IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните пазари през 2021 г.: Възстановяване, рефлация и кървави бани

Биковете на пазарите останаха твърдо начело, а Китай изтри по 1 трлн. долара от технологичния и имотния си сектор

08:50 | 01.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

7. Инфлационен пулс

Ускорението на инфлацията стана основна причина за тревога за инвеститорите през 2021 г., след като пандемията прекъсна глобалните вериги на доставка и да направи по-трудно да се отговори на търсенето на всичко – от микрочипове до картофен чипс.

След като инфлацията в САЩ стигна най-високите си нива от 80-те години, Федералният резерв обяви този месец, че ще сложи край на пандемичните покупки на облигации по-рано от очакваното, а Английската централна банка стана първата от централните банки в Г7, която вдигна лихвите от началото на пандемията.

Очаква се и други централни банки да последват хода следващата година, но някои от големите развиващи се пазари вече са доста по-напред в този процес.

07 07

Инфлацията в Китай, Великобритания, САЩ, еврозоната и Япония през последните 5 години

8. Потопяващи се пазари

Инвеститорите имаха големи надежди за развиващите се пазари в началото на годината, но случващото се оказа почти обратното. Трудностите на Китай и упоритостта на COVID изпратиха акциите на развиващите се пазари със 7% надолу, което изглежда дори по-лошо, когато го сравним с 13-процентовия ръст на световния индекс и на 23-процентовия скок на Wall Street.

Държавните облигации на развиващите се пазари в местна валута също се представят сравнително зле, губейки 9,7%. Доминираните в долари облигации се представят малко по-добре, отколкото в страни, които произвеждат петрол, но индекса на J.P.Morgan на валутите на развиващите се пазари, който изключва китайския юан, е изтрил почти 10%.

„Китай бе голямата история на годината“, казва Джеф Грилс, ръководител на отдела за дълг на развиващите се пазари в Aegon Asset Management, добавяйки, че следващата година вероятно ще се върти най-вече около това колко колко бързо и докъде ще се увеличат лихвените проценти и доколко ще се задържи икономическият ръст.

08 08

Водещите световни валути през 2021 г.

9. Крипторазбивачи

Цената на биткойна е близо 70 хил. долара, меме монетите струват милиарди долари, гигантско листване на Wall Street и мерки на Китай срещу сектора: 2021 г. бе най-необузданата досега за криптовалутите, дори по високите стандарти на индустрията.

Близо 70% скок на биткойна може да изглежда слаб в сравнение с 300-процентовия от миналата година, но това все пак се случва въпреки мерките на Китай през май, които намалиха стойността му почти наполовина.

Доджкойнът – дигитална валута, стартирана през 2013 г., поскъпна с над 12 000% спрямо началото на годината до рекорден връх през май – преди да се срине с почти 80% към средата на декември.

Незаменимите токени (NFT) също взривиха пазарите. Дигитален колаж на американския артист Beeple бе продаден за почти 70 млн. долара в Christie’s през май, което го прави една от трите най-скъпи творби на жив артист, продавани някога на търг.

09 09

Движение на биткойна от началото на годината

10. Зелената мечта

Мечтата към зеленото остана на предна линия и тази година. Емитирането на зелени облигации се готви за още една рекордна година с почти половин трилион долара. Версията ESG на световния индекс MSCI е с повече от 2% над стандартната версия, а индексът на най-екологичните китайски акции бележи увеличение от над 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още