Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще успее ли дигиталният юан да прекрати глобалната доминация на долара?

За да се пребори с щатската валута, Пекин първо трябва да накара китайските потребители да загърбят местните частни онлайн разплащателни приложения

Ще успее ли дигиталният юан да прекрати глобалната доминация на долара?

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китай иска да прекрати доминацията на американския долар върху глобалната финансова система и да получи по-голям контрол върху начина, по който хората харчат парите си. Пекин се надява, че цифровата валута може да му позволи да постигне и двете цели, пише CNN.

След години на подготовка азиатската страна започна да провежда амбициозни тестване на цифровата версия на юана по-рано тази година. Понастоящем няколко пилотни проекти се реализират в четири китайски града, където вече са извършени трансакции на обща стойност над 2 млрд. юана (300 млн. долара). Ако програмата бъде разширена в цялата страна, Китай ще се превърне в най-мощната икономика, която позволява операции с национална цифрова валута.

Пекин рекламира цифровия юан като футуристична валута, която ще направи трансакциите по-удобни и по-сигурни. Според някои експерти валутата може да помогне на онези хора, които нямат достъп до банкови сметки и други традиционни финансови услуги. 

Още по темата

Въпреки че в Китай голяма част от трансакциите вече са безкасови, китайските граждани работят предимно с частни приложения и платформи.

Цифровият юан ще промени това, давайки достъп на Пекин до безпрецедентно количество информация за това как и къде хората харчат парите си – подход, който противоречи на първоначалната концепция на цифровите валути.

Биткойнът и другите криптовалути разчитат на децентрализираната блокчейн система, която възпрепятства налагането на контрол върху информацията.

Китайските регулатори също така предполагат, че широкото приемане на цифровия юан може да им помогне да реализират много по-грандиозен план - разбиване на монопола на щатския долар и увеличаване на влиянието на юана на международната сцена.

Все още има много препятствия за преодоляване от страна на Китай, преди новата форма на валута да се утвърди в ежедневието. А анализаторите са скептични относно това дали дигиталният юан може да увеличи мащабите си, на които Пекин се надява, а още по-малко да представлява реална заплаха за щатския долар. Желанието на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) да контролира финансовата си система остава основната пречка за създаването на нова глобална валута,.

Тласъкът за разработване на цифрова валута от страна на Пекин започва през 2014 г., според данни на Китайската народна банка. Властите прекарват шест години в проучване на проекта, преди да стартират пилотни програми през тази година в Шънджън, Суджоу, Чънду и Сюнан.

Подобно на криптовалутите, цифровият юан включва някои елементи на блокчейн технологията: Всяка трансакция се записва и проследява в хардуерен портфейл. Това би заменило част от наличните пари, които вече са в обращение, според Фан Ифей, заместник-управител на централната банка на Китай.

Развитието на цифрова валута служи и за други цели. По-лесно проследимият юан би позволил на правителството да управлява по-добре паричното предлагане на страната. Той също така удовлетворява желанието на Пекин да ограничи нарастващото влияние на частните технологични фирми и техните цифрови платежни услуги върху финансовата система на страната.

В началото китайската централна банка не формулира причина за реализиране на цифрова валута. Разработването на програмата беше разкрито през последните години, тъй като централната банка призна, че се чувства застрашена от това колко бързо се развиват цифровите технологии.

Услугите за онлайн разплащания, управлявани от Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent, се разрастват бързо през последното десетилетие, пораждайки опасения относно влиянието на частните компании по отношение на трансакциите в Китай.

Последните събития послужиха като потвърждение на тези опасения. Миналия месец китайското правителство блокира дългоочакваното първично публично предлагане на Ant Group, само дни преди акциите ѝ да започнат да търгуват в Шанхай и Хонконг.

Това решение потвърждава широко споделяното мнение, че "на никой субект няма да бъде позволено да притежава твърде много власт или контрол върху един пазар без изрично одобрение или сътрудничество с правителството", коментира Джеймс Гилингъм, главен изпълнителен директор и съосновател на базираната в Сингапур посредническа компания Finxflo.

Според Гилингъм Китай се притеснява и от изнасянето на пари от страната. ККП отдавна вярва, че поддържането на контрол над националните икономически, финансови и социални системи е най-доброто решение за поддържане на стабилност и политически контрол.

Китайската народна банка смята, че цифровият ѝ юан се отличава с „контролируема анонимност“. С други думи, дори някоя от страните, участващи в дадена трансакция, да не е известна на другата или на широката общественост, тяхната лична информация ще бъде достъпна за централната банка.

Но китайската валута няма да е единствената, която ще се сблъска с проблемите около личната информация. Европейската централна банка призна, че инфраструктурата, поддържаща нейното цифрово евро, трябва да бъде  "контролирана" от институцията.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард обаче заяви по-рано тази седмица, че защитата на поверителността на потребителите е от ключово значение.

Създаването на цифрова валута може също да помогне на Китай да смекчи други икономически рискове, особено когато напрежението със САЩ продължава да ескалира.

Анализаторите предупреждават, че ще се необходими огромни усилия от страна на Пекин, ако иска да превърне юана в глобална валута.

Юанът представлява малко над 4% от международните трансакции, според данни на Банката за международни разплащания (БМР). В същото време американският долар стои зад 88% от трансакциите.

Остава въпросът и дали китайските потребители ще възприемат дигиталния юан. Повече от 800 млн. души в страната, или 86% от потребителите на мобилен интернет, вече използват услуги за мобилни разплащания като Alipay и WeChat Pay. Макар да се различават от дигиталните валути, подобни платформи предлагат същото удобство.

Според някои експерти потребителите биха се поколебали да използват контролирана от китайската централна банка дигитална валута, когато става въпрос за покупки на големи активи или за преместване на такива отвъд граница.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
0
 
10
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
машиии, само едно нещо липсва в статуята...ей така в два реда да обяснят както е туй нещо дигитален юан?... звучи футуристично, стадото блее, език цъка...
1
 
4
 
9
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Юанът е тоалетна хартия.
2
 
5
 
8
bgMan до: 0pk
преди 7 месеца
Най-голямо е вътрешното потребление е там, където хората са най-богати.Китай може да води по бройка нови милиардери но не е държавата с май-богато население. Тези които живеят добре в Китай са само изключително добре образованите хора, който са няколко десетки милиона на фона на 1,5 милиарда необразовано население тънещо в мизерия в крайните улички и предградията.
3
 
3
 
7
преди 7 месеца
А упражнението с дигиталния юан е за да се оберат $-ите основно на китайците защото амбициите на управляващата компания взеха да надминават ограниченията на галактиката, в която живеем, а печатницата за долари тотално си промени политиката към така гладния за долари Китай и взеха да им стягат примката.
4
 
4
 
6
bgMan до: 0pk
преди 7 месеца
Ами ако ЕС в момента беше около 550 милиона. Сигурно затова плановете на някои европейски политици бяха потокът от около 1 милиард имигранти от Африка да попадне основно в Европа и да бъде интегриран по подходящ начин за да може след време да се превърне в движеща сила на огромно вътрешно потребление. Само спешно изключиха от това уравнение ДВГ за личните МПС за да се запази природата.

Още от Анализи
Зам.-председателят на ЕЦБ: Ще стигнем пика на инфлацията през есента