IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите могат да помогнат за спасяване ресурсите на планетата

Кризата с Covid-19 представлява ясна възможност за държавите и кредиторите да постигнат взаимноизгодни цели: устойчив растеж и устойчив дълг

13:34 | 01.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една опция, като част от преструктурирания дълг, е да се емитират облигации, обвързани с целите за устойчиво развитие (ЦУР) на ООН. Тази рамка се занимава с бедността, въпросите за равенството и изменението на климата, като много държави, инвеститори и институции вече се ангажираха. Никой не може да оспорва желанието за по-чист въздух, повече болници и по-добри училища.

Парите от ЦУР облигациите могат да бъдат ограничени до финансиране на екологични проекти, които третират опасенията, свързани с изменението на климата, например чрез насърчаване на чиста енергия или инвестиране в защита от наводнения. Или биха могли да бъдат ограничени до подкрепа на социални цели, като например повече инвестиции в образование и здравеопазване, за да се преодолеят дупките в разходите, които само ще се увеличават, докато кризата с Covid-19 продължава. Купонът на ЦУР облигациите може да бъде променлив, в зависимост от спазването на ангажиментите за устойчивост. Това би насърчило държавите да се придържат към своите обещания, за да намалят разходите си за финансиране.

Такъв подход поставя трудни въпроси относно суверенитета: трябва ли инвеститорите да казват на правителствата как да управляват страната си? Трябва да сме реалисти за това, което е политически възможно. Например, внезапното прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива може да предизвика сериозни граждански вълнения, както видяхме в Еквадор миналата година.

Така че е необходим плавен план, който постепенно премахва стимулите през периода на облигацията, да речем до 2040 г. Инвеститорите трябва да бъдат гъвкави и търпеливи относно сроковете за въвеждането на подобни мерки. Променливите купони са сред многото жертви, които може би ще се изискват от инвеститора. Друга би била подрязване или съкращаване на съществуващия дълг, което зависи от ЦУР условията.

В крайна сметка това са преговори и ние не можем да наложим промени на правителствата. Инвеститорите обаче могат да поощрят лидерите да направят правилния избор.

Как да гарантираме, че държавите ще се придържат към тяхната част от сделката? Независимият надзор е критичен, чрез редовни инспекции на трети страни. Ще се нуждаем също от съгласуване между МВФ, Световната банка, Програмата за развитие на ООН и други публични и частни заинтересовани страни. Общата позиция, договорена между кредиторите, ще попречи на заемателите да играят едни срещу други.

Ситуациите, в които и двете страни печелят са рядкост, но кризата с Covid-19 представлява ясна възможност за нациите и инвеститорите да постигнат взаимноизгодни цели: устойчив растеж и устойчив дълг. Това не само ще направи държавите по-инвестируеми, но и ще подобри живота на техните граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още