 1,7 на сто.

Европейската централна банка отново отказа да промени своята парична политика. Ключовите лихвени проценти остават на рекордно ниски нива. Освен това президентът на ЕЦБ Марио Драги не даде конкретни индикации за бъдещата форма на програмите за количествени облекчения, но заяви, че това може да се случи на октомврийското заседание на Управителния съвет. В същото време ЕЦБ остава оптимистична, че икономическото възстановяване в еврозоната ще продължи хода си. Прогнозите за растеж за 2017 г. бяха значително увеличени. Прогнозите за инфлацията за 2018 г. и 2019 г. обаче бяха понижени с по 0,1 процентни пункта.

След заседанието на банката еврото продължи да поскъпва спрямо долара. В петък то междувременно поскъпна до най-високата си стойност от началото на 2015 г.

Френското правителство обяви планове за спиране на добива на нефт и газ на френска територия до 2040 г. След влизането в сила на закона няма да бъдат издадени нови лицензии, а съществуващите разрешения няма да бъдат продължени след 2040 г. Добивът на шистов газ също трябва да бъде забранен. Законът следва да бъде приет през тази година.

Европейският съюз понесе поражение пред Световната търговска организация (СТО) в рамките на спора за субсидиите за американския конкурент на Airbus - Boeing. Арбитражният съд на СТО постанови, че американските данъчни облекчения, критикувани от ЕС, се основават на правилата и по този начин ревизира решението на друг съд на СТО. Въпреки това в рамките на СТО все още има две други процедури, при които ЕС и САЩ взаимно се обвиняват, че практикуват забранени субсидии за своите производители на въздухоплавателни средства.

ЕС очевидно възнамерява да увеличи данъчната тежест за американските интернет компании, като Google и Amazon. Според документ на ЕС, представен на информационната агенция Ройтерс, министрите на финансите на ЕС ще обсъдят подходящи промени в правилата през следващата седмица. Съгласно тях интернет концерните трябва да се облагат там, където генерират печалбите си, а не в страните, в които са данъчно задължени.

Все още има малък напредък в рамките на преговорите за Brexit между ЕС и Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обвини правителството на Тереза Мей, че използва преговорите за статута на границата със Северна Ирландия, за да има коз в  преговорите за бъдещите икономически отношения между ЕС и Великобритания. Въпреки това ЕС настоява, че условията за Brexit ще бъдат изяснени преди обсъждането на каквото и да е търговско споразумение.

Еврокомисарят по паричната политика Пиер Московиси критикува кредитната програма на Еврозоната за Гърция, наричайки я „демократичен скандал". Французинът заяви, че текущите структури за вземане на решения в Еврогрупата имат значителен демократичен дефицит, тъй като министрите на финансите от Еврогрупата вземат решения за „планове на технократи, които оформят съдбата на хората до последната подробност" без минимален парламентарен контрол. Московиси обаче ясно заяви, че неговата критика не се отнася до съдържанието на пакетите за реформи, договорени с Гърция, а само до процеса на тяхното създаване и решение.

Испанският конституционен съд прие искане от страна на испанското правителство и отмени референдума за независимостта на Каталуния, насрочен за 1 октомври. Преди това каталунският парламент бе приел законопроект, който да прочисти пътя за допитването. Освен това спорът между централното правителство и каталунските власти ескалира допълнително. Премиерът Мариано Рахой описа референдума като „непоносим акт на непокорство". Каталонското правителство, от друга страна, обвини Рахой, че държи Каталуния в "латентно състояние на обсада".

Скандинавската голяма банка Nordea обяви, че ще премести централата си от Швеция във Финландия до  2018 г. С преминаването към еврозоната банката ще попада под регулациите на европейския банков съюз, в който не влиза и Швеция. Nordea иска да избегне намеренията на шведското правителство, ръководено от социалдемократи, да регулира по-сериозно банковия сектор.


Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Анализи
Централните банки в търсене на целевата инфлация