Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

И чехите чакат нов месия

Те разчитат на милиардера Андрей Бабиш, който печели подкрепа с а-ла-Тръмп реторика

И чехите чакат нов месия

Симпатизантка се снима с Андрей Бабиш. Снимка: Ройтерс

Задръстванията и пътните строежи по основната 200-километрова магистрала от столицата Прага до югоизточната част на Чехия символизират провала на правителството според много чехи, които търсят нов шампион, за да оправи страна им.

Околовръстното шосе на Прага все още не е завършен след десетилетия неуспешно райониране, а железопътна връзка до пражкото летище се обсъжда от 20 години, без да започва изграждането й, пише в репортаж за Ройтерс Робърт Мюлер.

Световната банка нарежда страната на 130-о място в света по ефективност в издаването на разрешителни за строеж и на последно място в Европейския съюз. 

Още по темата

На изборите на 20-21 октомври гласоподавателите изглежда са настроени да дадат власт на мъж, който може да подреди всичко: милиардера бизнесмен Андрей Бабиш, чиято реторика против върхушката напомня на използваната от президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Виждам резултати, останалите само говорят", казва Ервин Хайнъл след среща с Бабиш в пенсионерски клуб във Варндорф, на 125 км северно от Прага. "Това е единственият възможен избор".

Централноевропейската страна се присъедини към ЕС през 2004 година и направи големи крачки в икономическото развитие. Хората обаче чувстват, че заплатите и обществените услуги се бавят в догонването на по-богатия Запад, а в същото време бизнес "акули" правят милиарди от често тъмни приватизации и договори за обществени поръчки.

Бабиш, чиято партия АНО изпреварва доста конкурентите си в социологическите допитвания, успя да "се продаде" като човек, борещ се с пречките от коалиционните партньори, спечелвайки в същото време доверие с популярни решения като вдигане на пенсиите, докато бе министър на финансите.

Вотът за Бабиш обаче не е толкова недвусмислен. Като втория по богатство чех, той изгради химическата, хранителната и медийната си империя в същата среда, която той и избирателите критикуват. Освен това Бабиш не е ново лице, след като управлява като по-малък партньор на левоцентристките социалдемократи от 2014 година.

"Социалдемократите все още се идентифицират със старата власт, а АНО е символ на новата власт, оттук и доверието към нея за икономически успех, правителствена стабилност и т.н.", коментира Даниел Прокоп от социологическа агенция Median.

Много хора уважават Бабиш заради неговия бизнес подход към управлението, който според него липсва на политиците.

"Той е опитен като бизнесмен, би могъл да го покаже и като управлява държавата", посочва 63-годишната Карина Брътинска след среща с Бабиш на централния площад във Варнсдорф като част от предизборната му кампания.

Още по темата: Анализи

Последни новини

Коментари (4)

0
 
0
 
4
mrynmryn до: vzhekoff
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Аз съм далеч от мисълта, че някой от тук пише статии :)) Може би 10% от всичко са написани от инвестор.
0
 
1
 
3
vzhekoff до: mrynmryn
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Всичко може, но в статията сравняват Чехия с Полша.
1
 
1
 
2
mrynmryn до: vzhekoff
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
То може да ги сравняваме с нас, но мисля, че в почти всичко ни бият.
1
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хубаво е да се сравняват ябълки с ябълки, а не с тикви. Вярно, че 160 км. са малко, но не може да се сравнява Чехия с Полша. Населенията са съответно 10.5 млн и 38 млн. Териториите са 79К кв.км и 313К кв. км. Общо взетосъотношенията са 1:4. Това чистоз а мащаба. Отделен е въпросът, че чехите си имах хубави магистрали и преди, Чехия винаги е била сред най-развитите държави в Европа във всяко отношение, а в Полша... Полша беше една голяма кочина с големи претенции (последното все още е в сила).

Още от Анализи
След преизбирането малко сигурни неща остават за Путин