IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от Централна и Източна Европа разчитат на Китай

Регионът изостава далеч зад европейските си партньори и именно тук Китай се притичва на помощ чрез финансиране, инженерно и строително ноу-хау

08:29 | 06.12.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	На срещата в Букурещ присъства и премиерът на България Пламен Орешарски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На срещата в Букурещ присъства и премиерът на България Пламен Орешарски. Снимка: Ройтерс

Стискайки ръце с министър-председателите на Китай и Сърбия на 25 ноември в столицата на Румъния – Букурещ, сияещият премиер на Унгария Виктор Орбан изпадна във възторг от склонността на Китай да осигури финансирането и да поведе модернизацията на остарялата железопътна връзка между Будапеща и Белград.

Познат с кавгите с партньорите си от Европейския съюз (ЕС) и с Европейската комисия (ЕК), Орбан изглеждаше доволен, че оценяваният на 2,4 млрд. евро проект ще бъде финансиран от Китай и няма да бъде завършен от дома на строгите икономии Брюксел.

Така в свой анализ за CNBC президентът на MSI Global Майкъл Иванович, описва факта, че държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все повече разчитат на Китай.

Два дни по-късно китайски инженери проучваха жп линията и задвижваха бавни локомотиви между двете европейски столици, като възнамеряват да представят подробна презентация на проекта в близките шест месеца.

Но на 26 ноември Румъния, която бе домакин на втората годишна срещна между Китай и 16 страни от региона на ЦИЕ, състояла се в Букурещ, получи повечето от 10-те млрд. долара, които китайците носеха със себе си, за да инвестират в инфраструктурата на тези относително бедни комунистически държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Македония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Сърбия, Словакия, Словения и Румъния.

По информация на румънски източници с китайските компании са били подписани 13 търговски и инвестиционни споразумения на обща стойност от 8 млрд. евро в сферите на енергетиката, инфраструктурата и жп транспорта.

И всичко това, на фона на казаното от премиера на Китай Ли Къцян, че „Румъния е тигърът на ЦИЕ“, си е сериозно постижение, на което се наслаждаваха местните медии в момент, в който някои от партньорите на страната в ЕС искат да се ограничи достъпът на румънските (и българските) имигранти.

Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Сега си прочетох мненията и виждам, че в еуфория малко не са написани ясно.Като се говори за китайски инвестиции имам предвид, че самите китайски фирми не са дотам само китайски.А иначе силно за Китай и БРИКС, поне като идея.Силно за следване пътя на Унгария и силно дистанциране от запада! Не мога да се примеря, че западът ни докара една огромна "западна ценност" като гейските паради!Сърбите макар и зле са по-добре от нас!Чудя се и на ЦЦ че залита по запада, даже ми се струва, че взеха да го у ухажват оттам!Явно се чувства заплаха от изток!А аз пак казавам, изкривиха ни се вратовете да гледаме на запад!Искам да виждам и изгрева и залеза на слънцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Чета коментарите и виждам, че май никой не чете на руски.На китайски ще ви е трудно, но четете поне на руски, има какво да се научи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
какви китайски инвестиции, какви пет лева?Американските фирми, като си изнесоха под давление на собственото си правителство цялото производство в Китай, да не станаха китайски!Да, пише "произведено в Китай", но чия е фирмата и на кого са парите е голям въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Един от най-успешните римски императори - Тит Флавий Веспасиан е бил известен с израза: "Парите не миришат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Врещенето както казваш зависи основно от това дали % за черните партийни каси отиват единствено в ръцете на БСП и ДПС.За мен лично докато китайските инвеститори не са преминали определен ниво на собственост и влияние не мисля че са заплаха за каквото и да било. Все пак какво да правиш няколко трилиона хартийки когато има опасност да се обезценят? По-добре е да почнеш да ги разменяш срещу собственост, производство и т.н. Поне ако изгорят ще ти остане нещо реално та да не си на нулата.Какво направихте едно време печените офицери родолюбци с българските банки и спестяванията на българите. Тези пари да не би да отидоха в нечии "демократични" или "западни" ръце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Муааахахаха! Начи на китайските комунисти парите са инвестиции, а инвестициите на български и руски фирми са комунистически грабеж! хахаха! Никой нема мерак да коментира китайските служби за държавна сигурност как процедират в Китай, нито режимът в китайските затвори, пълни с противници на режима! Те китайците са едни честни работливи пчелички, които ще донесат на бедните европейци парички да си купят това-онова! Китайците не се занимават с политика, особено с геополитика - те са просто едни добри хора, алтруистично настроени бизнесмени! хахаха! Я питайте американците дали мислят така и защо им пуши с японците около *** в Източнокитайско море?!Като си погледнете акъла и че сте основно уж капиталисти тука, ще разберете и защо ни е такъв капитализма! хахаха...!Да не врещите после, че нашите *** били довели китайските пари тук, за да ограбват държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Наистина са добре дошли китайците.Те поне нямат исторически и политически претенции за собственост върху земята или народа на България и едва ли някога ще имат. Бизнесмените им са много прагматични и работливи, не си губят времето с идеологии и глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
http://darikfinance.bg/***/102555/ Колко са фирмите на БФБ с пазарна капитализация на 1 млрд. лева ?! В индекса SOFIX, те са 0!!! А ако тази статия е вярна, тази фирма иска да инжектира в държавата 1 млрд.!!! Само в бюджета при влизането на машините ще влязат 100 млн., а осъществяването на проекта ще увеличи БВП с 1.2%! САМО ОТ ЕДНА ИНВЕСТИЦИЯ! Прочетете статията. Китай е добре дошъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Zaknafein
преди 10 години
Накараха ги да се отметнат от европа и сега руснаците хванаха за ръка Китайците и ги доведоха да инвестират, за да се пооправи общественото мнение. Може и те да си продадат земеделските земи, да им направят една страшна магистрала към Русия само за тир-ове, ще оправят жп-то до сърбия за работниците.... и щастлива източна Европа. Копа картофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още