Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ: Опасността за еврозоната още не е отминала

Според Панета банката ще трябва да продължава да предоставя силен паричен стимул за консолидиране и затвърждаване на възстановяването

ЕЦБ: Опасността за еврозоната още не е отминала

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Според директора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета опасността от пандемията на коронавируса за еврозоната не е приключила. „Рано е да се обявява победа", каза Панета в интервю за La Repubblica.

Последните данни показвали подобрение в промишленото производство и продажбите на дребно, но според финансиста това не е достатъчно, за да сме доволни.

"Икономическата активност все още е доста под нивата преди кризата и въз основа на нашите прогнози няма да видим връщане към тези нива преди края на 2022 г. Съществува несигурност и за перспективите за икономиката и за работните места. И накрая, растежът е неравномерен: последното, от което се нуждаем, е да се подчертаят различията между държавите, защото ако това се случи, прилагането на паричната политика би станало доста трудно. И да не забравяме, че ние не знаем как ще се развива пандемията: в редица страни все още съществува риск от втора вълна. Докато не сме сигурни, че ефектите от кризата са преосмислени, ще трябва да продължим да предоставяме силен паричен стимул за консолидиране на възстановяването, като по този начин ще възстановим нивото на инфлация", казва банкерът.

Той също така посочи, че на този етап не вижда необходимост от каквито и да били промени в спешната програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации, известна като "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP).

Още по темата

Според Панета ЕЦБ ще трябва да продължава да предоставя силен паричен стимул за консолидиране и затвърждаване на възстановяването от коронавирусната криза и ще използва цялата PEPP програма, "освен ако няма значителни изненади във възходяща посока (за по-силен от очакваното икономически подем)".

Панета също така очаква предприетите от март насам серия стимулиращи мерки на ЕЦБ да доведат до кумулативно увеличаване на инфлацията в еврозоната с 0,8% и на брутния вътрешен продукт с 1,3 на сто.

Изказването му сякаш потвърждава тезата, че ЕЦБ ще продължи да провежда агресивните си стимулиращи политики най-малко до средата на следващата година и че няма да се откаже от програмата PEPP, наред с другите мерки, дори ако в даден момент забави размера на закупуваните еврооблигации.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ограничете тази и подобна на нея информация от достъп в България. Имаме си "навити като пружини" невежи и твърди глави, които ще решат, че руснаците и лично Путин са завзели Брюксел и Франкфурт.
За борисов не се боя - нито чете, дори на български език, нито разбира чужд език. Запомнете едно - когато си проличи, че избързахме с влизането в съблекалнята (пардон чакалнята) на еврозоната, ще се обърнат като палачинки в тиган и няма да можем да вземем думата от тях как те отдавна говорили да не правим това.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
ЕЦБ: Опасността за еврозоната още не е отминала

Внесете още ц'ърни,
напечатейте още да ги дундуркате,
ще се увеличи потреблението и
нуждата от роботи да охраняват тия неадеквати,
ще дръпне индустрията за развлечения и
всичко цветя и рози!

Още от Анализи
Инвеститорите в акции трябва да вдигнат наздравица за ниските лихви