Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България е сред 13-те страни в света с над двоен ръст на минималната заплата за 10 г.

Коронакризата ще окаже силен натиск върху заплащането на труда в близко бъдеще, според доклад на МОТ

България е сред 13-те страни в света с над двоен ръст на минималната заплата за 10 г.

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България е една от 13 държави от общо 153, в които е отчетен над двоен ръст на минималната заплата в периода 2010-2019 г., посочва се в доклад на Международната организация по труда (МОТ), публикуван днес. 

Сред останалите държави са Камбоджа, Ирак, Литва, Нигерия, Сиера Леоне и други.

В сравнение с продуктивността на труда минималната заплата в България обаче е нараснала почти три пъти по-бързо за периода, показват още данните – с 9 на сто спрямо 3,3% за производителността.

Данните показват още, че в България заплатите са паднали средно с 3,9% към края на второто тримесечие на 2020 г. заради пандемията. Общо 0,6% от възнагражденията в страната ни са изгубени заради загуба на работни места, а 3,3% - заради намалено работно време, констатират от организацията.

Още по темата

Страната ни е и на трето място сред 42 държави по дял на социалните и здравни осигуровки и данък върху доходите, които се дължат върху минималната заплата – 22%. В данните се включват както плащаните от работодателя, така и от работника суми.

На първо място е Унгария с 34%, следвана от Германия с 25%. На последно място е Малави, където минималната заплата е необлагаема и не се плащат социалноосигурителни вноски. Преди това е Мексико с 3%, както и Индонезия с 5% - и в двете страни само за социални и здравни вноски, без данък върху доходите.

Заплатите намаляват заради кризата

Месечните заплати забавят растежа си и дори намаляват през първите шест месеца на 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Това се посочва в нов доклад на Международната организация на труда (МОТ), публикуван днес.

Организацията прогнозира, че в две трети от страните, за които има официални данни за заплащането на труда, кризата вероятно ще окаже силен натиск върху заплатите в близко бъдеще.

Заплатите на жените и нископлатените работници са непропорционално засегнати от кризата, подчертава се в документа. Освен това, увеличението на средните заплати в една трета от страните изглежда се дължи на значителния брой по-нископлатени работници, които губят работните си места, като така се изкривява средната стойност.

Още по темата
В страните, в които се предприеха решителни мерки за запазване на заетостта, последиците от кризата се усещат предимно като спад на заплатите, а не като огромна загуба на работни места, казва се още в доклада.

Неравномерно засегнати пазари на труда

Данните на организацията показват, че не всички работници са еднакво засегнати от кризата. Въздействието върху жените е по-лошо, отколкото върху мъжете.

Оценките, базирани на извадка от 28 европейски държави, показват, че без субсидии за заплати жените биха загубили 8,1% от възнагражденията си през второто тримесечие на 2020 г. при 5,4% за мъжете.

Кризата засяга тежко и по-нископлатените работници. Тези в по-нискоквалифицираните професии за изгубили повече работно време, отколкото по-високоплатените управленски и професионални работни места. Пак на базата на данните от 28 държави в Европа докладът показва, че без временни субсидии най-ниско платените 50% от работниците биха загубили около 17,3% от заплатите си.

Без субсидии средният размер на загубените заплати за всички групи би бил 6,5%. Субсидирането на заплатите обаче компенсира 40% от тази сума.

Минималната работна заплата като инструмент на възстановяването

Докладът включва анализ на системите за минимална работна заплата, които биха могли да изиграят важна роля за устойчиво и справедливо възстановяване, смятат от МОТ. В момента минимални работни заплати са въведени под някаква форма в 90% от държавите членки на организацията.

Още по темата

Дори преди началото на пандемията обаче в световен мащаб 266 млн. души – 15% от всички трудови възнаграждения в света, печелят под нивото на почасовата минимална заплата, било поради неспазване на законодателството или защото са изключени от такива схеми.

Жените освен това са представени най-вече сред работниците, които получават минимална заплата или по-малко.

„Адекватните минимални заплати могат да защитят работниците срещу ниско заплащане и да намалят неравенството“, казва Розалия Васкес-Алварес, един от авторите на доклада. „Гарантирането на ефективността на политиките за минимална заплата изисква всеобхватен и приобщаващ пакет от мерки. Това означава по-добро спазване на изискванията, разширяване на обхвата на повече работници и определяне на минимални заплати на адекватно, актуално ниво, което позволява на хората да изградят по-добър живот за себе си и семействата си“, допълва тя.

В развиващите се страни това би означавало и намаляване на неформалната икономика, посочва се в доклада.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
1
 
11
red6 до: ПИЧ
преди 1 месец
Няма профилна снимка
МРЗ няма такава директна релация с производителността на труда. Средна и средна медиана - да.
Отделно, това не значи, че в началото отношението производителност на труда и МРЗ са били в адекватно съотношение. Просто МРЗ и сега продължава да е ниска.

За Боко и за публичния сектор си прав. Но идват избори и трябва да се пазарува. С чужд портфейл. Нашия общ портфейл реално.
0
 
1
 
10
преди 1 месец
Въпреки че има downward pressure както пишат доклададжиите, Баце вдига с по 30% на всичко що е на държавна служба и на практика не е пострадало от пандемията. А какво да правят много от фирмите - те могат ли с лека ръка да вдигнат всички заплати с 30%, някои могат да излязат на солидна загуба от такова действие.
0
 
0
 
9
преди 1 месец
Притеснително е това което казват, че ръста на МРЗ у нас(за периода 2010-2019) е бил 9% годишно, а производителността на труда 3.3% годишно. Подобно разминаване не може да бъде поддържано дълго време.
4
 
2
 
8
studioaa до: Shadow1
преди 1 месец
Ами много просто - сайтът на БНБ или по-точно данните на управление емисионно и тях коригирах официалната статистика... Очевидно, че когато държавата лъже за инфлацията значи икономическия растеж също е лъжлив и трябва да се коригира надолу... За щастие на мен не ми минават номерата със стъкмистиката на нси или евростат...
1
 
7
 
7
Shadow1 до: studioaa
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може ли да дадеш линк от къде взе данните за инлфацията. Каква методология ползва да изчислиш че доходите ни са по-ниски с 35% от 2000г. и от къде взе данните за периода. Как сравни доходите сега с тези през 1970 отново каква методология използва ако може да разпишеш сметките и от къде взе данните?

Още от Анализи
Мекият подход на ЕС към Китай противопоставя Брюксел и Вашингтон