Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Едно е сигурно за бъдещето на Германия – ще ѝ трябва повече газ от Русия

Газът ще бъде един от най-големите печеливши от политиката на канцлера Ангела Меркел за затваряне на атомните електроцентрали в страната

Едно е сигурно за бъдещето на Германия – ще ѝ трябва повече газ от Русия

Снимка: Архив Ройтерс

Германия готви едно от най-продължителните увеличения на потреблението си на природен газ от близо две десетилетия въпреки възраженията на САЩ, че страната не трябва да разчита толкова много за енергията си от Русия.

Газът ще бъде един от най-големите печеливши от политиката на канцлера Ангела Меркел за затваряне на атомните електроцентрали в страната, които към момента произвеждат половината от германското електричество. И макар правителството да се опитва да стимулира възобновяемата енергия, според индустрията, анализаторите и инвеститорите все повече „синьо гориво“ ще бъде необходимо, когато добивът от вятърни и соларни ферми отслабва, посочва Bloomberg в свой материал.

Още по темата

Подобни прогнози помагат да обяснят защо Меркел позволи строежа на газопровода „Северен поток“ 2 и окуражава създаването на съоръжения за внос на втечнен природен газ (LNG). През идните години може да се окаже, че Германия ще се нуждае от много повече газ, за да компенсира затваряните централи, ако проектът ѝ за преминаване към чиста енергия на стойност 500 млрд. евро не успее.

„Търсенето на природен газ трябва да се увеличи най-малкото в краткосрочен план, за да се компенсира отказът от въглища“, посочва Тревор Сикорски от консултантската къща Energy Aspects Ltd. „Може би затова германското правителство е толкова запалено по „Северен поток“ 2“, допълва той.

Има редица въпроси, които правят неясни прогнозите за това от колко нов газ ще се нуждае Германия и кога. Това включва и липсата на яснота за това кои централи на въглища ще бъдат затворени и кога, какво спира правителството да наложи ограничения върху нарастващите разходи за възобновяема енергия и дали Берлин може да разчита на съседните страни да компенсират недостига по мрежата.

Различни са оценките на анализаторите за предстоящите промени. Въпреки това почти всички очакват търсенето на газ в Германия да нарасне – според някои, като Energy Aspects, увеличението ще е в размер на няколко процентни пункта, докато за други, като German LNG Terminal, търсенето ще се удвои.

Подобни очаквания показват промяна в позициите спрямо последните две десетилетия, когато бе поставено началото на индустрията със соларни възобновяеми източници и търсенето на газ до голяма степен остана без промяна. Употребата на „синьо гориво“ се увеличи с 22% през последните три години, след като АЕЦ в страната започнаха постепенно да затварят след проблемите с централата „Фукушима“ в Япония през 2011 г. Това до голяма степен върна газовите потоци към нивата им от края на миналото хилядолетие след спад в началото на сегашното.

Сега Германия се опитва да намери допълнителни източници на електричество. И макар възобновяемите източници да бележат значителен ръст през последните години – и да продължават да го правят, мрежата се нуждае от такъв, който да може да компенсира липсите, когато вятърните и соларните мощности не работят.

Природният газ е най-очевидният избор.

Но покупката на повече „синьо гориво“ рискува да ядоса САЩ, които искат Германия, както и останалата част от Европа, да потърсят алтернативи на доставките от Русия. Москва в момента отговаря за значителен дял от германските газови нужди и строежът на „Северен поток“ 2 ще увеличи още начините, по които доставките могат да се осъществяват.

Руската държавна компания „Газпром“ доставя газ в Европа с почти рекорден темп, а плановете са новият маршрут под Балтийско море да заработи от края на тази година. Тя обаче не е единствената, която ще се облагодетелства от увеличеното търсене.

Три германски града – Брунсбютел, Щаде и Вилхелмсхавен, лобират усилено, за да получат федералната подкрепа за строежа на първия в страната терминал за втечнен природен газ. Това ще позволи на редица държави – от Катар до Алжир и САЩ, да изпращат кораби с гориво до страната.

Но използването на LNG повдига нови въпроси за сигурността.

„Колкото повече Европа залага на втечнения природен газ, толкова по-опасна може да стане зависимостта ѝ от вноса“, посочва Манфред Лайтнер, член на изпълнителния съвет на OMV. По думите му LNG е само разновидност по отношение на дестинацията, като също така е и по-скъп и по-ненадежден от природния газ, пренасян по тръби.

„Има няколко фактора за несигурност по отношение на ролята на газа в бъдещия енергиен микс“, посочва Джоана Фик, анализатор към рейтинговата агенция Moody’s. „Газът ще изиграе роля най-малко в средносрочен план. Дългосрочният сценарий зависи от еволюцията на търсенето, политиките по отношение на бъдещето на газа и технологичния напредък. Някои държави дори говорят за постепенен отказ от газа. Има доста неизвестни“, допълва тя.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
24
Императорът до: Стоян Петров
преди 2 месеца
Стояне петров - свикнал съм да ти чета глупостите, но с тоя пост чупиш тъпомера отвсякъде.
Газпром има сериозни печалби, щом плаща сериозни дивиденти с 1/3 от чистата си печалба, а дълговете на компанията са толкова "огромни", че тя може да ги изплати за 16 (ШЕСНАДЕСЕТ) МЕСЕЦА !!!! Сравни с която искаш друга компания в енергийния сектор или в който и да е друг. Има немалко световни компании, чийто дълг е равен на 5-10 годишната им печалба, че и такива, дето дължат на кредиторите печалби за 20+ години.

Ама то се четат реални отчети, а не журналистически глупости.

Тоест за тебе няма значение де - ти не си инвеститор, а политически клакьор.
1
 
1
 
23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не само него, и онова смешно човече Иво Инджев. За правителството и евродепутатите ни разчекване или нандизване на кол.
1
 
9
 
22
majnata до: tisia
преди 3 месеца
да го думнат чифутина гнусен !
1
 
13
 
21
преди 3 месеца
Милен Милушев
ОТВОРЕНО ПИСМО
До министър-председателя на Руската федерация, г-н Медведев
Копие: до посолство на Руска федерация в България
до Българска свободна телевизия
до БНТ, Нова тв и бТВ
Г-н Премиер,
Ваше превъзходителство,
След като председателят на Атлантическия клуб в България - Соломон Паси, публично призова НАТО да разположи ядрени оръжия на Балканите, насочени срещу Русия, считам, че е мой граждански дълг да уточня:
- Българският народ не е питан на референдум с информиран избор дали е съгласен България да бъде плацдарм за атака срещу Русия, фронтова линия и мишена на руските оръжия.
- Българският народ не е питан на референдум с информиран избор дали е съгласен България да стане член на НАТО и на ЕС.
Едно официалното членство на държавата ни в тези съюзи не е стопроцентово легитимно и не е санкционирано от българския народ, а само от шепа подкупни политици в парламент с реален колониален статут.
- Българският народ не е питан на референдум с информиран избор дали е съгласен с извода на колониалните власти у нас, че Русия представлява заплаха за нашата национална сигурност и териториална цялост.
Г-н Премиер,
Ваше превъзходителство,
Отлично знаете, че огромната част от българския народ счита Русия за братска държава, а руснаците за братушки не само заради това, че руският цар Александър 2 Освободител е освободил българите от османско робство и е възстановил българската държавност след 500-годишно прекъсване.
Ние сме кръвно свързани и чрез общата ни култура, религия, вековни икономически и военни връзки.
Дори по времето на съветския период в България не е имало окупаторски съветски войски.
Аз съм служил тогава в армията и не видях нито един руски войник на наша територия.
Нито чух от някой политически офицер-комунист, че на Балканите трябва да бъдат разположени ядрени оръжия за атака срещу НАТО.
Днес, в ерата на уж демокрацията, България се оказва окупирана от натовски войници и подготвяна за ядрен погреб.
Това минава всякакви граници на търпимост.
Аз съм един обикновен български гражданин, мъж и родолюбец, и понеже нямам други механизми, подкрепям стремежите ви за мир и партньорство с това писмо.
То изразява волята на милиони нормални българи.
За нас е важно партньорството в ядрената сфера с Русия чрез довършването на АЕЦ Белене, чрез възстановяването на Южен поток в някаква форма, на газопровода Бургас-Александруполис в някаква форма - това са гаранции за сигурност на Балканите, а не разполагането на ядрени оръжия.
Призивът за нуклеаризация на Балканите не е просто провокация към Руската федерация.
Това е съзнателно и постъпателно действие за продължение на Втората световна война чрез прегрупиране на силите.
Като гражданин на България, на света, аз Ви уверявам , че повечето нормални европейци, дори повечето нормални американци не го искат.
Това, че днес България е колония, подвластна на Империя на злото, не значи, че българският народ е част от тази хищна историческа напаст, стремяща се да завладее Русия векове наред.
Моля да го имате предвид, когато настройвате оръжията си за ответен удар - авторът на призива за превръщането на Балканите в ядрен погреб се казва Соломон Паси.
Позиционирал се е във Военния клуб в София, пресечка на улиците „Раковски” и „Гурко”.
С братски поздрав:
Милен Милушев
3
 
11
 
20
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Окупирана страна. И окупаторите правят каквото могат за да и спъват развитието.

Още от Анализи
Хедж фондовете търсят новата си роля