IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно забавяне в данъчната реформа в САЩ отслаби долара

Валутата става все по-чувствителна спрямо новините около бъдещата данъчна реформа

11:45 | 09.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Възможно забавяне на въвеждането на данъчната реформа в САЩ изпрати долара на седмично дъно срещу йената в сряда. Изказване на влиятелния републиканец Пол Райън в Камарата на Представителите в Сената остави множество вратички за забавяне на огромната данъчна реформа, предвиждаща почти двойно намаляване на корпоративния данък. Доларът поевтиня с 0,14% срещу йената и достигна 113,84 йени за долар, отбелязвайки дъно за сесията около 113,4 йени. Всякакви забавяния или отстъпки по отношение на данъчните облекчения ще работят срещу щатската валута, смятат анализаторите.

Въпреки че повечето трейдъри са съгласни, че декемврийското лихвено увеличение е отразено напълно в цената, цари несигурност около паричната политика през 2018 г., в която Фед предвижда 3 лихвени увеличения. Несигурност създават икономическите данни и все още крехката инфлация, но и в голяма степен новото ръководство на Фед, поверено на Джером Пауъл, който все пак се смята за най-близкия по виждания с Джанет Йелън член на Фед. В сряда доларовият индекс се понижи с 0,05% до 94,86 пункта, а канадският долар се представяше добре срещу зелените пари през изминалия ден, подпомогнат от по-агресивни коментари на председателя на Канадската банка Стивън Полоз. Доларът се представяше най-добре срещу паунда, който беше повлиян негативно от съмненията около възможността Тереза Мей да постигне добра сделка по Брекзит за Обединеното кралство.

Колебливото представяне на долара изведе златото на зелена територия в сряда, като благородният метал се търгуваше на цени, маркиращи 3-седмични върхове. Паладият също отбеляза силна сесия, достигайки най-високата си цена от 2001-ва година насам. Спот цената при златото се повиши с около 0,5% и достигна 1282 долара за тройунция, а фючърсните контракти с доставка през декември повишиха стойността си с цели 7,9 долара, достигайки 1283,7 долара за тройунция. Някои експерти са на мнение, че евентуално забавяне при данъчната реформа би могло да забави и хода на лихвените увеличения през следващата година, което би оказало сериозна подкрепа за благородния метал и обяснява положителната реакция на лошите новини, свързани с реформата.

Китайският внос на петрол удари 1-годишно дъно през октомври, а запасите на суров петрол на САЩ са се увеличили с 2,2 млн. барела през изминалата седмица, при очаквано от анализаторите намаление от 2,9 млн. барела. Трупането на сурови запаси в САЩ беше компенсирано от данните за запаса на бензин, който е намалял с 3,3 млн. барела за изминалата седмица. Така бензиновият запас на държавата пада до 209,5 млн. барела, най-ниското ниво от 2014-та година насам. Сериозен удар по цената на фючърсите бяха данните от Китай, показващи, че вносът е паднал от около 9 млн. барела на ден до 7,3 млн. на ден през октомври. И двата основни сорта достигнаха за кратко върхове от 2015-та година, но завършиха сесията с понижения. В края на деня барел от сорта Brent се търгуваше на цена от 63,45 долара, с 20 цента по-ниско от върха, достигнат при 64,64 долара. Сортът WTI отбеляза 2-годишен връх на 57,92 долара, но приключи деня с понижение от 0,68%, достигайки 56,81 долара за барел.

Банковият сектор в САЩ записа цялостно понижение, притиснат от новините около данъчната реформа, както и от кривата на доходността при облигациите. Най-големият губещ в сектора беше Bank of America, акциите, на която се понижиха с 1,5% за деня. Въпреки това финансовите отчети и печалбите в сектора за тримесечието изглеждат добре, което означава, че лошото представяне е само временно, твърдят анализатори. В същото време индексите приключиха с повишения и дори достигнаха нови върхове на затваряне. Индустриалният Dow Jones се покачи със скромните 6,13 пункта и приключи на 23 563,36 пункта. Секторът на потребителските стоки беше водещ в S&P500 и изведе индекса до 2 594,38 пункта при затварянето. Технологичният Nasdaq също отбеляза зелена сесия и се покачи с 0,3% до 6 789,12 пункта.

Днешният ден ще бъде сравнително спокоен от страна на икономическите данни. Германия, най-големият износител в ЕС, ще обяви търговския си баланс, по който традиционно има положителен излишък. Основната новина, която може да донесе волатилност на пазарите са данните за молбите за помощи за безработица в САЩ, налични в 15:30 часа българско време. Индикаторът излиза на седмична база и е един от най-добрите измерители на устойчивостта на пазара на труда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/AUD

Продължаваме да следим развитието при EURAUD. Засега всичко е според очакванията ни, макар и с по-бавни темпове. Това забавяне, от своя страна дава възможност за вход с къси позиции на все още удобни за нас нива.

EUR/CAD

Тук ситуацията е аналогична и пазарното движение също се развива според плановете ни, но с разликата, че нещата се случват по-бързо. Цената вече достигна първата очаквана зона, след което леко се отдръпна. Важно е да отбележим пробива на пълзящата средна, което подкрепя сценария за поевтиняване, но още по-ключово ще е затварянето на седмичната свещ под плъзгащата.

AUD/USD

Австралийският долар най-вероятно прави корекция преди отново да поеме надолу. Можем да се възползваме от това, като продадем на по-високи нива, а ключов ще бъде върха на предишната седмица - 0,7730.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още