Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германия скъса с миналото си и сега процъфтява. Защо да не могат и САЩ?

Готовността да се изправим срещу срамната история е източник на голяма сила

Германия скъса с миналото си и сега процъфтява. Защо да не могат и САЩ?

Мемориалът на Холокоста в Берлин. Снимка: Bloomberg

Културна революция обхваща Великобритания и Съединените щати. Събаряйки статуи на робовладелци, протестиращите изискват морални репарации - признанието, че робството и империализмът са донесли богатство и могъщество на две от най-видните страни в света, осъждайки милиони хора с по-тъмна кожа на поколения бедност и унижение, пише Панкаж Мишра за Bloomberg.

Иконоборците изместиха голяма част от общественото мнение в своя полза, както може да бъде засвидетелствано от невероятната (макар и леко абсурдна) сцена на депутатите, коленичили в знак на солидарност с жертвите на расистко насилие. Редица личности и институции енергично застанаха зад каузата на расовата справедливост. Онези, които са против, се посочвани и порицавани.

Още по темата

Но по-дълбока, по-дълга и по-трудна битка едва сега започва - за новата национална идентичност, от която се нуждаят САЩ и Обединеното кралство, особено на фона на опитите им да се надигнат от руините на опустошителна пандемия.

Доналд Тръмп доказва абсурдността на привържениците на идеята за бялото превъзходство в необратимо разнолико общество. Същевременно британският култ към Уинстън Чърчил достигна нелепа кулминация в лицето на неговия подражател Борис Джонсън.

Точно както очевидните истини за робовладелците вече не убеждават голям брой хора в САЩ, сантименталната привързаност към империята и към фантазиите за възкресяване на британската слава и мощ няма да преживее неспособността на консервативното правителство, което изглежда знае само как да „приключи Brexit”, а дори не и това.

Докато търсят пост-расова, пост-имперска идентичност, САЩ и Великобритания би било разумно да извлекат поуки от своя неумолим враг в две световни войни: Германия.

Докато привържениците на бялото превъзходство разпъваха знамена със свастики и скандираха "кръв и земя" и "евреите няма да ни заменят" в Шарлотсвил, щата Вирджиния, а британските политици и журналисти разпространяваха лъжи за имигрантите по пътя си към Brexit, Германия разгърна "култура на приветстване" спрямо повече от един милион бежанци - това, което Сюзън Ниймън в навременната си книга „Учейки се от германците“ нарича „най-голямото и най-широко социално движение в Германия след войната“.

Най-успешната немска следвоенна крайнодясна партия, Алтернативата за Германия (AfD), се издигна с цел да разруши този консенсус. Но тя все така не успява да разшири малката си електорална база и, понастоящем засегната обърканата коронавирусна стратегия, е изтласквана обратно към политическата периферия. Нещо повече, опитите на AfD да отрече или омаловажи нацисткото минало на Германия послужиха за укрепване на антирасистките настроения в страната.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
4
 
13
Dr. Vatnikov до: Dr. Vatnikov
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ейй, тва е е цензура

* ц - и - г - а - н - c - k - и
0
 
4
 
12
Dr. Vatnikov до: Dr. Vatnikov
преди 10 месеца
0
 
5
 
11
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Я, някакъв с името Панкаж Мишра, се упражнил в обвинения към страната, която го е приела и която го храни.
Типично по ***! Храни куче да те лае!
Ми да си беше седял в дупката, откъдето изпълзя бе, Панкаж!
Или и ти си от пострадалите от робството?!
2
 
3
 
10
serafima до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Съгласна съм със Стоян петров и бих искала да изпитам писалите плюсове КАКВО ВСЪЩНОСТ са разбрали освен общи алабализми за трите държави по начин, подреден от автора.

Но аз тях не ги мисля. Ние сме за мислене. Давам ви храна:
https://svobodnoslovo.eu/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0-%d1%81-%d0%b1%d0%be%d0%b9/
5
 
4
 
9
ing5rov до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Стовене , има и по-големи балъци от тебе ...

Още от Анализи
Възлага ли твърде много надежди на Китай глобалната петролна индустрия?