Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕС трябва да се включи в играта на ваксиналната дипломация

Страните от Западните Балкани и Източното партньорство няма да имат друг избор, освен да търсят други източници на ваксини, вкл. Русия и Китай

ЕС трябва да се включи в играта на ваксиналната дипломация

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Доставката на ваксини за Covid-19 предоставя на Европейския съюз (ЕС) ъзможност да спечели съмняващите се в Източна Европа. Забавянето на европейската ваксинална дипломация може да отблъсне редица стратегически важни за ЕС страни към други източници, които им предлагат ваксини с условия, пише онлайн изданието Emerging Europe в свой анализ.

Когато президентът на Румъния Клаус Йоханис стана първият чуждестранен лидер, който посети новия си молдовски колега Майя Санду на 29 декември, той не пътува с празни ръце. Йоханис използва посещението, за да обяви, че Румъния ще дари 200 хил. дози от ваксината на BioNTech/ Pfizer на Молдова като жест на солидарност.

Още по темата

Румъния има достъп до около 10 млн. дози като част от споразумението на ЕС с компаниите производители. Страната започна да ваксинира здравните работници на 27 декември, едновременно с повечето държави членки на ЕС.

По време на встъпването си в длъжност на 24 декември Санду каза, че „трябва да си доставим  ваксината възможно най-скоро“. Румънската оферта е скромна – 200 хил. дози ще стигнат за по-малко от 7% от населението на Молдова, но е добро начало.

Други страни в региона, които са извън ЕС, се изправят пред подобен проблем.

На шестте държави от Западните Балкани Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово, беше предложен ранен достъп до ваксини за Covid-19 благодарение на пакет за помощ на стойност 70 млн. евро, съгласуван от ЕС. Броят на ваксините, които им се предоставя обаче, е скромен.

Още по-малко е предвидено за държавите от Източното партньорство (което включва Молдова, както и Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия и Украйна).

Sputnik V на хоризонта

Така страните от Западните Балкани и Източното партньорство търсят други източници на ваксини, вкл. програмата COVAX на Световната здравна организация (СЗО), както и Русия и Китай. На 28 декември Беларус започна да ваксинира населението си с руската ваксина Sputnik V. Беларус е първата държава извън Русия, която разреши употребата на ваксината Sputnik след клинични изпитвания през октомври и ноември.

Армения си осигури коронавирусни ваксини от инициативата COVAX и се надява да получи първата си партида през февруари. Други страни се опасяват, че трябва да чакат още по-дълго. Правителството на Грузия заяви, че очаква да получи коронавирусната ваксина чрез COVAX през пролетта, въпреки че премиерът на страната Георги Гахария обяви миналата седмица, че провежда активни преговори с държавите партньори, за да получи достатъчно количество ваксини по-рано през 2021 г.

Украйна, която иска 16 млн. дози, вече заяви, че програмата за ваксинация в страната ще продължи през 2022 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 10 месеца
ЕС трябва да се включи в играта на ваксиналната дипломация Никога не е излизала от **** дипломация. Нямате грижи, в тренда са.
1
 
5
 
2
ing5rov до: IQ96
преди 10 месеца
с включено подмладяване ...
0
 
5
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Та какви са ваксините с екстри? нещо не ми стана ясно. Някой да обясни, моля.

Още от Анализи
Вградената в цените на щатските ДЦК инфлация говори за преходност