Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Търговското напрежение може да направи Фед по-склонен да намали лихвите

Изглежда трейдърите залагат на свиване на лихвите в рамките на първите няколко месеца от следващата година

Търговското напрежение може да направи Фед по-склонен да намали лихвите

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв по всяка вероятност ще бъде много по-склонен да намали лихвените проценти, след като американският президент Доналд Тръмп спази заканата си и увеличи митата върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара. Но едва ли ще побърза да го направи, посочва Bloomberg в свой материал.

И макар по-високите налози да засилят натиска за ускоряване на инфлацията, увеличавайки вносните цени, то централната банка вероятно ще е по-предпазлива спрямо потенциалните ефекти, които те оказват върху икономиката, натежавайки върху потребителските и бизнес разходите, посочват наблюдатели на политиките на Фед.

„Бихме очаквали Фед първоначално да се фокусира върху ефектите на растежа и да гледа отвъд въздействието върху инфлацията“, коментира Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ на JPMorgan Chase & Co в бележка до клиенти на банката.

На този фон трейдърите залагат на свиване на лихвите в рамките на първите няколко месеца от следващата година. Това е няколко месеца по-рано от сигналите, изпращани седмица по-рано, преди Тръмп да промени мнението си за митата.

Ръководителят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик заяви в петък, че централната банка може да намали лихвените проценти, ако по-високите мита доведат до по-значително свиване на потребителските разходи.

„Ако това продължи и допълнителните разходи се прехвърлят изцяло на потребителите…, то тогава това може да означава, че имаме различно изчисление, което трябва да сметнем, за да решим каква да бъде подходящата политика“, заяви той.

Само по себе си увеличението от 10% на 25% върху китайските вносни стоки не би трябвало да има толкова голямо отражение върху американския брутен вътрешен продукт. Според Фероли директният удар върху икономиката трябва да е в размер на около 0,2 процентни пункта.

Ключово за икономиката и Фед ще е това как финансовите пазари ще реагират на увеличеното търговско напрежение и как техният отговор - както и несигурността около въпроса като цяло, ще се отрази на доверието на бизнеса и инвестициите, смята главния икономист на Deutsche Bank Securities Питър Хупър.

Пазарите на ценни книжа отбелязаха силни понижения тази седмица, след като надеждите на инвеститорите за постигане на търговско споразумение бяха помрачени. Като цяло финансовите условия обаче продължават да подкрепят растежа, макар и по-малко спрямо седмица по-рано.

Кришна Гуха, ръководител на отдела за стратегии на централните банки към Evercore ISI, предупреждава инвеститорите да не очакват бързо намаляване на лихвите от страна на Фед заради увеличаването на митата.

„Не виждаме Фед да е склонен да предприеме незабавни гаранции срещу отслабване на пазара/растежа“, свързано с ескалирането на търговското напрежение, посочва той в бележка до клиенти.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 1 месец
До № 3

Ф Е Д не се интересува от президентските кампании Единственото с което се занимава е стабилността на икономиката ръста на Б В П и инфлацията Може в началото на следващата година както да повиши лихвите така и да ги намали Според мен ще ги повиши заради по висока инфлация от 2% Кои е прав ще разберем след 7-8 месеца
0
 
6
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Че лихвите трябва да бъдат повишени трябва, но ще бъде много интересно ако действително се случи точно в началото на предизборната кампания в САЩ и в разгара на търговските преговори с Китай. Това би извило рацете на Тръмп.
1
 
6
 
2
hazard до: lyusien
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Знсчи Трейдърите очакват Понижение, а наш Люсиен - повишение ??
Поживем увидем.
Тръмп също иска понижение, избори идват
6
 
4
 
1
преди 1 месец
По високите мита и търговската война ще повишат инфлацията в С А Щ Това не се съмнявайте нито за миг И без това тя е близо до целта на Ф Е Д от 2% А когато надмине тази граница следва увеличение на лихвите или поне изчакване Лихвите и сега са достатъчно ниски но ако инфлацията се устреми нагоре Ф Е Д има само едно решение Повишаване на лихвите

Още от Анализи
Ще прелее ли търговската война във валутна?