Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите могат да помогнат за спасяване ресурсите на планетата

Кризата с Covid-19 представлява ясна възможност за държавите и кредиторите да постигнат взаимноизгодни цели: устойчив растеж и устойчив дълг

Инвеститорите могат да помогнат за спасяване ресурсите на планетата

Снимка: Bloomberg

Става все по-ясно, че бразилското правителството използва пандемията от Covid-19 като прикритие, за да позволи превръщането на още девствена тропическа гора в земеделска земя. През юни група глобални институционални инвеститори предупредиха, че ще продават бразилски активи, включително държавни облигации, ако ситуацията се влоши. Инвестиционната общност може и трябва да направи повече, пише за Financial Times Йерлан Сиздиков, ръководител за развиващите се пазари в Amundi. 

Още по темата
При неотдавнашен разговор със земеделското министерството на страната инвеститорите бяха изумени да чуят от висш служител, че този сектор е отговорен за "само" 12 процента от обезлесяването на Бразилия. Правителството на президента Жаир Болсонаро посочва силното търсене от Китай, докато се стреми да обработва повече девствени земи. Наскоро министърът на околната среда Рикардо Салс предложи Бразилия да отслаби екологичните правила в момент, в който вниманието на медиите е отвлечено от пандемията.

Като управители на парите на спестителите, ние имаме доверително задължение да генерираме възвръщаемост. Ние също носим морална отговорност да го правим по устойчив начин. Двете са неразривно свързани. Искаме устойчив растеж, който води до устойчива възвръщаемост, а не цикъл на бум и крах, които изчерпва ресурсите на нашата планета. Точно както Бразилия се опита да се възползва от кризата с Covid-19, инвеститорите трябва да направят същото.

Би трябвало да има възможности за оказване на натиск. Бразилия все още може да се наложи да преструктурира дълга си. През последните месеци наблюдаваме значителни продажби на дълг на развиващите се икономики, след като държавите усилват огневата си мощ за борба с пандемията, осигурявайки си по-ниски лихвени проценти след извънредното монетарно облекчаване от централните банки по света.

Очаква се дългът на Бразилия да достигне 90 на сто от брутния вътрешен продукт до края на тази година. Инвеститорите може да не се притесняват от мащаба на заемите й сега, но следващата година може да бъде различно. Други държави, включително Аржентина и Еквадор, вече водят преговори за закърпване на балансите си,

Инвеститорите трябва да прикрепят условия към всяко рефинансиране, като настояват за екологични, социални и управленски (ESG) ангажименти в замяна на благоприятни условия за погасяване. Тези условия могат да включват мерки за борба с обезлесяването, постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, увеличаване дела на възобновяемата енергия и разходване на повече средства за здравеопазване и образование. Инвеститорите могат дори да настояват държавите да се ангажират с по-голяма прозрачност по отношение на инфраструктурните дългове, които често се свързват с непрозрачни проекти, които могат да пресушат хазната.

Тъй като не е възможно да се пропусне плащането на купони, без да се задейства дефолт, ще е необходим нов вид договор.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Неравенствата сред държавите създават неравенства и при ваксините