IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският ваксинационен паспорт на свободата

Засега Европа като цяло (с малки изключения) и България предпочитат моркова пред тоягата, но това може да се промени скоро

15:18 | 27.07.21 г. 48
Автор - снимка
Създател
<p>
	На много места във Франция се провеждат протести срещу здравните мерки на страната. <em>Снимка: EPA/IAN LANGSDON</em></p>

На много места във Франция се провеждат протести срещу здравните мерки на страната. Снимка: EPA/IAN LANGSDON

Всички хора са равни пред закона, но не и пред контрола за достъп – в страната, в киното, в мола или фитнеса. Във все повече европейски държави се тестват процедури, които дават възможност на хората с двойна ваксина срещу коронавируса да си възвърнат достъпа до свободите от предишния им живот - и да блокират онези, които не са ваксинирани.

Франция с гордост обявява дял на ваксинираните от 60 процента, след като президентът Еманюел Макрон обяви „санитарен пропуск“ за ваксинираните хора. Той беше приет в парламента в понеделник. Така от август французите ще имат нужда от подобен пропуск, за да посетят ресторанти, барове, търговски центрове, музеи, кина и големи събития. Неваксинираните хора вече няма да получават безплатни PCR тестове, а в системата на здравеопазването се залага задължителна ваксинация. След обявяването на тези мерки регистрациите за ваксинации във Франция скочиха рязко.

В Ирландия работата на закрито в ресторантите отново ще е разрешена за хора, които могат да докажат статута си на ваксинирани. Италия, от друга страна, излезе със „зелен паспорт“, който ще бъде задължителен от 6 август за социалното сближаване. От 13 август Белгия ще разрешава да се посещават събития на открито само със сертификат за ваксина. 

А дори в по-либералната Германия се появиха подобни намеци - шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел - Хелге Браун изрази в интервю за Bild am Sonntag притесненията си за ръста на делта варианта на коронавируса.  

Браун изчислява, че при около 100 хил. новозаразени на ден ще има хаос в икономиката, тъй като много хора ще бъдат под карантина. Затова и призивите са за увеличаване на нивото на ваксинации, а за неваксинираните може да има и рестрикции.

Досега повечето европейски правителства, както и българското, се опитват да работят повече с "моркова, отколкото с тоягата". Въпросът за „спринцовката“ трябва да бъде възможно най-опростен за населението. На все повече места можете да се ваксинирате, без да се налага да се уговаряте предварително – не само в България. В Берлин например има възможност за ваксинационен драйв-ин в магазин на Ikea.

Компаниите също се опитват да привлекат своите служители към ваксинацията. Edeka Nord например предлага на своите служители ваучер от 50 евро, ако са ваксинирани. 

"Засега няма план у нас за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за някои групи от хора. Министърът (Стойчо Кацаров, бел. ред.) е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно". Това каза проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър, пред bTV. 

Кожухарова отговори така на въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, както се случва в други европейски страни. Епидемиологът сподели тревогата си от нищожния процент на ваксинираните в системата на образованието и на здравеопазването. 

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова. По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. „Разбира се, много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя. 

Поне в две насоки скептиците към ваксината са прави. Първо, неравномерното отношение към ваксинираните и неваксинираните хора всъщност се равнява на задължителна ваксинация. Във всеки случай се оставя все по-малко пространство за неваксинираните - защото без ваксинация те ще бъдат изключени от много удобства.

Второ, това определено е проблематично, защото хората трябва да решават самостоятелно за интервенции в тялото си като ваксинациите. Рисковете от ваксинацията са малки и в пъти по-ниски от рисковете от заразяване с Covid-19, но не са нулеви. В това отношение трябва да можем да приемем, че някои хора ще се решат срещу ваксинацията. 

И все пак – дали е законно ваксинираните да получават все повече и повече права, докато неваксинираните да продължават да се подчиняват на досадни мерки – в крайна сметка това е единственият начин да се сложи край на пандемията. Макар лятото в България да е почти спокойно в момента, коронавирусът все още не е победен. Следващата вълна вече се задава, с всеки ден броят на заразените се увеличава. И тъй като ваксинираните хора рядко предават вируса, тази вълна в по-голямата си част се движи от неваксинираните. А само с помощта на висок дял на ваксинираните може да се предотврати нова разрушителна вълна. 

Как и кога голямото рекламиране на спринцовката с моркова ще отстъпи на по-грубия тон, както се случи във Франция, вероятно ще стане ясно най-късно през есента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
трябва да опитваш ... то ясно , че има неспасяеми случаи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
вдигат смело , щото първо базата е много ниска , второ икономиката дърпа много силно и има постъпления ... дано оправят пенсионният модел , щото в момента е много грешно това , да се наливат кинти от бюджета в ДОО-то ... сега е добре , ще влезнем в бизнес цикъл 3-5-7 годишен ... ами после ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
басиии... сега вече хептем ме отказа, отнваксина за трето мъъдо щеше да се жертвам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Тук си прав за съжаление :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами аз си бих отровата и съм шест плюс :) Нямам трето м ъ д о ... пазя хигиена, нося си маската и не възнамерявам да пипвам ковид. Ти ако си смел, моля напред. Смелите падат първи в боя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ти що мислиш вдигат толко смело пенсиите.... рвзко се освободи ресурс! :))... оше две вълни и ще има 10% за държавните служители..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
софия град , софия област , варна и бургас са вече в жълтата зона по брой заболели на 14 дневна база ... на спечелилите - честито !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Хахахха, де лекуват безплатну бя? Туй данитий Бай Тошево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Важнутуй да има банани ф магазинити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Важнутуй да има банани ф магазинити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още