Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германският фондов пазар се нуждае от по-дълбока промяна

Механичното добавяне на още 10 компании към индекса Dax 30 не е достатъчно за пълноценното му обновяване

Германският фондов пазар се нуждае от по-дълбока промяна

Снимка: Bloomberg

Това, че нямаше много спорове относно разширяването на германския индекс Dax 30 с още десет водещи компании отразява основен проблем с немската борсова реформа. Включването им прави индекса по-диверсифициран за инвеститорите и осигурява витрина за повече от фирмите в страната, но липсата на дебат показва липсата на амбиция: в крайна сметка са необходими по-дълбоки промени, за да се създаде пазар на акции, достоен за най-голямата икономика в Европа, пише Financial Times в редакционен коментар.

Още по темата
Разширяването на индекса, което ще влезе в сила по-късно през септември следва съвети от оператора на Dax, Deutsche Börse Group, за това как да се подобрят фондовите пазари след счетоводната измама с Wirecard. Освен увеличаването на привлекателността на Франкфурт като дестинация за листване на бързорастящи технологични компании, има и други причини да се обнови германската фондова сцена: еврозоната се нуждае от по-дълбоки финансови пазари, за да измести Лондонското Сити след Брекзит. Акциите се нуждаят от особен тласък предвид зависимостта на еврозоната от дълговото финансиране. 

Германия не изостава в иновациите. Нейните индустриални гиганти са сред най-големите световни инвеститори в научна и развойна дейност, сред постиженията на нейните университети и изследователски институти са редица патенти. Страната е дом на BioNTech, създател на една от първите успешни ваксини срещу коронавируса.

Тази продължаваща сила в авангардните изследвания не е отразена в Dax 30, считан от много международни инвеститори за остарял списък с минали успехи: SAP, основана през 70-те години, е единствената софтуерна компания в индекса, съставен предимно от химически, фармацевтични и автомобилни компании. Това, че Dax измерва общата възвръщаемост на своите компоненти - ръст на акциите плюс дивиденти - допълва ретро усещането. Успешните германски стартъпи, като BioNTech и подобната й CureVac, се насочиха към Ню Йорк, за да се търгуват на технологично ориентираната борса Nasdaq.

Като се има предвид провала на Neuer Markt, опитът на Германия да създаде свой аналог на Nasdaq през 90-те години на миналия век, известната предпазливост от страна на Deutsche Börse може да бъде оправдана. Но изискването компаниите да имат две печеливши години, за да бъдат включени в Dax 40, ще ограничи обхвата на новия индекс откъм повече местни технологични фирми. Това отчасти отразява негативната реакция на често фокусираните върху дивидентите немски инвеститори след включването на генериращия загуби стартъп Delivery Hero. Много успешни стартиращи фирми обаче не излизат на печалба с години, като същевременно носят на акционерите прилична възвръщаемост чрез поскъпване на акциите си.

Много германци може би се гордеят с тяхната по-консенсусна форма на капитализъм, без дръзкия импулс на Силициевата долина, но технологичните предприемачи трябва да крещят силно, за да бъдат чути. DeepL, базиран в Кьолн конкурент на Google Translate, не е много известен извън страната, както и TeamViewer, доставчик на софтуер за видеоконференции. Без видима технологично фокусирана алтернатива на Dax 30, обещаващите стартъпи трябва да започнат от самото дъно и постепенно да се изкачат до утвърдената корпоративна аристокрация.

Беше пропусната и възможност за подобряване на управлението. Крахът на Wirecard и скандалът с емисиите на VW бяха отчасти предизвикани от слаб надзор и изключителност в управлението. Въпреки това проектът Dax 40 не прави много за укрепване независимостта на не-изпълнителните кадри или на надзорните структури, в рамките на които те оперират.

Германската версия на капитализма е успешна, но сега е трудно да се намери член на Dax, който да не е изправен пред драматичен преход през следващите няколко години - от дългогодишните мъки на Deutsche Bank до автомобилопроизводителите и енергийните компании, които се борят с изменението на климата. Възраждането на немския фондов пазар изисква повече от добавянето на още 10 компании към водещия му индекс.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Бустерни дози, маски, сертификати: Как Израел пребори четвъртата COVID вълна