IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

​Въпреки положителния тон в протокола на Фед доларът не успя да компенсира загубите

Докато за пазара на труда и за икономическия растеж в страната няма разногласия, то по въпросите за инфлацията се появяват разминавания

11:46 | 23.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

По време на търговията в сряда доларът поевтиня, притиснат от неубедителните данни, които бяха оповестени по-рано през деня. Поръчките на дълготрайни стоки през ноември са нараснали с 0.4%, докато прогнозите на анализаторите бяха за ръст от 0.5%. Новоподадените молби за помощи при безработица също се оказаха по-лоши от очакваното. За седмицата до 18 ноември те са се увеличили с 3000 до 239 000. Вниманието на инвеститорите обаче бе насочено към протокола от последното заседание на Федералния резерв, който бе публикуван по-късно през деня.

Стенограмата показа, че членовете на комисията по парична политика все още имат разногласия за бъдещото ѝ. И докато за пазара на труда и за икономическия растеж в страната няма разногласия, то по въпросите за инфлацията се появяват разминавания. Някои централни банкери изразяват мнение, че трябва да се види по-сериозно подобрение при инфлацията, преди да се пристъпи към по-сериозно затягане на паричната политика. Въпреки това прогнозите са, че през 2018 г. ще има нови три вдигания на лихвените нива като точният брой ще зависи от това как се представя икономиката. "По време на дискусията, свързана с икономическата ситуация и перспективите пред икономиката, членовете на Комисията по паричната политика към Федералния резерв постигнаха консенсус за възстановяването на трудовия пазар и укрепването на икономическата активност, въпреки щетите, причинени от двата урагана", се посочва в документа.

Въпреки положителния тон от протокола на Фед доларът не успя да неутрализира загубите, натрупани по-рано през деня вследствие на неубедителните икономически новини. Доларовият индекс, който показва изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, отстъпи с 0.79% до 93.15 пункта. Еврото успя да се възползва от слабостта на щатската валута и нарасна до 1.1817, което е най-високото равнище за последните пет дни. Зелените пари се обезцениха с над 1% спрямо валути убежища като швейцарския франк, както и спрямо валути като бразилския реал, южноафриканския ранд и руската рубла, които са търсени, когато апетитът за риск от страна на инвеститорите се увеличава.

Златото поскъпна, подкрепено от слабите икономически данни, които доведоха до поевтиняването при долара. Спот цената на благородния метал скочи с един процент до 1 293.47 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през месец декември се търгуваха с ръст от 0.91% на нива, близки до 1 293.40 долара. От Фед са положително настроени относно икономическия растеж, но подчертаха, че трябва да бъде проявена предпазливост относно бъдещите пазарни условия. Анализатори от Commerzbank заявиха, че цената на златото е успяла да се задържи над 200-дневната пълзяща средна, а това е знак, че можем да видим движение и пробив над 1 297 долара. Силни резултати реализираха и другите благородни метали. Фючърсите на среброто поскъпнаха с 1.2% до 17.142 долара за тройунция, докато платината нарасна с 0.74%, завършвайки деня на нива от 940 долара.

Петролът достигна най-високите си нива от юни 2015 г. насам, след като данните за запасите показаха, че за седмицата до 17 ноември те са намалели с 1.9 млн. барела при очаквания от страна на икономистите за спад от 1.5 млн. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI завършиха сесията с ръст от 2.1% до 58.02 долара. Това е най-високото равнище за черното злато от 30 юни 2015 година насам. Сортът Брент поскъпна с 1.2% или 73 цента, затваряйки на нива от 63.30 долара за барел. През настоящата седмица американските енергийни компании откриха нови платформи, след като цените на петрола се изкачиха до най-високите си нива за последните 2 години. За седмицата до 22 ноември общият брой на петролните платформи е нараснал до 747.

Wall Street затвори със смесени резултати, след като Dow Jones и S&P 500 се понижиха съответно с 0.27% и 0.08%. Технологичният Nasdaq се изкачи до ново рекордно ниво, подкрепен от силното представяне на акциите на Amazon, които поскъпнаха с над процент. Книжата на технологичната компания реализираха ръст, след като от CNBC съобщиха, че от Amazon са близо до сключването на сделка с Cerner, която е една от най-големите компании в областта на здравните технологии в света. Загубите на Dow Jones и S&P500 бяха заглушени от по-силните от очакваното корпоративни отчети. Производителят на трактори Deere обяви финансовите данни за последното тримесечие. Приходите на компанията за последните 3 месеца надвишават предварителните прогнози на икономистите, вследствие на което акциите на компанията скочиха с 4.3%.

В Европа водещите пазари завършиха на червена територия в сряда. Изключение направи британския FTSE100, който поскъпна с 0.10% до 7 419.02 пункта. Най-сериозни загуби претърпя DAX30, който загуби 1.16% от стойността си. Задълбочаващата се криза около съставянето на нов кабинет в Германия натежа върху индекса. Френският САС40 поевтиня с 0.25%, завършвайки търговията на 5 352.76 пункта. Акциите на SSP скочиха с 8.4%, след като от компанията обявиха, че корпоративната печалба е нараснала с 27%. На другия полюс бе Schibsted, книжата, на която спаднаха с 6.5% след появилата се новина за предстоящото емитиране на нови акции.

Днес е почивен ден за пазарите в САЩ заради Деня на благодарността. В 14.30 часа българско време ще бъде публикуван протоколът от последната среща на комисията по парична политика на Европейската централна банка. Интерес за пазарните участници ще представлява и изявлението на Томас Джордан, което ще започне в 18.30 часа. Джордан е председател на Швейцарската централна банка и неговите коментари са следени внимателно от инвеститорите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

USD/CAD

Канадският долар е хванат между рисковите настроения на пазарните участници и ръста в цената на петрола. Ако видим пробив на текущото ниво може да очакваме спад до 1.2300. Днешните данни касаещи продажбите на дребно в Канада могат да помогнат за този пробив.

EUR/CAD

При тази двойка имаме идеален сценарии за отваряне на къси позиции, след като възходящото движение от средата на месец ноември се съобрази с върха на "пин" формацията образувала се в края на миналия месец. Започналото низходящо движение от началото на тази седмица допълнително затвърждава мнението ни, че моментът за влизане в къси позиции е дошъл. Първата зона, в която трябва да приберем половината от печалбата е около 1.4690.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още