IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от Централна и Източна Европа разчитат на Китай

Регионът изостава далеч зад европейските си партньори и именно тук Китай се притичва на помощ чрез финансиране, инженерно и строително ноу-хау

08:29 | 06.12.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	На срещата в Букурещ присъства и премиерът на България Пламен Орешарски. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На срещата в Букурещ присъства и премиерът на България Пламен Орешарски. Снимка: Ройтерс

Размисли за инвестициите

Първо, ингорирайте широко цитираната клюка, че Китай се опитва да разедини и разруши ЕС. Някои богати европейски страни отиват в Пекин и предлагат на страната неща, от които тя няма нужда или не желае. След това се връщат с празни ръце. Те сега обвиняват Германия, че предвожда „прокитайска“ група, защото немците държат ръката на еврокомисаря по търговията, който – принуден от тези разочаровани продавачи – за малко да разпали търговска война, като наложи тарифа за вноса на китайски соларни панели в размер на 47%. Германия настоява за уреждане на сделка с Китай - и няма нищо лошо в това.

Второ, с добре образована и относително евтина работна сила, държавите от ЦИЕ се нуждаят от модерна инфраструктура и от обновяване на капиталовите запаси, за да повишават своята конкурентоспособност и за да се превърнат в един генератор на икономическа енергия. Завързани във възела на мерките за строги икономии и безкрайната фискална консолидация, ЕК и страните членки на ЕС не могат да предоставят инвестиции, от които тази развиваща се част на Европа отчаяно се нуждае. Но Китай обаче може да направи това - за взаимна изгода.

Трето, Китай не е в бизнеса с политически мотивираната благотворителност. Всички тези сделки са трудно постигнати и предоставят на Китай достъп до това, от което страната се нуждае в замяна на финансиране и технологична експертиза.

Четвърто, Китай диверсифицира пазарите си и покупките на активи. В този момент регионът на ЦИЕ е малка част от това, но е в полезрението на политиката на Пекин. От началото на годината до края на септември, валутните резерви на азиатската държава се увеличиха до впечатляващите 376 млрд. долара. Но след този период, покупките на американски облигации са нараснали само с 40,2 млрд. долара. Какво направи Китай с останалите?

Пето, ближейки раните заради лошото управление на Украйна и заради половинчатата концепция за Източно партньорство, миналата сряда Херман ван Ромпой, председател на Европейския съвет и Жозе Мануел Барозу, председател на ЕК, коментираха случилото се глуповато във френския лявоцентристки вестник Le Monde. Единствена заслуга на ежедневника бе доброто заглавие: „Бъдещето на Европа е на изток“.

Съгласен съм с това заглавие и мисля, че инвеститорите трябва да бъдат насърчавани от факта, че Китай започва да допринася за прекрасния икономическия потенциал на "младата" Европа на изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Сега си прочетох мненията и виждам, че в еуфория малко не са написани ясно.Като се говори за китайски инвестиции имам предвид, че самите китайски фирми не са дотам само китайски.А иначе силно за Китай и БРИКС, поне като идея.Силно за следване пътя на Унгария и силно дистанциране от запада! Не мога да се примеря, че западът ни докара една огромна "западна ценност" като гейските паради!Сърбите макар и зле са по-добре от нас!Чудя се и на ЦЦ че залита по запада, даже ми се струва, че взеха да го у ухажват оттам!Явно се чувства заплаха от изток!А аз пак казавам, изкривиха ни се вратовете да гледаме на запад!Искам да виждам и изгрева и залеза на слънцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Чета коментарите и виждам, че май никой не чете на руски.На китайски ще ви е трудно, но четете поне на руски, има какво да се научи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
какви китайски инвестиции, какви пет лева?Американските фирми, като си изнесоха под давление на собственото си правителство цялото производство в Китай, да не станаха китайски!Да, пише "произведено в Китай", но чия е фирмата и на кого са парите е голям въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Един от най-успешните римски императори - Тит Флавий Веспасиан е бил известен с израза: "Парите не миришат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Врещенето както казваш зависи основно от това дали % за черните партийни каси отиват единствено в ръцете на БСП и ДПС.За мен лично докато китайските инвеститори не са преминали определен ниво на собственост и влияние не мисля че са заплаха за каквото и да било. Все пак какво да правиш няколко трилиона хартийки когато има опасност да се обезценят? По-добре е да почнеш да ги разменяш срещу собственост, производство и т.н. Поне ако изгорят ще ти остане нещо реално та да не си на нулата.Какво направихте едно време печените офицери родолюбци с българските банки и спестяванията на българите. Тези пари да не би да отидоха в нечии "демократични" или "западни" ръце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Муааахахаха! Начи на китайските комунисти парите са инвестиции, а инвестициите на български и руски фирми са комунистически грабеж! хахаха! Никой нема мерак да коментира китайските служби за държавна сигурност как процедират в Китай, нито режимът в китайските затвори, пълни с противници на режима! Те китайците са едни честни работливи пчелички, които ще донесат на бедните европейци парички да си купят това-онова! Китайците не се занимават с политика, особено с геополитика - те са просто едни добри хора, алтруистично настроени бизнесмени! хахаха! Я питайте американците дали мислят така и защо им пуши с японците около *** в Източнокитайско море?!Като си погледнете акъла и че сте основно уж капиталисти тука, ще разберете и защо ни е такъв капитализма! хахаха...!Да не врещите после, че нашите *** били довели китайските пари тук, за да ограбват държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Наистина са добре дошли китайците.Те поне нямат исторически и политически претенции за собственост върху земята или народа на България и едва ли някога ще имат. Бизнесмените им са много прагматични и работливи, не си губят времето с идеологии и глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
http://darikfinance.bg/***/102555/ Колко са фирмите на БФБ с пазарна капитализация на 1 млрд. лева ?! В индекса SOFIX, те са 0!!! А ако тази статия е вярна, тази фирма иска да инжектира в държавата 1 млрд.!!! Само в бюджета при влизането на машините ще влязат 100 млн., а осъществяването на проекта ще увеличи БВП с 1.2%! САМО ОТ ЕДНА ИНВЕСТИЦИЯ! Прочетете статията. Китай е добре дошъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Zaknafein
преди 10 години
Накараха ги да се отметнат от европа и сега руснаците хванаха за ръка Китайците и ги доведоха да инвестират, за да се пооправи общественото мнение. Може и те да си продадат земеделските земи, да им направят една страшна магистрала към Русия само за тир-ове, ще оправят жп-то до сърбия за работниците.... и щастлива източна Европа. Копа картофи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още