IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си спомни за Оранжевата революция

Днес в Киев се проведе най-мащабната проевропейска демонстрация от 2004 г. насам

20:02 | 24.11.13 г. 4
<p>
	Решението на украинското правителство да не подписва споразумението за свободна търговия с ЕС беше окачествено като&nbsp;стратегическа грешка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Решението на украинското правителство да не подписва споразумението за свободна търговия с ЕС беше окачествено като стратегическа грешка. Снимка: Ройтерс

Украинската опозиция организира днес в Киев най-голямата проевропейска демонстрация в страната от Оранжевата революция през 2004 година, настоявайки правителството да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стотици хиляди демонстранти се опитаха да нахлуят в централата на правителството и полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. Стигна се и до сблъсъци.

Привържениците на евроинтеграцията започнаха да издигат палатков лагер на Европейския площад в центъра на украинската столица, допълва ИТАР-ТАСС.

Опозицията призова за протести срещу обратния завой на правителството на президента Виктор Янукович, което в четвъртък, под натиска на Москва, се отказа да подписва историческо споразумение, засилващо връзките на бившата съветска република с Европейския съюз (ЕС).

Решението на украинското правителство беше окачествено като стратегическа грешка, изтъква АФП.

Това е най-голямата демонстрация в Киев от Оранжевата революция преди девет години, довела до анулирането на избора на Янукович за президент. През 2010 г. обаче той все пак беше избран за държавен глава.

Към протеста в Киев днес се присъедини и дъщерята на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Освобождаването на Тимошенко от затвора беше една от “разменните монети” за сближаването на Украйна и ЕС.

Същевременно в Киев се проведе и демонстрация на привържениците на Виктор Янукович, предава ВВС. Според тях Брюксел не предлага алтернатива, а задълбочаването на взаимоотношенията с Европа ще доведе до тежко бреме за украинците.

Вижте кадри от днешния протест в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Верно, като погледне човек европата и , ако тря'а да я сравнява по нещо с азиатски тигри, маймуни и друга фауна .... направо си е за затваряне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
На американците сега им се пече доста по-голямо яйце на *** около Китай и Япония. Той затова Обама подви опашка и в Сирия, и в Иран, а сега ще остави и Украйна. Еверопа вече е труп, докато залозите в Азия са доста по-големи - там се очаква да се премести центърът на света в близките години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
На европа не й трябват още 40 и кусур милиона голтаци да й виснат на шията, на украйна не й трябва да си губи руските пазари, дето в европа по смъртно няма да ги намери, апък на русия , ептен не й трябват натовски бази , точно на *** й, а сега да видим хамериканците как ще си нагласят пъзела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
kane
преди 10 години
Украйна да се държи за полата на Русия, щото без тях са за никъде и нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още