IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на ЕС

Силната активност на Пекин поражда подозрителност в старите западноевропейски столици

10:53 | 27.11.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Орбан:&nbsp;Виждаме, че центърът на тежестта на световната икономика се измества от Атлантическия регион към Тихоокеанския регион. Снимка: Ройтерс</em></p>

Орбан: Виждаме, че центърът на тежестта на световната икономика се измества от Атлантическия регион към Тихоокеанския регион. Снимка: Ройтерс

Британският бизнес всекидневник Financial Times помества в последния си брой обширен анализ на откриващата се днес в Будапеща китайско-източноевропейска среща на върха по формулата 16+1. В нея участват държавни и правителствени лидери на Китай и на страните от Централна и Източна Европа, сред които и България чрез премиера Бойко Борисов.

Унгарските домакини вече кръстиха форума "Отварянето на Изток". Сръбските власти говорят за "надеждно "приятелство", а полското правителство - за откриващи се "огромни възможности".

Според вестника активността на Пекин в този регион и ответната симпатия, с която китайските проекти и аспирации се посрещат в столиците на източноевропейските страни, пораждат подозрителност в старите западноевропейски столици. Всекидневникът цитира неназовани дипломати, според които Пекин може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци да реализират мащабни инфраструктурни проекти с безграничните китайски финансови ресурси с цел да подкопае правилата на Европейския съюз и да задълбочи още повече и без това нарастващите напрежения Изток-Запад в самия съюз.  

"Този субрегионален подход [16 + 1] среща много подозрения не само в Брюксел, но и в столиците на много държави членки", казва европейски дипломат, който отказва да бъде идентифициран поради чувствителния характер на темата.

А според друг високопоставен европейски дипломат, също пожелал анонимност, форматът 16+1 се занимавал с много неща, някои от които засягали компетенциите на ЕС или пък навлизал в нови сфери, където вече има общи инициативи между ЕС и Китай, и това било само "върхът на айсберга".

На фона на подготовката на 16 страни - Унгария, България, Румъния, Полша, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия, Албания, Македония, Черна гора, Чехия, Литва, Латвия и Естония, за тази среща, става ясно, че "Пекин е вече изгряваща звезда за страните от Централна и Източна Европа", отбелязва Financial Times. 

Центърът на тежестта на световната икономика се измества от запад на изток. Въпреки че все още има някакво отричане на това в западния свят, това отричане изглежда не е разумно", каза унгарският премиер Виктор Орбан през октомври. “Виждаме, че центърът на тежестта на световната икономика се измества от Атлантическия регион към Тихоокеанския регион. Това не е мое мнение - това е факт", добави той.

Примамката за страните от Централна и Източна Европа е ясна. От 2012 г. насам китайските компании, подкрепени от държавните банки, обявиха приблизително 15 млрд. долара инвестиции в инфраструктура и свързаните с тях индустрии, според данни, събрани от Центъра за стратегически и международни изследвания, работещ във Вашингтон, в сътрудничество с FT.

“За Китай 16-те държави са важни сами по себе си, но и като мост към ЕС", казва Джонатан Хилман, директор на CSIS Reconnecting Asia Project.

Макар и скромна сума в сравнение със структурните фондове на ЕС, които възлизат на около 80 млрд. евро само за Полша за бюджетния кръг 2014 г. - 2020 г., обещаните инвестиции бяха приветствани от бенефициентите.

Сърбия, с която Китай има “всеобхватно стратегическо партньорство" и “приятелство за всички времена", ще привлече приблизително 1,9 млрд. долара инвестиции в инфраструктура, показват данни на CSIS. На Унгария, с която Китай официално има "високо ниво на взаимно доверие", са обещани около 1,5 млрд. долара. Президентът на Чехия Милош Земан описа през миналата година своята страна - с която Пекин обяви сделки за 3 млрд. долара - като "вход за Китайската народна република към ЕС".

Сред някои кръгове в ЕС има две главни основания за безпокойство от китайското настъпление. Първото е, че Пекин може да активизира действията си с цел да засили още повече влиянието си в Централна и Източна Европа, компрометирайки общата политика на ЕС спрямо Китай. Второто е, че някои страни от формата 16+1 могат да експлоатират силните си връзки с Китай с цел да подобрят позициите си в преговорите с Брюксел.

Европейски дипломати се опасяват, че тази динамика може да подкопае ефективността на Брюксел в често конфликтните му отношения с втория си най-голям търговски партньор. Друго опасение е, че стратегията на Китай да търси гарантирани контракти ще подкопае правилата на единния пазар за обществените поръчки на фона на огромните финансови ресурси, които през последните години Пекин налива в Европа, посочва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
mitomof
преди 6 години
Въпреки че не се разбира срещу какво се плащат тези пари, е хубаво да се размърда монопола на европейския пазар. Идва времето на китайски електроавтомобили, с които експериментират от дълго време, и няма тайни за тях. Да не говорим и за скоростни влакове, строителство и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 6 години
кво толкова анализираш, елементарно е .. журналисти търсят евтина сензация за няколко тролски коментара от типчета като мишето :):)горе долу за последните 5 години Китай е инвестирал същата сума по Източна Европа, но тогава нямаше гръмки статии, ... и те така ! езици да се чешът, внимание от важните неща да се отвлича
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Люска , на тебе съвсем ти е изсъхнАл чипа , пич ... баси огризката си станАл от толкоз химия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 14
lyusien
преди 6 години
НЕ РАЗБИРАМ ОГРОМНИЯ ЕНТУСИАЗЪМ НА ТЕЗИ 16 СТРАНИ КОИ очакват огромни инвестиции от Китай Става въпрос за 4 милиарда които Китай е обещал да инвестира в тези страни скоро и след още две години още един милиард Какво е това в сравнение със стотиците милиарди които идват от Е С и западна Европа под формата на помощи и инвестиции Не мога да разбера защо българския премиер Б Б очаква нещо голямо от Китай и разчита толкова много на думата на Орбан Унгарския премиер не се поколеба да застане срещу Сорос -човека които му осигури пълна стипендия във Оксфорт когато Орбан бе обикновен унгарски студент Сега тои предаде благодетеля си Колко му е да предаде и наивния български премиер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 6 години
По принцип Китай се нуждае точно от правилата на ЕС, защото те гарантират инвестициите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 6 години
Да обясниш по-точно как идват от две страни, щото ние сме консерви и не сме наясно с модернизма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Крайно време е гугъл и фейсбука да започнат да открояват и китайската пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
А може и от Московията да я изонодат в суматохата... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
osoitza
преди 6 години
Няма безполатен обяд! И Китай ще иска нещо в замяна. Важното е карите да са на мастаа и да е ясно какво се дава и какво се взима. Това важи както за ЕС така и за Китай. Проблема е че с Китай аз лично очаквам да има условия в договора с малък шрифт, които той да изпозлва по късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
IQ96
преди 6 години
На 'дърта" Европа, май ще й дойдат и от САЩ и от Китай....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още