Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Банковите акции в САЩ са показателни за икономическия фундамент

Едва когато те започнат да се възстановяват, истинският оптимизъм ще бъде оправдан

Банковите акции в САЩ са показателни за икономическия фундамент

Снимка: Bloomberg

Банковият сектор представлява лакмус за акциите от секторите на технологиите и здравеопазването, които скочиха по време на пандемията, пише Financial Times. 

Още по темата
Банките, като институции с големи задължения, изложени към всякакви отрасли, предлагат по-всеобхватна перспектива за фундамента на американската икономика от широкия пазар на акции.

Докато индексът S&P 500 ограничи дефицита си за годината до около 5 на сто, банковият индекс KBW остава с почти една трета надолу. Това е логично и може да продължи.

Банките ще бъдат първите, които ще понесат тежестта на икономическо свиване, което може да надхвърли 5 на сто от брутния вътрешен продукт през 2020 г., като безработицата може да достигне 20 на сто. По време на подема на пазара на акции след кризата през 2008 г. финансовите институции изостанаха от възстановяването. Те пострадаха от плащането на глоби за неправомерно поведение, както и поради нуждата да заздравят балансите си.

Сегашното лошо представяне на банките има по-малко общо с техни собствени проблеми, отколкото с пазарните притеснения от очакваните загуби по кредити. Също така слабите маржове могат да се задържат, след като лихвите се колебаят около нулата.

Всяка еуфория при широките борсови индекси дава невярна представа за икономическия фундамент. Оптимизмът по отношение на икономиката и пазарите трябва да бъде отложен, докато перспективи пред банките не се подобрят.

Вододелът за банките са тримесечните дивиденти. Обратното изкупуване на акции, обикновено по-голямата част от капитала, връщан от банките към акционерите, вече спря.

Мнозина, включително управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, твърдят, че водещите 30 глобални банки, които миналата година излатиха на акционерите си 250 милиарда долара, също трябва да спрат дивидентите.

Текущата дивидентна доходност за големите шест американски банки се движи между 2,5% и 4,3%, с изключение на затруднената Wells Fargo. Изглежда инвеститорите вярват, че натискът върху банките е управляем.

Наистина, спредът между доходностите на 2-годишните и 10-годишните щатски държавни ценни книжа се разшири до най-високото си ниво от две години, което е бичи сигнал за икономическо възстановяване. Но едва когато банковите акции започнат да се възстановяват, истинският оптимизъм ще бъде оправдан.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 5 месеца
Банковите акции в САЩ са показателни за икономическия фундамент
----------------------------------------------------------------------
каи чесно ?!? .... иибаси и змията, иибаси маматa ...:))

https://www.youtube.com/watch?v=QnWg5Hz5AI4

Още от Анализи
Какви поуки трябва да си извади светът от Covid-19?