IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС оставя вратичка за споразумение с Украйна

Като цяло лидерите на блока не са оптимисти за бъдещото сътрудничество с Украйна, но се надяват на пробив

10:37 | 29.11.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Украйна не спират.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в Украйна не спират. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Украйна и Европейския съюз (ЕС) не постигнаха споразумение за съживяване на преговорите по споразумението за свободна търговия в първия ден от срещата на върха на ЕС, която се провежда в столицата на Литва Вилнюс, съобщава ВВС.

Президентът на Украйна Виктор Янукович замрази преговорите по споразумението заради засиления натиск на Москва. Той отхвърли и условието, поставено от Брюксел за подписване на споразумението – да бъде освободена от затвора Юлия Тимошенко, бивш премиер и лидер на опозицията в Украйна, но поиска по-голяма финансова подкрепа от ЕС.

Янукович се оплаква, че Брюксел не е предложил достатъчна подкрепа за Киев на фона на агресивните действия на Москва, която предлага кредити и отстъпки от някои цени, но същевременно налага безпрецедентни бариери пред украинския износ, посочва Ройтерс.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте коментира пред агенция Франс Прес, че „аргументите на ЕС не стигат до ушите и ума на президента Янукович“.

„Виждаме, че позициите не са се променили“, посочва Грибаускайте.

„Всичко свърши“, коментира пък пред АП външният министър на Полша Радек Сикорски.

Лидерите на ЕС като цяло не са оптимисти за бъдещото сътрудничество с Украйна, но се надяват на пробив във втория ден от срещата във Вилнюс, въпреки предупрежденията на Брюксел, че Киев рискува икономическото си бъдеще. Ако не се стигне до споразумение, Брюксел има индикативен график за двустранна среща на върха за края на тази – началото на следващата година.

Ангела Меркел днес трябва да се срещне с Виктор Янукович, но още при пристигането си във Вилнюс тя коментира, че няма надежда да се стигне до подписване на споразумението.

В съвместно изявление лидерите на ЕС посочват, че „категорично не одобряват“ натиска на Москва върху Киев. Междувременно президентът на Русия Владимир Путин обвини Брюксел в изнудване.

Очаква се обаче да бъдат подписани предварителните споразумения за политическо асоцииране на Грузия и Молдова, както и споразумение с Азербайджан за визовия режим.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
а за там има други 2 подготовки... нали ти пратих едно "кино" промоционално от производителя, пардон архитекта ама руско-местния де - явно не си го Угледал цялото ;)))... абе как се наричаше това - дето има примамка вътре и вратичка само за Вход?Ааааааааааа... *** не е капан бе - не е! Как може субективно идеалистически изобщо да се ДОПУСНЕ даже - забранено е! Иначе всички рички, нобелчета и т.н. либерастни-субективисти изпадват от борда обективно! Как може нещо, не само да не е за твое добро направено (ричко-КАК?), а даже и ако има изобщо вероятност (ей тъй-нобелската) да се окаже следствие от на всепознаващия теорията... НЕМОЖЕ-точка! Щом *** не могат да го допуснат, значи не може, а щом субективизма те защитава отричайки го изобщо, значи ще го отричаш изобщо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Да бе! Излизане...! хахаха...! То глей какъв вой и смрад настана, защото някой си позволи да "не иска" да влиза, ти говориш за доброволно излизане...!!! Не знам дали даже на Великобритания й се полага подобна волност...! хахаха...!Абе докато не набутат цяла Азия в ЕС, нема да мирясат! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
А защо не попитат който и да е: Да има ли възможност да се излиза от съюза? или е нормално и полезно да няма :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... аз по-скоро бих искал да видя резултата от такъв референдум, но сред населението на ЕС - колко % от него би подкрепило приемането на Украйна в ЕС? Или пък колко одобряват приемането на България и Румъния в ЕС?Или напр. да питат украинците: "Съгласни ли сте на членство в ЕС, но без право на свободно придвижване на неговата територия?" хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
"Украйна я мъкнат на европейския Титаник" ;) http://infobalkani.wordpress.com/2013/11/29/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%8F-%D0%BC%D1%8A%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Това "тристранно сътрудничество" много прилича на онова между Германия , Полша и Русия преди втората световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Колко по-просто щеше да е всичко, ако тъпите политици правеха реферндуми по тези фундаментални въпроси. Искам да видя как 40 мил (това се равнява на приблизително 8% от население на ЕС (около 500 мил)) би гласувало за влизане в ЕС. Доста добра представителна извадка е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
А какво да кажат -> че това е "цирк" подкрепящ субективно "мислещите" маймуни да не се думнат разбирайки какво е нивото им на избор ли???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Тя "работата" е решена (поне за един средно-срочен хоризонт, ) по-преди и на друго място, Въпроса е, че и самите украинци, в голямата си част, се "светнаха", че има и по-важни неща от щастието на кокошките им ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още