Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобалните пазари през 2021 г.: Възстановяване, рефлация и кървави бани

Биковете на пазарите останаха твърдо начело, а Китай изтри по 1 трлн. долара от технологичния и имотния си сектор

Глобалните пазари през 2021 г.: Възстановяване, рефлация и кървави бани

Снимка: Архив Ройтерс

За глобалните финансови пазари втората година от пандемията с COVID бе също толкова драматична, колкото и първата, коментира Ройтерс.

Биковете на пазарите останаха твърдо начело, растящите цени на енергията и храните генерираха турбоинфлация, разтърсвайки пазарите на облигации, а Китай изтри по 1 трлн. долара от технологичния и имотния си сектор.

От горе на това Турция излиза от 2021 г. във валутен хаос, биткойнът и криптовалутите счупиха редица рекорди, а макар че зелената идея става все по-популярна, мръсният стар петрол и газ са големите победители с ръст от съответно над 40% и 50%.

1. Купувай акции до припадък

Световният индекс MSCI, обхващащ 50 държави, натрупа още 10 трлн. долара след ръст от 13% благодарение на признаците за възстановяване от COVID и потока от стимули от централните банки, който продължава да тече.

Има обаче някои сериозни разлики. Wall Street бележи ръст от 23%, но около 65% от увеличението на Nasdaq се дължи само на пет компании – Microsoft, Google, Apple, Nvidia и Tesla, сочат данни на Bank of America.

Европейските банки отбелязаха най-добрата си година от над десетилетие с ръст от 33%, но акциите на развиващите се пазари загубиха 7%, водени от 30-процентовия срив на вписаните в Хонконг технологични компании, ударени от желанието на Пекин да ограничи влиянието им.

„Смятаме, че акциите в САЩ са абсолютно обезумели“, казва Том Грейви, член на екипа за разпределяне на активи в мениджъра на активи GMO, добавяйки, че оценките в повечето други части на света също са скъпи.

Движение на индекса MSCI ACWI към 20 декември 2021г.

2. Петролна плячка

Пазарите на суровини отбелязаха истински удар, след като големите, гладни за ресурси икономики в света се опитаха да се върнат към нормалното. Ръстовете от 40% и 50% съответно при петрола и природния газ са най-големите от пет години и оставиха цените много над предкризисните нива.

Ключовият индустриален метал мед също удари рекорд през април и скочи с почти 25% за втора поредна година. Цинкът бележи подобен ръст, а алуминият е с 40% нагоре в най-добрата си година от 2009 г. насам.

Златото леко поевтиня, но земеделските пазари процъфтяват благодарение на поскъпването на царевицата с 25%, на захарта с 20%, а на кафето – с 67%.

Цена на петрола сорт Брент, златото, биткойна и кафето

3. Мечки в китайски магазин

Мерките на Китай срещу големите му онлайн компании в комбинация с кризата в имотния сектор изтриха трилиони долари от пазарите му тази година.

Акциите на Alibaba – китайският еквивалент на Amazon, се сринаха с почти 50%. Индексът Golden Dragon на вписаните в САЩ китайски акции бележи спад от 40%, а строителната компания Evergrande се превърна в най-голямата компания в Китай, изпаднала в дефолт.

Това залюля разрушителна топка, разбиваща се в китайския пазар с висока доходност, който изгуби около 30%. Облигациите на имотните компании формират 67% от основния ICE китайски индекс с висока доходност.

Ако продажбите на жилища продължат да намалят със същия темп, както в момента, може лесно да изтриете още 1% от китайския БВП“, предупреди ръководителят на активните развиващи се пазари с фиксирана доходност в AXA Investment Managers Сейлиш Лад.

Представяне на китайски компании, ударени от мерките на Пекин

 

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна